O čaji

Čerstvé sklizně 2023

  • O čaji

Čerstvé sklizně jsou nové, čerstvě utrhané lístky čaje, které se sklízejí v období, kdy jsou na svém vrcholu chuti a aroma. Čajové sklizně se obvykle označují podle doby sklizně, čerstvá sklizeň probíhá na jaře a považuje se za nejkvalitnější, tyto lístky jsou totiž plné síly a proto mají výraznější chuťové vlastnosti.

Čerstvé sklizně jsou nejočekávanější událostí pro všechny čajové nadšence. Označení First Flush definuje úplně první utržení čajových lístků v sezóně sklizně čajovníku. Lístky z první sklizně jsou nejmladší a nejjemnější částí čajovníku a proto poskytují nejčerstvější šálek čaje, jaký je čajovník schopen vyprodukovat během svého vegetačního období. Každá další sklizeň přináší odlišné chuťové a aromatické vlastnosti.

Každoročně pro vás přivážíme čestvé sklizně letecky, abychom zaručili jejich nejvyšší čerstvost. Vybírali jsme z desítek vzorků z různých čajových zahrad, ty nejlepší z nich můžete nyní ochutnat. Vydejte se na cestu Indií a užijte si dokonalou chuť jedinečného Nilgiri, dokonalé Darjeelingy nebo skvělý Assam.

Nilgiri Winter Frost Tea

Tento unikátní čaj pochází z čajové zahrady Parkside Estate. Zde se pěstují speciální odrůdy čajovníků, jejichž lístky raší i při lehce mrazivém počasí. Proto také označení "Frost Tea" (frost = mráz).

Drobné zelenohnědé lístky vytváření po zalití nálev oranžové barvy s lahodnou vůní lesního medu. V chuti převládají sladké tóny lipového květu doplněné lesním medem a sušenou meruňkou.

 

Darjeeling Sivitar SFTGFOP1 BIO

Krásy čajové zahrady Pandam jsou skryté lesy, které ji obklopují na východním a západním konci. Mraky se zde dotýkají záplavy zelených kopců s čajovníky, ze kterých lze vidět až na pohoří Himaláje.

Podlouhlé lístky v různých odstínech zelené se světlými tipsy dávají po zalití nálev zlatavé barvy. Ve vůni i v chuti naleznete ovocné noty zralé meruňky a šťavnatého pomeranče.

 

Darjeeling Nurbong Delight  SFTGFOP1

Název zahrady Nurbong je odvozen od spojení slov rostliny „Nur“, pověstnou svými léčivými účinky, a „bong“, což v jazyce Lapcha znamená strom. Zahrada se nachází na soutoku tří řek, byla založena v roce 1870 a patří mezi ty, které jako první produkují čerstvou sklizeň.

Velké zelené listy doplněné stříbřitými tipsy vytvářejí světle žlutý nálev. Čaj je velmi lehký a v jeho vůni i chuti objevíte delikátní tóny broskve a sladký třtinový cukr.

 

Darjeeling Okayti SFTGFOP1

Čajová zahrada Okayti se rozkládá na břehu řeky Mechi protékající podél hranice s Nepálem v nadmořské výšce od 1 770 m do 2 360 m. Čaj se tu pěstuje od roku 1888.

Čaji dominují tmavě zelené lístky doplněné světlými. Jejich zalitím vzniká nálev okrově žluté barvy. V chuti i vůni ucítíte lákavou kombinaci sladkého nugátu, lískového ořechu s jemnými travnatými tóny.

 

Darjeeling Samabeong Spring Blossom

Zahrada Samabeong (překlad doslova "jeskyně černých medvědů") se nachází v údolí Neora a je jedna z nejvýše položených a nejvzdálenějších zahrad v Darjeelingu. Právě díky této unikátní poloze se stala domovem pro ohrožené druhy zvířat jako jsou pandy červené, tigři, luskouni, dikobrazi nebo leopardi.

Zelenohnědé, lehce zakroucené lístky s četnými tipsy dávají čirý světle zelený nálev. Ve vůni je cítit svěžest sladkého citrónu a pomerančového květu. V chuti pak opět převládá sladký citrón v kombinaci s kopřivou.

 

Assam Chardwar FTGFOP1 Tippy

Zahradě Chardwar se přezdívá čajová zahrada čtyř vchodů do nebe. „Char“ znamená v překladu čtyři, „Dwar“ pak dveře. Doslova čtyři vstupy do zahrady, které tady opravdu existují.

Čajové lístky černé barvy vytvářejí oranžovohnědý nálev s delikátní vůni lesního medu. V chuti se pak snoubí nezaměnitelná chuť kakaových slupek s lehkou notou pomeranče.