O čaji

Dýchejte z plných plic

  • O čaji

Nemůžete se zhluboka nadechnout? Jste zadýchaní už po třetím schodku? Aby se vám opět dobře dýchalo, je třeba pečovat o plíce a správně dýchat. Jak na to, a co vám pomůže s dýchacími obtížemi, se dozvíte v tomto článku.

Plíce – strom života

Plíce jsou párový orgán uložený v hrudním koši, který umožňuje výměnu plynů mezi krví a vzduchem. Plíce savců včetně člověka se podobají houbě a jedná se o směs vzduchových trubiček, průdušek plicních sklípků - alveol.

Průdušky se větvením tenčí (vzniká tak tzv. průduškový strom) až na nejtenčí průdušinky, na které pak navazují alveolární chodbičky. Připomínají svojí strukturou strom s větvičkami.

Zajímavosti:

Plíce zabírají plochu 80 - 100 m2 (tj. zhruba 1 tenisový kurt) a neustále se zde nachází 0,5 - 1 litr krve.

Rychlost vzduchu při běžném dýchání je 20 m/s (70 km/hodinu), při hlubším vdechu až 36 m/s (130 km/hod). Při kašli a kýchání je rychlost proudění vzduchu až 85 m/s (300 km/hod), což je síla cyklónu.

Dýchání je důležité k životu, většina lidí ale neumí správně dýchat. Pokud dýcháte mělce a nahodile, vzduch se nedostane hluboko do plic, kde se nachází nejvíce krve, kterou je potřeba okysličit. Špatné dýchání představuje riziko zvýšené únavy, bolesti hlavy, nespavosti či zažívací potíže.

Správné dýchání můžete snadno natrénovat: nejprve se nadechněte nosem do břicha, do hrudníku a až do ramen, při nádechu počítejte do tří, zadržte dech na tři doby. Vydechujte nosem nebo ústy ve stejném pořadí, tedy z břicha, hrudníku a ramen, při výdechu počítejte do tří a opět zadržte dech na tři doby. Celé opakujte. Dechová cvičení můžete provádět kdykoliv a kdekoliv, správné dýchání vám může také pomoci večer lépe usínat nebo zbavit stresu a napětí. Stačí si při výdechu představovat, jak veškerý stres opouští vaše tělo a naopak při nádechu získáváte pozitivní energii, zapojte i úsměv a těšte se na příval serotoninu - hormonu štěstí.

 

Jak poznáte, že máte oslabené plíce?

Prvními příznaky může být výrazná únava a kašel, při přetrvávajících problémech také nemožnost se nadechnout a dušnost, mohou se také přidávat problémy s nosohltanem (nos je smyslovým orgánem plic).

Jak se vyvarovat potížím s dechem?

Především v zimních měsících byste měli shromažďovat duševní i fyzickou energii. Nezapomínejte na důležitý odpočinek, ale také pravidelný pohyb přizpůsobený aktuálnímu stavu a pobyt na čerstvém vzduchu. Vhodné je také dodržovat zdravou stravu bohatou na čerstvé ovoce a zeleninu.

Dbejte na dostatečný denní příjem Vitaminu D, E, kurkuminu, Vitaminu C a hořčíku, který dokáže uvolnit stáhnuté průduškové svaly.

Zařaďte do jídelníčku koření, které vás zahřeje jako je např.: skořice, zázvor, hřebíček, pepř, chilli, vanilka apod. Nemusíte hledat nové recepty do kuchyně, stačí si připravit některý z doporučených čajů, které obsahují vhodné koření a byliny.

 

Čaje pro snadnější dýchání

Černé čaje
  • Ochucený černý čaj Masala Chai – obsahuje kardamon, skořici a hřebíček, hodí se pro každodenní osvěžení a zlepšení imunity, mobilizuje dýchací cesty a můžete si jej namíchat i s mlékem.
  • Novinka Rakytník zázvor- obsahuje mimo jiné rakytník (zdroj vitamínu C) a zázvor.
Ájurvedské čaje:
  • Kurkuma - skořice – obsahuje mimo jiné až 68 % kurkumy, zázvor a 9 % skořice. Kurkuma podporuje správnou funkci dýchacího systému.
  • Novinka Tulsi – Ashwagandha – tulsi neboli bazalka posvátná je považována za královnu ájurvédy, přispívá k normální funkci dýchacího systému, nyní ji můžete ochutnat v kombinaci s hřejivým kořením jako hřebíček, kurkuma, lékořice a zázvor.
Bylinné čaje

Z bylinek vám pomůžou plícník lékařský (nať), podběl lékařský, prvosenka jarní, bez černý (květ), divizna velkokvětá, lípa srdčitá, mateřídouška obecná, dobromysl obecná, šalvěj lékařská, řebříček obecný.

V naší nabídce můžete vybírat z těchto úžasných bylinných směsí:

- Tatranský doušek BIO díky obsahu mateřídoušky a dobromyslu se doporučuje při zánětech horních a dolních dýchacích cest, přispívá k správnému trávení a detoxikaci. (Zdroj)

- Doktor z hor BIO díky kombinaci bylin jako podběl, prvosenka, řebříček a divizna je výtečný při virózách a bakteriálních infekcích, akutních zánětech horních a dolních dýchacích cest, pomáhá při uvolňování hlenů a vykašlávání. Tato směs také sklidňuje podrážděné sliznice a mandle. (Zdroj)

- Svěží vánek BIO, který obsahuje kombinace máty, šalvěje a dobromyslu uleví při lehkých onemocněních dýchacích cest, bylinná směs má protizánětlivé a dezinfekční účinky. (Zdroj)

- Antigrip – obsahuje mimo jiné lípu a černý bez a diviznu. Květy lípy přispívají k normální funkci dýchacího systému, relaxaci a spánku.

Spolehněte se na sílu přírody, vychutnejte si šálek voňavého čaje a dýchejte opět z plných plic.