Jak správně připravit Matcha čaj: krok za krokem

  • O čaji

Zelený práškový čaj Matcha je vzácný poklad japonské kultury, který si oblíbili lidé po celém světě díky své unikátní chuti a mnoha zdravotním přínosům. Připravit si skvělý šálek matcha čaje vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Připravili jsme pro vás návod, jak správně připravit matcha čaj. Objevte kouzlo lahodného čaje matcha.

Krok 1: Výběr správné suroviny a příslušenství

Jak připravit matchu? Základem pro přípravu skvělého čaje matcha je výběr kvalitního práškového čaje a vhodné příslušenství. Potřebujete misku na matchu (akemi), bambusovou metličku (chasen), bambusovou lžičku (chasaku), nejlépe i sítko a vysoce kvalitní práškový zelený čaj matcha. Můžete si koupit i startovací sadu, ve které najdete vše potřebné. Pokud si chcete vychutnat matchu ceremoniálním způsobem, zvolte autentickou matchu pocházející z Japonska.

Matcha příslušenství

Krok 2: Příprava misky

Před začátkem přípravy si nejprve předehřejte misku. Stačí ji zalít horkou vodou, kterou v ní chvíli necháte a poté vodu vylijete. Takto zahřátá miska pak pomáhá udržet teplotu čaje stabilní.

Krok 3: Prosejte matcha prášek

Pomocí jemného sítka prosejte 1,5 gramu (asi 1 až 2 čajové lžičky) matcha prášku do ohřáté misky. Tímto procesem se zbavíte nechtěných hrudek a čaj bude mít jemnou a hladkou texturu.

Krok 4: Přidejte horkou vodu

Matcha se tradičně zalívá vodou s teplotou kolem 70-80 °C. Nejprve nechte 200 ml vody projít varem a nechte ji zchladnout pár minut na požadovanou teplotu. Nalijte asi 60-70 ml horké vody do misky s matcha práškem.

zalejte matchu vodou

Krok 5: Metličkou promíchejte

Použijte bambusovou metličku a začněte šlehat matchu s vodou, vznikne vám hustší směs, kterou postupně dolévejte vodou. Matchu šlehejte rychlými pohyby ve tvaru písmena "M" nebo "W" a snažte se vytvořit pěknou vrstvu pěny. Šlehání by mělo trvat asi 15-20 sekund, dokud se nevytvoří krémová konzistence.

Krok 6: Dolijte vodu a promíchejte

Přidejte zbytek horké vody do misky, abyste zředili matcha čaj podle své chuti. Opět použijte metličku a jemně čaj promíchejte.

zamíchejte matchu

Krok 7: Hotovo a podáváme

Váš matcha čaj je nyní připraven a můžete ho ihned podávat. Tradičně se matcha podává s malými sladkostmi nebo zákusky. Matcha se podává bez cukru, ale pokud si čaj rádi osladíte, použijte třeba med nebo agávový sirup.

matcha

S tímto průvodcem přípravy se můžete těšit na autentický zážitek z pití matcha čaje, který vám přinese nejen jedinečný chuťový zážitek, ale také povzbudí tělo i mysl. Vychutnejte si tento jemný a energizující nápoj jako součást svého každodenního rituálu a brzy pocítíte na vlastní kůži pozitivní vliv tohoto jedinečného čaje.