O čaji

Čas na detox

  • O čaji

Jste bez energie a cítíte se unavení? Vyzkoušejte detox, který vám pomůže vyplavit z těla nežádoucí látky a vrátí vám zpět ztracenou vitalitu.

Cílem jarní očisty je zbavení organismu všech toxinů a škodlivin, které se v něm usadily. Detoxikační proces v těle probíhá přirozeně prostřednictvím jater, střev a ledvin, existuje však spousta různých metod, které můžou tento proces urychlit.

Hlavním úkolem detoxu je ulevit od přetížení organismu, to se může projevovat hned několika příznaky jako jsou zažívací potíže, pálení žáhy, zvýšená únava, stres nebo nespavost.

Jak na jarní detox pomocí zelených a bylinných čajů

S jarem se příroda probouzí k životu, a s ním přichází i touha pročistit své tělo a mysl po zimním období. Jarní detox není jen o očišťování těla, ale také o obnově energie a posílení imunity, abychom mohli vstoupit do nového období plní energie. Detoxikace těla začíná většinou u změny jídelníčku. Měli byste do něj zařadit více vlákniny, kterou najdete především v ovoci a zelenině, díky nimž dostanete do těla i spoustu potřebných vitaminů. Pijte hodně vody nebo podpořte detoxikaci funkčními bylinkami. Jedním z nejúčinnějších způsobů, je zapojit do svého každodenního rituálu zelené a bylinné čaje, které pomáhají vylučovat škodlivé látky z těla a podporují regeneraci. Pokud zapojíte do nového režimu i pravidelný pohyb, možná se přitom zbavíte i pár přebytečných kil.

Proč zelené a bylinné čaje?

Pitný režim je pro očistnou kúru základ. Vsaďte na kvalitní detoxikační čaje, které vaše tělo pročistí.

Vyzkoušejte zelený čaj, který obsahuje antioxidanty a má detoxikační vlastnosti, při jeho zalití však použijte vodu s teplotou 70° C, jinak může čaj zhořknout a ztratit své cenné látky. Zelený čaj obsahuje látky, jako je katechin, který přispívá k vyplavení škodlivých látek z těla a podporuje metabolismus. Nejlepším zeleným čajem pro detox je matcha, při jeho pití totiž konzumujete celé čajové lístky rozemleté na jemný prášek a tím získáte z čaje maximum prospěšných látek a dodá vám energii až na 6 hodin. Pokud nevíte, čím nahradit váš ranní šálek kávy, matcha je ideálním řešením a můžete ji kombinovat i s mlékem.

Bylinné čaje jsou bohaté na léčivé byliny a rostliny, které mohou mít různé příznivé účinky na tělo i mysl. Například kopřiva podporuje činnost ledvin a přispívá tak k vylučování vody a škodlivých látek z těla a tím podporuje metabolismus. Ostropestřec přispívá k normální činnosti jater a k udržování normální hladiny glukózy v krvi. Zázvor nebo maliník zase podporují trávení. Skvělým pomocníkem je i čaj maté, který podporuje metabolismus a potlačuje pocit hladu. Na zklidnění si dejte heřmánek nebo meduňku, které přispívají k celkové relaxaci. Existuje spousta bylinek a většina z nich má hned několik účinků, můžete je užívat samostatně nebo ve vzájemné kombinaci.

Bylinné směsi

Nemusíte se stát bylinkářem ani odborníkem přes zdravou výživu, funkční bylinné směsi mají většinou v názvu účel, pro který jsou bylinky namíchané. Obsah jednotlivých bylinných směsí je připraven tak, aby kombinace jednotlivých bylin byla bezpečná a zároveň maximálně efektivní.

Jestliže pociťujete únavu a jste pořád bez energie, vaše tělo volá po očistě. Pořádně nastartovat funkci ledvin vám pomůže čisticí čaj, který obsahuje kopřivu, která je známá pro své diuretické účinky, přispívá tedy k vylučování a normální činnosti ledvin. Květy černého bezu pomáhají pročistit celý organismus a měsíček přispívá k normální funkci jater a střev. Pokud tedy cítíte, že vás pobolívají ledviny, nemusí to být jen znak toho, že pijete málo vody, ale jejich funkčnost může být kvůli škodlivým látkám přetížena a nestíhají tak toxiny z těla vyplavovat. Již po týdnu pití tohoto čaje se můžete cítit v lepší formě.

Máte po každém jídle pocit těžkosti nebo nafouklé bříško? Dopřejte si po jídle bylinný čaj na zažívání, který pomůže s trávením a podporuje funkci střev. Obsahuje mátu, heřmánek a fenykl, které přispívají k normální činnosti trávicího systému, dále měsíček, který přispívá k normální funkci jater a střev a anýz, který přispívá k trávení a k chuti k jídlu. Určitě jste již slyšeli, že zdraví začíná ve střevech, proto je i při detoxu důležité se zaměřit na spokojené bříško. 

Jak začít s detoxem?

  1. Vyberte si správný čaj ve správný čas: Ráno začněte nejlépe zeleným čajem, obsahuje totiž kofein, který vám dodá potřebnou energii a probudí organismus. Dopoledne si dopřejte čisticí čaj, který podporuje vylučování škodlivých látek z těla. Po obědě si dejte bylinný čaj na zažívání nebo čaj Štíhlé bříško, které vám pomůžou s trávením vydatného obědu. Pokud vám bude odpoledne chybět energie, sáhněte opět po zeleném čaji nebo čaji maté, které vás příjemně povzbudí po zbytek dne. Večer si dopřejte zklidňující čaj s heřmánkem, meduňkou nebo voňavou levandulí.
  2. Připravte si svůj rituál: Detox nemusí být jen o očistě těla, ale také mysli. Najděte si čas a místo, kde si můžete svou chvilku s čajem plně vychutnat a na chvíli relaxovat.
  3. Pijte pravidelně: Začněte svůj den šálkem teplé vody s citronem a pokračujte během dne zelenými a bylinnými čaji. Dopřejte si je ideálně mezi jídly, aby se lépe absorbovaly živiny.

Proč detoxikační kúru držet?

Jarní detox se zelenými a bylinnými čaji není jen o očistě těla, ale také mysli. Detox prospěje jak tělesnému, tak i psychickému zdraví, pomůže vám také odbourat stres, nastartuje metabolismus a dodá ztracenou vitalitu. Začněte tento jarní období s péčí o sebe a dopřejte si blahodárné účinky těchto přírodních nápojů. Vaše tělo i duše vám za to budou vděčné.