O čaji

Čaje ze všech koutů světa

  • O čaji

Čaje z Číny nebo Indie jste již určitě ochutnali, to ale nejsou zdaleka jediné země, kde se čaj pěstuje. Možná víte, že z Afriky pochází oblíbený čaj rooibos, ale v divočině se daří i klasickým čajovníkům. A jak jde pěstování čajovníků protinožcům? Čtěte dále a dozvíte se více o zemích, kde byste pěstování čaje možná nečekali.

Mezi zelenými kopci elfů a hobitů

Tuto zemi proslavilo natáčení Pána prstenů a Hobita, krásné zelené kopce, ale i nezkrotná příroda a unikátní fauna a flóra. Nový Zéland však není jen zdrojem pohádkových elfů, poskytuje také ideální podmínky pro pěstování čaje. A že se tu čajovníkům opravdu daří. Pěstuje se zde čaj jen té nejvyšší kvality. V naší nabídce najdete hned několik druhů čajů z čajové zahrady Zealong s označením BIO.

Nový Zéland

Zealong je první komerční čajovou zahradou na Novém Zélandu. Vznikla v roce 1996 díky čajovému nadšenci Vincentu Chenu. Pěstuje se zde čaj jen té nejvyšší kvality. Následné zpracování čajových lístků a balení probíhá s respektem k přírodě přímo u čajové plantáže v oblasti Waikato.

Pěstování čaje na Novém Zélandu nemá dlouhou tradici. U jeho zrodu stál čajový nadšenec Vincent Chen. Zaujala ho podobnost místního druhu kvetoucího keře Camelia s čajovníkem Camelia sinensis. Když viděl, jak se místnímu druhu ve zdejších klimatických podmínkách daří, tak si řekl, proč nezkusit pěstování čajovníků. V roce 1996 přivezl 1500 čajových rostlinek z nejznámějších čajových oblastí Asie. Po dlouhém řízení s novozélandským Ministerstvem zemědělství mu nakonec zůstalo pouhých 130 rostlinek, které přežily 10 měsíců v karanténě. Tento přirozený výběr však poskytl zdravý základ pro rozmnožování nových rostlin pro stávající panství. Svého snu se nevzdal a postupně zahradu rozšiřoval. Dnes má Zealong 1 milion rostlinek na 40 hektarech v oblasti Waikato. Zealong je tak odkazem Vincentova snu.

V roce 2000 byla zřízena 10akrová čajová zahrada. Následně v roce 2004 byla postavena továrna, která byly vybavena moderním strojovým zařízením z Taiwanu.

Pěstování, zpracování i balení probíhá na Novém Zélandu, a to na okraji města Hamilton, přímo u čajové zahrady. Zahrada produkuje až 100 tun těch nejjemnějších čajových lístků, které jsou následně zpracovány v moderní továrně. Všichni zaměstnanci jsou pečlivě vyškoleni a na výrobu dohlíží i čajoví mistři ze zámoří. Kvalita je tedy opravdu vysoká. Navíc Zealong má zaveden systém kvality dle ISO 22000 a HACCP a veškerá produkce je pouze v BIO kvalitě. Systém kontroly a sledovatelnosti je velmi důmyslně propracován. U každého čaje je tak možné zjistit, kdy byl vyroben, jakou metodou a z jaké části zahrady pochází.

 

Oblast pěstování: Waikato

Druh čajovníku: čínský (Camellia sinensis var. sinensis)

Nadmořská výška: nížinná oblast

Období sběru: ruční sběr

Výroba: pouze ortodoxní, BIO kvalita

Vyberte si z naší nabídky:

Pod africkým sluncem

Afrika je další kontinent, kde můžeme objevovat krásy naší planety. Pravda, je tu poněkud sucho a vedro, jak je možné, že se zde daří čajovníkům? Všude totiž není jen rozpálená poušť a divoká savana, ve vyšších nadmořských výškách se čajovníkům podařilo uchytit. Především v Keni, kde je v horách nad Victoriiným jezerem skvělé podnebí pro pěstování čaje. Věděli jste, že je dokonce třetím největším producentem čaje na světě?

