O čaji

Jak správně skladovat čaj a kávu

  • O čaji

Může se čaj nebo káva při špatném skladování zkazit? V čem je vhodné je uchovávat?  A proč byste neměli dávat čaj ani kávu do lednice?

Správné skladování je důležité pro zachování původního aroma a hlavně chuti. Při správném uchovávání také nedochází ke ztrátě prospěšných látek. Čaj i káva mají při skladování stejné podmínky, nejvíce jim škodí světlo, vzduch, vlhkost a vysoká teplota.

Z Oxalis si sypaný čaj a výběrovou kávu odnesete ve znovu uzavíratelném sáčku. V našich prodejnách vám nyní balíme produkty do ekologicky rozložitelných sáčků na čaj i kávu. Pokud víte, že je spotřebujete během pár dní, můžete je v tomto obalu klidně ponechat. V jiném případě doporučujeme vždy obsah sáčku přesypat do jiné nádoby, která by ideálně měla být neprůhledná a vzduchotěsná. Volte nejlépe omyvatelné materiály, dřevěná krabička na sypaný čaj může vypadat hezky, ale pro skladování čaje není příliš vhodná.

Pokud máte v dóze ještě starší obsah, tak jej nejprve spotřebujte a nádobu důkladně umyjte. Zamezíte tak přenosu jiných vůní nebo ovlivnění chuti zbytkovými částečkami v dóze.

Dóza jako designový doplněk do kuchyně

Praktická dóza není jen užitečná, ale dokáže také ozdobit kuchyňský interiér. V posledních letech se začaly všude objevovat jednobarevné porcelánové dózy s bambusovým víčkem, které nechybí ani v naší nabídce. Seženete je u nás v bílé a černé matné variantě a rovnou ve dvou velikostech, víčka mají silikonový kroužek, díky kterým perfektně utěsní obsah.

Mezi oblíbenou klasiku patří bezesporu plechové dózy. Dózy na čaje si můžete pořídit v nejrůznějších designech i velikostech - menší dózičky jsou vhodné i na cestování, nezaberou moc místa a můžete si tak vychutnat svůj oblíbený čaj, ať jste kdekoliv. Kávové dózy jsou větší a některé jsou schopné pojmout až 500g kávy.

Kde nejlépe čaj a kávu skladovat?

Čaj i káva uvítají pobyt ve vzduchotěsné nádobě, kde je přístup vzduchu omezen na minimum a nepropouští ani vlhkost. Oba produkty uchovávejte v prostoru s nižší až pokojovou teplotou, ideálním místem je chladnější a dobře odvětrávaná komora nebo spižírna, kde je temno. Není vhodné mít kávu nebo čaj uskladněný na kuchyňské lince blízko varné desky, kde působí teplo i vlhko.

Rozhodně se vyvarujte skladování čaje a kávy v lednici, kde je vlhko a mísí se v ní spousta pachů, které by čaj i káva absorbovaly.

Ideální je tma

Materiál dózy může být různý, nejčastěji se jedná o kov, keramiku nebo sklo. Mezi nejoblíbenější patří plechové dózy, které mají ideální vlastnosti pro skladování a často i pěkný design. Plechové dózy na kávu bývají opatřeny také klipem, který zvyšuje nepropustnost vzduchu dovnitř nádoby. Skleněné dózy jsou krásné, také okamžitě zjistíte, kde je obsah, který hledáte. Skleněné dózy s čajem a kávou je však lepší skladovat v nějaké skříňce, kde na ni nesvítí.

Spotřeba

V průběhu času čaj stárne a ztrácí chuť, vůni a také prospěšné látky. Doporučujeme při správném skladování spotřebovat čaj nejlépe do jednoho roku.

Káva po upražení stárne mnohem rychleji než čaj, proto byste si měli koupit vždy jen takové množství, které jste schopni spotřebovat do dvou týdnů. Čerstvá káva chutná nejlépe, proto již při nákupu sledujte datum upražení. Pokud je to možné, kupujte vždy zrnkovou kávu a melte ji až těsně před přípravou nápoje. Mletá káva ztrácí chuť a vůni mnohem rychleji, proto je důležité u ní dbát na správné skladování a rychle ji spotřebovat. Máte doma automatický kávovar s mlýnkem? Do mlýnku vždy nasypejte jen potřebné množství, nikdy se nesnažte nádobu naplnit plnou, pro kávu to není ideální prostředí pro skladování, mnoho ochranných krytů netěsní a často jsou průhledné, na kávu působí tedy jak světlo, tak i vlhkost a teplota.

Nosíte si rádi čaj a kávu s sebou? Tak to se vám budou jistě hodit naše hrníčky Cup & Caddy, které můžete využít jak na připravené nápoje, tak i jako dózičku, ve které si můžete přenést svůj oblíbený sypaný čaj nebo kávu třeba do práce.

Pomocníci pro rychlou přípravu

Nejste zastánci sáčkových porcovaných čajů, ale líbí se vám jejich snadná příprava? I sypaný čaj si můžete připravit snadno, rychle, pohodlně a bez následného vymývání sítka. Stačí si pořídit papírové filtry neboli sáčky na čaj a nasypat do nich sypaný čaj, pak už jen zalijte a louhujte podle návodu a následně sáček s čajem vyhoďte.

Patříte spíš mezi fanoušky kávy? Tak to možná řešíte problém, jak si vychutnat svou oblíbenou kávu na dovolené. Někdo rád objevuje nové chutě, jiný nedá ani ránu bez svého favorita a právě pro vás jsou vhodné tyto filtry na kávu s držákem, které jsou navíc kompostovatelné, takže neškodí přírodě. Dáváte na cestách přednost silnému espressu? Pořiďte si aeropress, k dokonalé přípravě vám postačí namletá káva, horká voda a trošku síly. Spoustu dalších vychytávek najdete v našem čajovém příslušenství.

Bezobalový nákup

Od června opět umožňujeme bezobalový nákup na našich prodejnách OXALIS, za každou položku naváženou do vašeho vlastního obalu, získáte slevu 3 Kč a dobrý pocit, že pomáháte snižovat odpad na planetě #zerowaste. Ikdyž máme na prodejnách skvělé biologicky rozložitelné sáčky, dáváme vám možnost nakoupit si pěkně do vlastního obalu. Můžete si zakoupit novou dózu na naší prodejně a my vám do ní váš oblíbený čaj nebo kávu rádi navážíme.