O čaji

Čaj jako sportovní doplněk

  • O čaji

Sportovci tíhnou ke zdravému životnímu stylu i ve svém jídelníčku. Při cvičení ale občas každý potřebuje nějaký stimulant, který ho pořádně nakopne a doplní energii pro vyšší výkony. Při sportování můžete využít benefitů různých druhů čaje, které zrychlují metabolismus a proces spalování tuků. Kromě toho perfektně uhasí žízeň a nemusíte se obávat vysokého obsahu cukrů, jako je tomu u energetických nápojů. To se samozřejmě hodí, pokud se snažíte zbavit přebytečných kil.

Mezi nejznámější sportovní čaje patří pu-erh nebo yerba maté. Čaj maté se připravuje z lístků cesmíny paraguayské a velmi dobře zahání únavu, zvyšuje fyzický i duševní výkon, zlepšuje výrazně koncentraci, urychluje odbourávání tuků a poměrně dobře umí zahnat pocity hladu.

Často se u čajů také setkáváme s názvem wellness. Co si pod tím vlastně představit a jak nám takový wellness čaj pomůže? Pojem wellness se rozšířil do západní Evropy z USA teprve nedávno – na konci 80. let 20. století. Mnozí měli zato, že se jedná o název nějakého pohybového cvičení. Wellness je však synonymem pro vnitřní vyrovnanost a dobrý tělesný pocit. Má co do činění se sebepoznáním a především pak s duševním klidem. Není proto divu, že právě čaj pro své mnohé ušlechtilé vlastnosti je často spojován s tímto pozitivním životním pocitem.

Co vás po ránu probudí?

Pokud máte po ránu plno elánu a energie, tak vám upřímně závidíme. Pro ty z vás, kteří mají velké problémy vůbec vylézt z postele tu máme pár čajů, které vám to protivné ranní vstávání zpříjemní a doplní energii pro rychlý start do nového dne. Po ránu nebo dopoledne si dejte klidně čaje, které obsahují kofein nebo mají silné povzbuzující účinky.

Výsledek obrázku pro tea sport drink

Mate

Mate je ideální čaj pro nastartování ihned po ránu. Dokáže zahnat únavu, zlepšuje náladu a celkový duševní stav a co víc, zvyšuje i fyzický výkon a koncentraci. Účinky tohoto čaje byly již mnohokrát zkoumány. Studie prokázala zvýšení spotřeby energie z uložených tuků během cvičení. Ať už chcete zhubnout nebo pouze vylepšit fyzičku, Mate vás vyburcuje k vyšším výkonům.

Mate Energy Drink - Mate se svěží a tropickou chutí energetického nápoje.

Matcha

Tajemství síly čaje Matcha se skrývá ve vysokém obsahu antioxidantů – zejména u druhů katechinů EGCG. Koncentrace katechinů v čaji Matcha je více než stonásobně větší než u jiných druhů zelených čajů. Matcha je jako stvořená k podpoře hubnutí při redukční dietě, protože dokáže nastartovat metabolismus.

Matcha Shao Xing 30 g BIO - I když je původně Matcha japonským ceremoniálním čajem, má tato prémiová čínská varianta vysoké ambice v chuti i účincích na lidský organizmus. Produkuje se tradičním japonským stylem v okolí městečka Shao Xing v provincii Zhejiang. Pro svoji výraznou sladkost je tou pravou volbou nejen pro ty, kdo s čajem Matcha chtějí právě začít, ale i pro ostatní čajové nadšence. Ve vůni i chuti čajového nálevu dominuje výrazná sladkost mladého hrášku a čerstvých vlašských oříšků.

Pu-Erh

Tento unikátní čaj je známý nejen pro svoji zajímavou výrobu, ale také tím, že pomáhá velmi účinně odbourávat přebytečné tuky. Pokud je cílem vaší fyzické aktivity především hubnutí, doporučuje se pít pu-erh před každým tučným jídlem. Samotným pitím čaje samozřejmě nezhubnete, je nutné upravit jídelníček a zapojit každodenní fyzickou aktivitu nebo cvičení. Čaj ale dokáže nastartovat a zrychlit metabolismus a působí příznivě na zažívání. V čínské medicíně je označován jako zametač lidského těla, pu-erh má totiž čisticí účinky a skvěle detoxikuje organismus.