Keňa

První čajové keříky zasadili bílí osadníci v roce 1903 jako experiment v Limuru, oblast Kiambu. Produkce se pomalu zvyšovala a čaj začal být důležitým ekonomickým přínosem pro zemi. Tak v roce 1964 vznikla organizace kenya Tea Development Authority (KTDA), která sdružovala drobné farmáře s cílem více podpořit pěstování čaje. V současné době se čaj pěstuje zejména v keňských horách ve výšce od 1520 m n. m. Většina čajových lístků se zpracovává metodou CTC pro následnou výrobu porcovaných čajů. Menší množství tvoří výroba ortodoxních čajů, které pak putují do celého světa.

První semínka čajovníku byla dovezena do Keni v roce 1903 z Indie. Komerční kultivace začala až v roce 1924. Velká část území Keni je příliš suchá pro pěstování čaje, ale v horách se drží teplé vodní páry, které stoupají z Viktoriina jezera a horských polohách se pak srážejí. Lístky je možné sbírat po celý rok, ale ty nejlepší se sklízení na přelomu ledna a února a také v červenci. Čaje z této oblasti si udržují díky málo proměnlivému podnebí stálou kvalitu, to jistě přispívá k velké produkci a vývozu čaje. Keňa je nyní třetím největším producentem čaje na světě.

Oblasti pěstování: regiony Kericho (Kenya Milima), Kisii (Kenya Itumbe), Nandi, Nyeri, Muranga

Odrůda čajovníku: assámský (Camellia sinensis assamica)

Nadmořská výška: 1800 – 2700 m.n.m.

Období sběru: celoročně, ručně i strojově

Výroba: dominuje výroba CTC, tedy čajů do nálevových sáčků (až 95 %). Ortodoxní čaje se vyrábí v minimálním množství (5 %), ale ve velmi dobré kvalitě.

Vyberte si z naší nabídky:

Malawi

Malawi byla první východo-africká země, kde se začal pěstovat čaj komerčně a dnes je hned po Keni druhým nejvýznamnějším producentem čaje v Africe. První pokusy pěstování začaly v roce 1878. Pěstovat čaj ve velkém začal až Henry Brown, který přivezl čajová semínka z Cejlonu. Na přelomu 19. a 20. století vznikly plantáže v Thornswoodu, Lauderdale a Thyolo. V první polovitě 20. století došlo ke kolapsu trhu s kávou, díky tomu se čaj mohl pěstovat ve větším a v roce 1918 už čajovníkové plantáže zaujímaly 1830 hektarů půdy. Čaj se začal vyvážet a odvětví začalo vzkvétat, i přesto, že zpočátku nevynikal vysokou jakostí.

Čaje v naší nabídce pocházejí z provincie Thyolo, z čajové zahrady Satemwa, která byla založena již v roce 1923 a rozprostírá se na svazích hory Thyolo. Satemwa podporuje místní pěstitele, třeba náš černý čaj Malawi Black OP1 byl zpracován v továrně čajové zahrady Satemwa, ale pochází od drobného pěstitele Jonase Makaty. Jonasova čajová zahrada má zhruba 1 hektar a čaj pěstuje již od roku 1976. Satemwa od něj odebírá jen ty nejlepší čajové lístky, za které Jonas dostává férovou cenu, a navíc určitý podíl z prodeje čaje. Zelený čaj Green Mint je jedinečným splynutím napařovaného zeleného čaje ze zahrady Satemwa a máty, která pochází od asociace místních pěstitelů Msuwadzi. Satemwa se tak snaží vést drobné farmáře k diverzifikaci příjmů a pěstování více plodin.

Oblasti pěstování: provincie Thyolo, Mulanje, Nkhata Bay

Odrůda čajovníku: assámský (Camellia sinensis assamica)

Nadmořská výška: 600 - 1300 m.n.m.

Období sběru: prosinec - květen

Výroba: dominuje výroba CTC, ortodoxní černý, bílý, zelený, oolong a tmavé čaje z plantáží Satemwa

Vyberte si z naší nabídky:

Rwanda

Čaje afrického kontinentu bývají ve světě často přehlíženy. Přitom téměř všichni významní afričtí výrobci mají v pěstování a zpracování čaje více než stoletou tradici. Čajový průmysl ve Rwandě se začal rozvíjet v 50. letech 20. století a to díky finanční podpoře belgické vlády a Evropského společenství.  Úrodná půda a dostatečné množství srážek přispělo k jeho rychlému rozkvětu. Čaj si udržoval stálou kvalitu srovnatelnou s těmi nejlepšími africkými čaji. Další rozvoj ovšem přibrzdila občanská válka v 90. letech 20. století.

