O čaji

Bylinný čaj jako bojovník proti stresu

  • O čaji

Najít čas a prostor k relaxaci je v dnešní době stále častěji velký problém. Ukážeme vám bylinné čaje, které pomáhají posílit ducha a navozují potřebný pocit klidu.

Spousta z nás je v moderní době vystavena stresovým hrozbám téměř každý den. Staráme se, abychom měli dostatek peněz na uživení rodiny, volný čas na své nejbližší. Organismus reaguje na všechny tyto myšlenky jako na ohrožení a tím se spouští stresová reakce.

Lze ji připodobnit stavu, jako by člověk byl dotírán predátory (zakotvená genetická informace při ohrožení mamutem). Ačkoliv jsou takové hrozby v dnešní době nemožné, organismus stresové situace chápe stále stejně. Stres nám navíc neovlivňuje pouze emoce, může se zásadním způsobem podepsat na našem zdravotním stavu.

Po tisíciletí se bylinky pro své prospěšné účinky užívají k léčení nejrůznějších duševních i tělesných neduhů ale také k podpoře zdraví a pohody. Jejich účinnost byla prokázána už mnoha studiemi. Nejenže mají bylinky spoustu léčivých účinků, ale obsahují také velké množství výživných látek, které působí preventivně a mohou povzbuzovat imunitní systém.

Vyzkoušejte pravidelně pít tyto druhy bylinných čajů a pomozte svému tělu odolávat každodennímu stresu. Zažijte lepší náladu, navoďte si klid a pohodu, zapomeňte na migrénu.

Příprava bylinných čajů není složitá a nezabere vám moc času. Lahodný nápoj můžete vytvořit z čerstvých bylinek a květin, které si nasbíráte na své zahrádce nebo třeba po cestě domů z procházky či z koření, které máte doma v kuchyni. Samozřejmě můžete využít i pestrou nabídku z našeho e-shopu.

Vybrali jsem pro Vás několik monodrog, jejichž účeiněk je opravdu blahodárný. Přesvědčte se sami:

Meduňka

Meduňka přispívá k duševnímu zdraví. Meduňkový čaj je lahodný a pomáhá zlepšovat náladu a zmírňovat stres a napětí. Často se používá jako na léčení poruch spánku a nervozity. Má pozitivní účinky na štítnou žlázu, hormonální rovnováhu a působí jako antioxidant.

Levandule

Levandule je proslulá svou schopností uklidňovat nervy. Levandule přidaná do čaje pomůže uvolnit mysl, zlepšit spánek a zmírnit svalové napětí. Navíc krásně voní.

Heřmánek

Bolest hlavy ze stresu, nespavost, úzkost či špatné zažívání,  s tím vším si heřmánek dokáže poradit.

Květ lípy

Sladce vonící lipový květ uklidňuje a uvolňuje, takže vás zklidní i v té nejvypjatější situaci. Rostlina má sedativní a tišivé účinky na nervy a svaly.

Dobromysl

Už z názvu vyplývá, že tato bylinka nedá bolestem hlavy šanci.

Řimbaba

Do čajového nálevu se používá list i květ. Řimbaba pomáhá při bolestech hlavy a jako prevence migrény. Laboratorní testy naznačují, že řimbaba působí díky kombinaci účinků protizánětlivých a relaxačních.

Třezalka

Je již mnohokrát dokázáno, že třezalka je vhodná při léčbě depresí. Tato bylinka pomáhá také vyrovnávat výkyvy nálady.

Šalvěj

Šalvěj prospívá psychice. Zlepšuje paměť, náladu i soustředění.

Ženšen

Moderní výzkumy prokazují, že tato bylina zlepšuje schopnost těla zvládat stres. Stala se tak oblíbenou v mnoha domácnostech. Ženšen zlepšuje paměť, užívá se v období přepracovanosti a rekonvalescence.

Už teď víte, že potřebujete z každé bylinky kousek a tak úplně si nejste jistí, jak si čaj namíchat? Jak bylinky kombinovat, tak aby byl výsledný nápoj chuťově dobrý a měl ten správný účinek? V tom případě doporučujeme naše směsi. Každá je složením unikátní, pomůže vám s konkrétním problémem a ještě si na lahodném nápoji pochutnáte.

 

 

Balzám na nervy

Meduňka je prospěšná pro duševní zdraví. Máta podporuje přirozenou obranyschopnost organizmu. Levandule přispívá k relaxaci a lepšímu spánku.

Čas snění 

Heřmánek prospívá duševnímu zdraví. Květy lípy pozitivně ovlivňují kvalitu spánku. Levandule napomáhá k relaxaci a lepšímu spánku. Obsahuje lékořici - osoby s vysokým krevním tlakem by se měly vyvarovat nadměrné spotřeby.

Klidná hlava

Dobromysl přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému a stabilizaci krevního tlaku. Meduňka a tužebník prospívají relaxaci  a kvalitě spánku. Řimbaba podporuje relaxaci. Třezalka přispívá k duševnímu zdraví - emoční rovnováze. Měsíček napomáhá k osvěžení těla. U citlivých osob možnost fotosenzibilizace (třezalka).

Klidný spánek

Meduňka a heřmánek přispívají k duševnímu zdraví. Meduňka přispívá k relaxaci a spánku. Fenykl a šalvěj přispívají k normální funkci dýchacího systému a normálnímu trávení.

Pro lepší náladu a paměť

Meduňka přispívá k hormonální rovnováze a duševnímu zdraví. Ženšen přispívá k sexuálnímu zdraví, bdělosti, energii a vitalitě. Přispívá k přirozené obranyschopnosti organizmu. Levandule přispívá k relaxaci a spánku.

Protistres

Třezalka působí pozitivně na psychický stav, potlačuje poruchy spánku a má relaxační účinky. Kopřiva působí na nervovou a duševní rovnováhu. U citlivých osob možnost fotosenzibilizace.