Pu-Erh Fitness – pravý černý čaj Pu-Erh, šípek, jablka, zelené mate a citrónová tráva, to vše v jednom šálku. Čaj s lehce citrusovou chutí v harmonii s červenými plody.

Pu-Erh Wellness Guarana - čaj s opojnou chutí červených plodů. Silný PuErh, který probudí váš organismus a pravidelným pitím podpoří metabolismus. Někomu tradiční PuErh nechutná, ani nevoní, tento čaj je však smíchán s guaranou, černým a červeným rybízem, najdete v něm i ginkgo bilobu, maliník, ostružiník nebo třeba voňavou pivoňku a chrpu. Proto je nálev tak lahodný a příjemně voní.

Bílý čaj

Bílý čaj má lahodnou a jemnou chuť, je bohatým zdrojem antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům – ty jsou zodpovědné za vznik mnoha nemocí a urychlují proces stárnutí. Obsažený kofein (tein) v čaji se oproti kofeinu v kávě uvolňuje pozvolna a po delší dobu. Po silné kávě můžete cítit bušení srdce a rychlý nástup účinků kofeinu, ale tyto příznaky většinou po chvíli odezní. U čaje tyto příznaky nepocítíte, a přesto se budete cítit bdělí.

Nilgiri Silver Needle – tento bílý čaj má vyšší obsah kofeinu, než byste možná u bílého čaje čekali, proto i přes svou jemnou a lahodnou chuť příjemně povzbudí. Ryze bílý čaj z horských oblastí Nilgiri. Na výrobu se používají pouze pupeny sbírané za ranní rosy. Tyto pocházejí z menších čajových zahrad. Následná výroba pak probíhá pod pečlivým dohledem v moderní továrně. Dlouhé, zeleno stříbřité tipsy vytvářejí po zalití nálev medové, ovocno-květinové vůně. V chuti nejdříve dominují zralé meruňky a broskve, v závěru se objevují květy jasmínu a med.

Výsledek obrázku pro white tea

Zelený čaj

Zelený čaj je známý pro mnoho svých prospěšných účinků. Jedním z nich je také vysoký podíl antioxidantů – tzv. katechinů. Antioxidanty napomáhají buňkám zůstat zdravé a také mají pozitivní účinky při hubnutí. Pomáhá udržovat hladinu krevního tlaku a funkci kardiovaskulárního systému v normálu. Pamatujte, že je třeba dodržovat zdravý jídelníček, pouhé pití čaje vám v hubnutí nepomůže, jedná se spíše o takového vedlejšího pomocníčka, po kterém se budete cítit hlavně dobře.Zelený čaj také napomáhá k udržení optimální hladiny cholesterolu v krvi. Při pravidelném pití čaje se zrychluje metabolismus a zvyšuje se tím schopnost využít tuk jako zdroj energie místo jeho ukládání.

Zelený Wellness Ginkgo - Pravý zelený čaj Sencha s vyjímečnou chutí lesních plodů. Zažijte ten pravý příval energie do vašeho těla, kombinace zeleného čaje, ostružin, malin, černého bezu a růže vás vzpruží jako mávnutím kouzelného proutku. Osvěží nejen tělo, ale díky obsahu ginkgo biloby působí taky pozitivně na váš mozek, navodí tak pocit bdělosti.