Oblasti pěstování čaje se nachází na svazích hor, což umožňuje produkci velmi kvalitních čajů. Čaje z naší nabídky pochází z čajové zahrady Sorwathe, která produkuje výhradně ortodoxní čaje té nejlepší kvality. Nyní tvoří až 12 % z celkové produkce čajů ve Rwandě.

Oblasti pěstování: Severní provincie (zahrada Rukeri – Sorwathe), Jižní, Východní a Západní provincie

Odrůda čajovníku: assámský (Camellia sinensis assamica), zahrada Rukeri produkuje i čínské čajovníky (Camellia sinensis sinensis), které dávají vyrobeným čajům jemnější chuť

Nadmořská výška: 1600 – 2500 m.n.m.

Období sběru: celoročně, ruční sběr

Výroba: dominuje výroba CTC (až 98 %). Ortodoxní čaje se vyrábí v minimálním množství (2%), ale za to ve velmi dobré kvalitě.

Vyberte si z naší nabídky:

Africké čaje si vychutnáte nejlépe z hrníčku s podobnou tématikou, třeba krásný hrnek Granada s obsahem 0,6 l. Pokud si čaj raději vychutnáváte ze sklenice, ze sklenice Kabibe s rozšířeným hrdlem a plastovým ouškem se moc dobře. Vychutnejte si africkou atmosféru i u vás doma.

V zemi provoněné kávou

Když se řekne Kolumbie, mnohým z nás se okamžitě vybaví vůně a chuť skvělé kávy. Je ale jedno místo, kde se místo kávy rozprostírají čajové plantáže. Tím místem je Bitaco, kde se na zvazích andských hor rozprostírá jediná čajová zahrada v Kolumbii. Produkuje se zde vysoce kvalitní čaj, všechny jsou v BIO kvalitě a celá čajová továrna souzní s životním prostředím a dbá na udržitelnost.

Kolumbie

Kolumbie patří zejména mezi největší světové producenty plantážní kávy, především odrůdy Arabika. V této zemi ovšem existuje jedno speciální místo, kde se pěstuje také čajovník. Počátek pěstování čajovníku v Kolumbii se datuje do 50. let 20. století.

Unikátní vysoce kvalitní, vysokohorský kolumbijský čaj se pěstuje mezi 1800 a 2050 metry nad mořem v exotických, krásných a klidných andských horách Kolumbie. Plantáže jsou v bio-geografické oblasti Choco, která se vyznačuje vysokou úrovní srážek a biologickou rozmanitostí. Čaj se pěstuje v bohaté a hluboké sopečné půdě, která přirozeně podporuje růst čajovníků. Čajovníky jsou pěstovány v jedinečném mikroklima. Blízkost k rovníku umožňuje téměř kolmým slunečním paprskům vstup na povrch čajových lístků, což přispívá k procesu fotosyntézy, která zvyšuje produktivitu rostlin. Stav sucha a dešťů má za následek velkou produkci chutných a jemných čajových pupenů v průběhu celého roku.

Oblast pěstování čaje se nachází jižně od města Bitaco. Čajová zahrada je zasazená vedle prosperujícího chráněného deštného pralesa, regionální lesní rezervace Reserva Forestal Protectora Regional de Bitaco.

Čajovníky jsou pěstovány v ekologickém režimu, čímž je zaručena bio kvalita výsledného čaje. Sběr čajových lístků probíhá výhradně ručně a jsou při něm sbírány 2 čajové lístky a pupen. Do nabídky jsme jako novinky zařadili čaje černý, zelený a bílý. Čaje jsou označeny tzv. wiry, což znamená v překladu drátkovitý. Tomuto označení odpovídá vzhled suchých čajových lístků, které mají jakoby drátkovitý tvar.

Oblasti pěstování: Agrícola Himalaya, Bitaco

Odrůda čajovníku: assámský (Camellia sinensis assamica)

Nadmořská výška: 1800 – 2050 m.n.m.

Období sběru: celoročně, ručně

Výroba: ortodoxní čaje, BIO kvalita

Vyberte si z naší nabídky: