O čaji

Cist šedavý - zázračná bylina

  • O čaji

Cist šedavý (latinsky Cistus incanus) je divoce rostoucí bylinka s úžasnými účinky na lidský organismus, které oceníte především v chladném období.

Tuto rostlinu můžete u nás znát také pod názvem Skalní růže, původem je z Turecka, roste ale v celé oblasti Středomoří. Tato nenápadná rostlinka má oválné zelené lístky a výrazně aromatické fialové květy. Důležité jsou především listy, které obsahují vysoké množství polyfenolů a vyznačují se silnými antioxidačními účinky.

Záhadná rostlina se zázračnými účinky

O cistu se traduje zajímavá historka. Na ostrově Athos si řečtí mniši všimli, že jejich kozy, které zde chovali, měli na vousech lepkavou pryskyřici. Pátrali odkud pryskyřice pochází a zjistili, že je právě z cistu šedavého. Tato bylinka u nich vzbudila zájem a začali ji používat. Zanedlouho zjistili, že má zajímavé účinky pro lidské tělo. Od té doby se tato bylina začala hojně používat v léčitelství.

Cist šedavý a jeho hlavní účinky na organismus

V léčitelství se cist šedavý používá již mnoho let, jeho hlavní účinnou složkou jsou polyfenoly, které jsou pro lidský organismus silným přírodním antioxidantem. Antioxidanty pomáhají tělo chránit před volnými radikály z vnějšího prostředí, působí proti toxinům v těle a tím podporují obranný systém lidského organismu. Vysoký obsah polyfenolů v cistu šedavém ovlivňuje pronikání viru do buňky a snižuje tak infekční potenciál. Dle vyjádření SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv): „má Skalní růže (Cistus incanus) prokázané účinky proti některým virům, mj. i vyvolavatelům infekcí dýchacího traktu“.

Své uplatnění najde cist šedavý především v prevenci virových onemocnění. Pokud chcete posílit svou obranyschopnost, užívejte čaj preventivně již od konce srpna. Je také skvělým pomocníkem při prvních příznacích nachlazení. Lékaři jej často doporučují jako bylinku, která podporuje účinky léčby moderní medicínou. Můžete tak své uzdravení značně urychlit. Čaj připravený z této byliny může zmírnit příznaky nachlazení a chřipky, už po prvních pár dnech pití čaje poznáte rozdíl. Někteří odborníci řadí cist mezi tzv. adaptogeny – léčivé rostliny zvyšující odolnost organismu, které jsou často využívány v alternativní medicíně (ájurvéda, čínská tradiční medicína).

Zeptali jsme se na osobní zkušenost naší prodavačky: „Cist užívám již několik let preventivně v chřipkových obdobích a můžu říct, že jsem od té doby nebyla ještě nemocná. Doporučuji tuto bylinku opravdu všem. Často se pak za pár dní zákazník vrátí jen poděkovat, že mu čaj z cistu neuvěřitelně rychle pomohl a za pár dní byl jako rybička. Z toho mám vždycky radost.“

Až se příště vrátíte z procházky s nepříjemným dárečkem v podobě rýmy nebo nachlazení, vyzkoušejte tento bylinný čaj a přesvědčte se na vlastní kůži, jak rychle nepříjemné projevy onemocnění odezní.

Tuto bylinku mohou užívat dokonce i děti od 2 let. Vrací se vaše dítě ze školky neustále nemocné? Podpořte jeho imunitu tímto čajem. Přesvědčit malé děti, aby vypili bylinný čaj, může být ale občas pěkný oříšek. I pro tyto situace máme řešení, které vychází z našich zkušeností. Přimíchejte lžičku s bylinkami do jejich oblíbeného ovocného čaje. Chuť a vůně ovocného čaje je silnější a vaše ratolest si v něm této bylinky nejspíš ani nevšimne.

Cist šedavý je vhodný také pro všechny, kteří jsou vystaveni stresu. Napomáhá organismu lépe reagovat na stres a zmírňuje tak jeho negativní dopady. Pokud vás tedy čeká důležitá zkouška ve škole nebo náročný úkol v práci, šálek čaje z cistu vás udrží v psychické pohodě.

Další účinky

Této rostlince jsou připisovány účinky proti různým virům, plísním a zánětům, jako doplněk působí i při zažívacích potížích. Využití tak najde třeba v ústní hygieně, kdy jej můžete používat jako ústní vodu. Vytvoří v ústech biofilm, který výrazně snižuje výskyt některých patogenů a zanechává pocit čistoty. 

Výluh z cistu šedavého příznivě působí i při vnějším použití. Nejčastěji se používá k čištění pleti a pokožky, přispívá ke zmírnění projevů ekzémů, akné i lupénky, urychluje regeneraci a působí protizánětlivě.

Jak cist šedavý užívat?

Cist se nejčastěji užívá v podobě bylinného výluhu, který příjemně chutná. Jeho květinovou vůni a bylinnou chuť můžete doplnit lžičkou medu, který čaj skvěle dochutí. Cist můžete užívat preventivně, když chcete posílit imunitu, doporučuje se užívat především v chřipkových obdobích. Pokud už vás dostane chřipka nebo nachlazení, dlouho neotálejte a zařaďte cist do svého pitného režimu. Nastartuje totiž obrannou funkci organismu, který se s onemocněním začne vypořádávat mnohem rychleji. Například u rýmy můžete pocítit zlepšení a úlevu už druhý den pití čaje z cistu šedavého.

Čajový nálev můžete klasicky vypít, ale při bolestech v krku jej také používat při kloktání nebo k výplachům nosohltanu při rýmě. Působí totiž příznivě proti zánětlivým onemocněním.  

Příprava bylinného čaje z cistu

Doporučené denní dávkování 1 lžička = 1,5 g byliny 1x denně. Vroucí vodou zalejte bylinu v poměru 1,5 g (1 vrchovatá čajová lžička) na 250 ml vody. Ponechte 5-8 minut louhovat. Poté přeceďte. Nepřekračujte doporučenou denní dávku.

TIP: Pro lahodnější chuť můžete dochutit medem a citronem nebo si namíchejte směs s ovocným čajem.

Kde se dá tato bylina koupit?

Tuto zázračnou bylinku jsme zařadili do naší stálé nabídky, sušené listy cistu tak můžete zakoupit na našich prodejnách OXALIS čaj & káva nebo na e-shopu www.oxalis.cz. V lékárnách se můžete setkat i s jinou formou – např. sirupy, tobolky, spreje a jiné. Cist můžete kombinovat i s dalšími doplňky stravy, při prevenci proti virózám se nejčastěji doporučuje ve spojení s vitamínem C.