Pro relaxaci po sportovním výkonu

Pro relaxaci těla i duše pijte tyto čaje, které vám pomohou uvolnit svalové napětí po fyzické zátěži a taky vyčistit hlavu po náročném dni v práci a psychickém vypětí. Najdete zde nejen čaje relaxační, ale také takové, které podporují činnost metabolismu a přispívají k dobrému zažívání a trávení.

meditation zen chan yoga statue rest art figure trance relaxation wisdom soul harmony new age spiritual brain sync wave meditate sunset dawn sun view dusk sea nature ocean evening sky summer reflection cloud mirroring romance afterglow romantic reflections calm sunrise horizon morning silhouette computer wallpaper

Bylinkové čaje

Bylinky jsou rostliny, které nám napomáhají při zbavování se různých nepříjemných fyzických stavů. Některé byliny mohou dopomoci k příjemné relaxaci po sportovním výkonu a potlačují tělesnou i duševní únavu. Vybrali jsme pro vás takové směsi, které pomohou s relaxací po sportovním výkonu a potlačují tělesnou i duševní únavu. Jednotlivé monodrogy pomáhají například s odvodněním organismu, přispívají k normální činnosti kardiovaskulárního systému, k normální funkci dýchacího systému, k normálnímu trávení a zlepšují obranyschopnost organizmu.

Ploché bříško - Maté přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti/ metabolismu tuků, přispívá k potlačení duševní a tělesné únavy. Má vliv na osvěžení těla. Maté a aloisie přispívají k vylučování vody z organizmu. Kopřiva přispívá k normální činnosti ledvin – vylučování. Obsahuje lékořici - osoby s vysokým krevním tlakem by se měly vyvarovat nadměrné spotřeby.

Protistres - Kopřiva přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému. Třezalka přispívá k duševnímu zdraví - emoční rovnováze. U citlivých osob možnost fotosenzibilizace (třezalka). Může snižovat srážlivost krve (ginkgo biloba).

open warm morning leaf herb soil box breakfast storage hot lid tee good frisch herbs peppermint ill brew filled healing tea caddy metal box herbal tea

Balzám na nervy - Meduňka přispívá k duševnímu zdraví. Máta přispívá k přirozené obranyschopnosti organizmu. Levandule přispívá k relaxaci a spánku.

Cist šedavý - Působí jako antioxidant, díky obsaženým polyfenolům. Působí proti virům, plísním, proti zánětůmí nebo jako doplněk léčby při zažívacích potížích. Obsahuje větší množství hořčíku a vápníku.

Heřmánek - Přispívá k normálnímu trávení a k normální funkci dýchacího systému. Má vliv na stav pokožky, duševní zdraví a přispívá k přirozené obranyschopnosti organizmu.

Výsledek obrázku pro heřmánek čaj

Energy Tea guarana - Šípek přispívá k přirozené obranyschopnosti organizmu. Guarana přispívá k fyzické a psychické vitalitě.

Rooibos Vnitřní mír - Směs zeleného a červeného rooibosu s jiskřivou chutí černého rybízu. Obsahuje vysoký počet antioxidantů a mnoho vitamínů a minerálů jako: vápník, železo, draslík, měď, fluorid, mangan a zinek.Tyto látky podporují zdraví kostí, podporují krevní oběh, zlepšují krevní tlak, funkci mozku a mnoho dalšího. Rozšiřuje krevní cévy a tím pomáhá snižovat krevní tlak. Díky tomu může zlepšit také atletický a kognitivní výkon.

 

Ájurvédské čaje a jejich účinky

Ájurvédská tradiční medicína pokládá čaj za nápoj prospěšný zdraví a posilující lék pro celé tělo. Harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, regenerují tělesné tkáně a přispívají k lepšímu trávení.

Související obrázek

Z široké nabídky ájurvédských čajů si vybere každý. Čaje z této skupiny Vám mohou být nápomocny pro udržení se ve fyzické pohodě a jsou také přínosem pro Vaši imunitu, takže už se nemusíte obávat, že by vás skolila nějaká rýmička. Pokud jste vysoce aktivní a nemůžete si dovolit vypadnout ze svého tempa, určitě vyzkoušejte čaj Aktivní muž a Aktivní žena, díky správným poměrům blahodárných ingrediencí se budete cítit naprosto skvěle.