O čaji

Čerstvé sklizně 2020

  • O čaji

Jsou exkluzivní, raritní, prostě výjimečné. O čem je řeč? Nastalo čajové období čerstvých sklizní!

Ty nejmladší lístky, na které se těší všichni milovníci ortodoxních čajů. Jsou to takové celebrity mezi čaji, jsou výjimečné a ty nejlepší cestují zásadně letadlem. Většinou je to tak trochu závod s časem, od samotné sklizně totiž uběhne zpravidla jen pár dní a čaj už míří do prodeje. Letošní rok byl v tomto ohledu poměrně divoký, v období prvních sklizní zasáhla celý svět pandemie koronaviru. Ikdyž nám život někdy hází klacky pod nohy, stáli jsme si pevně za rozhodnutím, že vám ty nejlepší čaje přivezeme.

Ptáte se, proč je kolem čerstvých sklizní takový poprask? Čerstvá sklizeň je každoročně nejočekávanější čajovou událostí. Při sklizni se sbírají pouze nejmladší a nejjemnější lístky, které jsou křehké, nádherně voňavé a svěží. Čaji dodávají nasládlou a delikátní chuť. Čaje z první sklizně patří mezi nejdražší, je jich totiž málo a vynikají svou exkluzivitou. I přesto nebo možná právě proto, je o ně obrovský zájem.  

Duben tak bývá každým rokem očekávaným měsícem, v tuto dobu se totiž sklízí první Darjeelingy. Vůně kopců zahalených tajemnou mlhou, pestrá příroda a horský vzduch, to vše se může promítnout do chuti čajových lístků. Na sklizeň i zpracování tohoto čaje jsou kladeny obrovské nároky. Čajové listy sbírají pouze zkušené místní sběračky, hezky ručně lístek za lístkem. Listy nesmí přijít do styku s cizím aroma, při zpracování jsou tak kladeny vysoké nároky, aby lidé, kteří s lístky přijdou do styku nepoužívali parfém nebo nekouřili. Čaj je po zpracování okamžitě hermeticky uzavřen. Přirozená svěžest křehkých lístků je tak zaručena. Pokud si chcete i vy vychutnat jedinečnou vůni těchto čajů, oželte pár stříknutí parfémem a přivoňte si raději k šálku čaje.

Ochutnejte magickou svěžest

Letos jsme jako první sehnali indický čaj Nilgiri frost tea od našeho výhradního dodavatele. Tento unikátní čaj pochází z čajové zahrady Parkside Estate. Zde se pěstují speciální odrůdy čajovníků, jejichž lístky raší i při lehce mrazivém počasí. Proto také označení "Frost Tea" (frost = mráz). Čaj má hnědozelené lístky, které po zalití vytváří oranžovo zlatý nálev. Ve vůni i chuti objevíte květový med s lehkou pomerančovou notou.

O pár týdnů později k nám přijel exkluzivní zelený čaj až z Japonska. Čerstvý jarní čaj pochází z oblasti Kirishima v prefektuře Kagoshima. Shincha vás zaujme už na pohled, krásně smaragdově zelené lístky ve tvaru jehliček vytváří světle zelený nálev. V chuti můžete objevit mladý hrášek a smetanovou notu.

V nabídce nesmí samozřejmě chybět ani čaje z Darjeelingu. Je to opravdová klasika mezi ortodoxními čaji, proto jsme z Darjeelingu přivezli rovnou dva čaje. Prvním je černý čaj ze zahrady Balasun, která získala jméno podle řeky, která tudy protéká. Roste v kopcích o nadmořské výšce od 360 do 1 375 m. Toto podnebí dodává čaji jedinečnou chuť. Zelené čajové lístky doplněné tipsy vytvářejí po zalití světlý nálev s vůní i chutí připomínající meruňky a bílé hrozny.

Druhý čaj pochází z malebné čajové zahrady Chongtong. Zdejším čajovníkům můžeme jen tiše závidět, nachází se totiž na východních kopcích Darjeelingu, které nabízí působivou podívanou na sněhem pokryté Himaláje. Světle zelené čajové lístky s vysokým obsahem stříbřitých tipsů dávají vzniku průhledného nálevu, jehož vůně evokuje rozkvetlou květinovou louku s lehkými medovými tóny. Chuť je jemná, táhlá a postupně se rozvíjí do tónů mirabelky.

Stejně jako Darjeeling i Assam patří mezi vyhlášené čajové lahůdky. Přivezli jsme čaj z jedné z nejstarších Assamských zahrad. Čajové keře leží podél obou břehů řeky Meleng, která dala zahradě jméno. Pravidelné čajové lístky černé barvy vytvářejí po zalití hnědo oranžový nálev s vůní po lučním medu. V chuti objevíte mladý vlašský oříšek s lehkou karamelovou notou.

Nepromeškejte jedinečnou šanci ochutnat to nejlepší z čajových plantáží.

Oxalis Podcast

Chcete se dozvědět více o čerstvých sklizních? Jaká je jejich tradice, jak probíhá jejich výběr a nákup se dozvíte spolu s dalšími zajímavostmi v našem prvním podcastu.