O čaji

Co je to rooibos a proč ho pít?

  • O čaji

Rooibos patří mezi oblíbené rostlinné čaje, připravuje se z keře nazývaného čajovec kapský neboli červený keř, který roste v Jižní Africe a odtud se rozváží do celého světa.

Báječný africký nápoj si zaslouží své místo v každé domácnosti.

Právě Clanwilliam (130 mil severně od Kapského města, v horké oblasti Cederberg (Cedrové hory)) je hlavním městem pěstováním rooibosu. Na poměrně malé ploše zde najdete přes 350 rooibosových farem.

Je to jediné místo na světě, kde se pěstování rooibosu velice daří. K optimálnímu růstu potřebuje čajovec kapský dostatek slunce, občasný stín, mírně vlhkou půdu a vysokou vlhkost vzduchu. Takové podmínky splňuje pouze oblast Cedarberg v Jižní Africe. Nikde jinde na světě se prozatím nepodařilo rooibos pěstovat.

Výhradně místní pracovnice černé pleti rozsévají semínko do připravených řádků. Způsob setí není automatizovaný a je velmi jednoduchý. Půda je písčitá a na první pohled velmi málo úrodná.

Poté následuje kypření, aby se semínko ujalo a zapustilo kořen. V průměru se tak uchytí každé druhé semínko. Pracovnice ujdou při této práci pěkných pár kilometrů.

Rooibosový keř je zvyklý na místní nelehké klimatické podmínky. Ze semínka vzniká vzrostlý keř již během tří měsíců a ten se v této době přesazuje na plantáže.

Kořen keře dosahuje hloubky 4-5 metrů. Již po několika dnech po vysetí se snaží dostat do hlubších vrstev půdy, které jsou bohaté na minerály a další účinné látky. Díky tomu, pak nálev z rooibosu získává své vzácné složení.

Keře se vysazují v dlouhých řadách a sklizeň probíhá již první rok po vysazení. Vzhledem ke klimatickým poměrům a ztrátám během sklizně je výtěžnost pouhých 40%.

Rooibosové větvičky připomínají naše jehličnany. Na jedné plantáži může probíhat sklizeň pouhých pět let. Rooibosový keř důsledně odebírá půdě živiny a je proto nutné, aby po uplynutí pěti let bylo pěstování v dané lokalitě ukončeno. Dokonce se doporučuje po dobu dalších pěti let vysadit na tomto místě jinou plodinu a nechat půdu odpočinout a nabrat zpět živiny.

Čajová plantáž s Rooibosem

Sklizeň a další zpracování probíhá od prosince do poloviny dubna, kdy vůbec neprší a teploty se pohybují mezi 30-40°C.

Rooibos se při zpracování třídí podle velikosti ale také kvalitativně. Největší kvality dosahují čaje s dobře provedenou fermentací. Platí také, že rooibos z vyšší nadmořské výšky je kvalitnější.

Proč rooibos pít a jeho zdravotní účinky.

Rooibos se používá nejen k přípravě nápojů, ať už teplých, studených nebo míchaných, ale také do různých pokrmů, např. omáček, polévek aj. Rooibos pokrmu dodává chuť, barvu a nutriční hodnoty. Čaj rooibos je vhodný pro všechny věkové skupiny. Neobsahuje kofein a naopak je plný vitamínů (vitamin C) a minerálů. Dále obsahuje látku zvláštní chemické povahy, zvanou aspalathin, flavonoidy, organické kyseliny a další látky.

Rooibos příznivě ovlivňuje léčbu některých kožních onemocnění a své využití, tak nalezl i v kosmetickém průmyslu. Díky takto bohatému obsahu účinných látek je rooibos ideálním nápojem pro kojící maminky, sportovce ale i rekonvalescenty.

Červený rooibos

Sklizený rooibos se svazuje do snopů, které se sekají na požadovanou délku, pak se nadrtí, následuje fermentace a sušení. Výsledkem je červený rooibos s medovou chutí. Rooibos je výborný i s mlékem, získá tak nový rozměr chuti.

Zelený rooibos

Produkce nefermentovaného, tedy zeleného rooibosu je velmi mladá. Zatímco červený rooibos se vyrábí téměř sto let, historie zeleného rooibosu je několikaletá.

Z laického pohledu se výroba zdá jednoduchá, pouze vynechat proces fermentace. Fermentace rooibosu však probíhá samovolně a je zapotřebí speciální technologie, jak jí zabránit.

Zelený rooibos má blahodárné účinky na zdraví a tak jeho poptávka roste. Chuť nefermentovaného rooibosu je podobná zelenému čaji, ale bez trpké chuti.

Zelený rooibos obsahuje 13-15x více antioxidantů než červený.

Chcete-li však poznat pravou chuť čaje rooibos, ochutnejte rooibos červený.

Historie rooibos čaje u nás

Česká republika objevila rooibos jako zdroj velmi zdravého a lahodného čaje v polovině 90. let. Od té doby spotřeba čaje roste nebývalým tempem.

Rooibos je nápojem budoucnosti.

V naší nabídce naleznete, jak červený tak zelený čaj rooibos. Zároveň nabízíme neuvěřitelnou škálu rooibos čajových směsí. Zejména doporučujeme:

Rooibos Slunce v Buši- rooibos s citrusovým aroma vás příjemně osvěží! Tato směs jihoafrického rooibosu, kousků pomerančové kůry, malin, měsíčku a květů smilu se svěžím aroma vám zajistí ten správný start do nového dne.

Pretty Woman - rooibos s listy maliníku, kousky malin a jahod, růžovými poupaty, květy růže a sedmikrásky je svým složením určen speciálně pro ženy. Nad šálkem tohoto lahodného jihoafrického rooibosu s jemnou chutí se příjemně uvolníte.

Pokud vás rostlina rooibos oslnila, pak neváhejte a navštivte některou z prodejen OXALIS ČAJ A KÁVA! Široký výběr naleznete také na www.oxalis.cz, kde si můžete vybrat z pestré nabídky čajů z této rostliny a nechat si je dodat až domů!