O čaji

Honeybush čaj – medové pohlazení

  • O čaji

Máte rádi čaj s medem? Tak to si Honeybush čaj zamilujete ihned po zalití. Jeho specifická medová vůně a chuť jsou pohlazením pro váš mlsný jazýček.

Honeybush je příbuznou rostlinou známějšího rooibosu. Pěstuje se rovněž v Jižní Africe i jeho zpracování probíhá podobně. Honeybush potřebuje specifické podmínky pro svůj růst, proto tento keř najdete pouze v okolí jihoafrického městečka Western Cape.

Je získáván pouze z divoce rostoucích keřů odrůdy Cyclopia, ikdyž se jedná podobně jako u rooibosu o čaj-nečaj, získává si oblibu u milovníků čaje i široké veřejnosti. Je bez kofeinu a obsahuje velké množství minerálů a vitaminů. Za svůj název vděčí omamné medové vůni, kterou disponují lístky i samotný nálev, v překladu Honeybush znamená Medový keř.  Keř oplývá nádhernými žlutými květy, které i stejně krásně voní. Zpracovává se téměř celý keř – květy, listy i stonky.

Honeybush čaj a jeho účinky

Honeybush čaj má velmi příznivé účinky na náš organismus. Působí pozitivně při poruchách spánku, obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálních látek. V jednom šálku získáte dávku vitamínu C, vápník, železo a fluor. Je zdrojem antioxidantů, které bojují proti civilizačním chorobám a předčasnému stárnutí. Pomáhá při zažívacích potazích. Povzbuzuje chuť k jídlu.

Protože neobsahuje kofein (v čaji nazývaný tein) je vhodný pro všechny věkové kategorie a lze jej pít bez omezení. Prospěšný vliv má i na funkci kardiovaskulárního systému, je bohatý na antioxidanty a zvyšuje obranyschopnost, působí proti zánětům, při nachlazení. Pozitivní zdravotní přínos a nasládlá medová chuť z tohoto čaje dělají opravdový skvost.

 

Jak se připravuje honeybush čaj?

Příprava čaje honeybush je velmi jednoduchá. Stačí jedna čajová lžička na šálek, zalít horkou vodou, nechat 5 minut louhovat a nápoj je hotový. Přípravu tohoto čaje nemůžete zkazit, pokud necháte čaj louhovat déle než pět minut, tak se vůbec nic nestane, nezhořkne a ani neztratí na chuti. Věřte však, že opojná vůně vás přiláká a budete ho chtít vypít ihned po zalití.

Honeybush 60 g

Čaj si můžete s chutí dopřávat každý den. Čaj má sám o sobě sladkou chuť, proto není nutné si jej doslazovat. Můžete vyzkoušet i studenou variantu, připravte čaj obvyklým způsobem, nechte vychladnout, přidejte nakrájené ovoce a máte v ruce příjemné osvěžení plné vitaminů.