Cesty za čajem

Exotický Myanmar - země výběrového čaje a kávy

  • Cesty za čajem a kávou

Myanmar (dříve známý jako Barma) je krásná země bohatá na starobylé památky a chrámy s velmi rozmanitou přírodou zahrnující exotické pláže, jezera i hory, které zasahují až na úpatí Himálaje. Myanmar je součástí jihovýchodní Asie při pobřeží Bengálského zálivu a sousedí s Thajskem, Laosem, Čínou, Indií a Bangladéšem. Tato strategická poloha mezi dvěma největšími zeměmi světa výrazně ovlivňovala myanmarskou historii a je tomu tak dosud.

Pokračovat ve čtení

Kostarika – Pura vida!?

  • Cesty za čajem a kávou

Kostarika je považována za jednu z nejšťastnějších zemí na světě, Švýcarsko Střední Ameriky. Pohostinní domorodci (Ticos) ji označují přízviskem Pura vida, v překladu „čistý život“. Takto je definován místní životní styl, Pura vida je užíváno také jako pozdrav nebo jako synonymum pro „skvělý“. Odkud pochází?

Text: Petr Zelík, Foto: René Zapletal, Petr Zelík

Pokračovat ve čtení

Srí Lanka - Cesta nejen za čajem

  • Cesty za čajem a kávou

Když jsme se s manželem před dvěma lety rozhodovali, kam vyrazíme na dovolenou, hledali jsme zemi s krásnou přírodou, horami, plážemi a dobrým jídlem. Jistě je takových míst v Asii hodně, nicméně my se rozhodli pro Srí Lanku. Nejen, že splňuje naše „požadavky“, ale navíc je zemí s krásnými čajovými plantážemi.

Text & foto: Ing. Petra Náplavová

Pokračovat ve čtení

Korejská republika - rodící se čajová velmoc

  • Cesty za čajem a kávou

V listopadu 2016 jsem na pozvání Boseong World Tea Championship Committee zavítal do Korejské republiky, abych se spolu s několika čajovými znalci z takřka všech světadílů zúčastnil jedinečné prezentace korejského čaje a příslušenství. Cesta za místní čajovou kulturou vedla na nejjižnější cíp poloostrova do města Boseong (oblast GwangJu) a dále pak na subtropický ostrov Jeju.

Jihokorejské čajové plantáže jsou úchvatné, kvalita místní čajové produkce opravdu vysoká. Než však společně vstoupíme do fascinujícího světa čaje, pojďme nahlédnout do útrob země, která v posledních desetiletích zaznamenala bouřlivý rozvoj.

Text & Foto: Ing. Petr Zelík

Pokračovat ve čtení

Po stopách čaje Matcha na ostrově Honšú

  • Cesty za čajem a kávou

Krátce po mých padesátinách se mi splnilo přání z největších – navštívil jsem zemi vycházejícího slunce, která mě fascinuje už od útlého mládí. Vlastně ani nevím, proč jsem tuto cestu tak dlouho odkládal. Za čajem vyrážím už druhé desetiletí a nejvyspělejšího producenta zeleného čaje na světě jsem poctivě vynechával. Vše je však přesně tak, jak má být…

Text: Ing. Petr Zelík, Foto: René Zapletal, Petr Zelík

Pokračovat ve čtení