O čaji

Jak vybrat tu pravou čajovou konvici?

  • O čaji

Příběh čaje je dlouhý a spletitý, ale nikoliv nezajímavý. Jeho historie spadá do dávných dob dálného Východu a vyrůstá z legend opředených tajemstvím a svou legendu si nese i čajová konvice.

Máte-li kvalitní sypaný čaj, proč nemít i kvalitní konvici?

Správný výběr čajové konvice rozhodně nenechte náhodě. Použitý materiál a design pomáhá dotvářet konečnou chuť samotného nápoje. Čajová konvice není jen kusem zboží ale spíše pomocníkem, který je stejně tak důležitý jako samotný čaj.

Podle historiků (tady bych dala odkaz na článek Zrození čaje) roku 1492 spatřila světlo světa první čajová konvice z I-shingu. Právě věhlasný I-shing, jehož fantastické tvary jsou výrazem nezměrného bohatství lidské tvořivosti ovlivněné douškem lahodného čaje, se stal jedním ze symbolů čínské kultury. Čaj je často podáván v miskách s podšálkem a pokličkou, která držela teplotu a sloužila jako cedítko. Nazývají se v mandarínštině guy-wan a v kantonské čínštině zhong.  

Postupem času každá země měla vlastní styl porcelánu, keramiky a vůbec všeho náčiní souvisejícího s čajem. Čajové konvice se staly sběratelským zbožím.

Lifen - porcelánová souprava

 

 Traduje se, že první čajové konvice přivezené do Evropy, ani žádnými čajovými konvicemi nebyly, původně se používaly jako karafy na víno.

O vývoj čajové konvice se zasloužili buddhisté. Pro buddhisty je krása a pečlivost různých kroků přípravy čaje základním prožitkem. Toto vše je podstatou čajové ceremonie chanoyu, při které se požívá litinová konvice tetsubin. Hlavním aspektem čajové konvice tetsubin je, podobně jako v samotném Zen Buddhismu, jednoduchost.

Postupem času, se z konvice stalo umělecké dílo vystavované v nejznámějších muzeích světa.

Výborné čajové lístky chutnají ještě lépe, jsou-li servírovány z krásné čajové konvice.

 

Jak si vybrat tu pravou:

Pokud plánujte konvici používat denně, je nesmírně důležité zaměřit se při výběru na funkčnost, krásný design a cenovou dostupnost.

Tvar

Čajová konvice by měla být praktická a krásná. Ideální tvar je kulovitý nebo spíše baňatý. Dokonale tak dochází k rovnovážnému šíření čajových silic a tepla podél stěn nádoby.

 

Morioka - litinová konvice

Sítko

Ideální je konvice se sítkem. Tady platí pravidlo, čím větší tím lepší. Čím více mají čajové lístky místa, tím lepší bude chuť výsledného nápoje.

Zaměřte se i na hustotu sítka. Lepší jsou malá oka, tak aby ani čaj rooibos neměl šanci propadnout se na dno konvice.

Materiál

Polévané z pálené hlíny, porcelánové, skleněné nebo litinové.

Je potřeba si uvědomit, že po nějaké době keramická nádoba nasaje aroma a vůni čaje – výsledná chuť je pak ještě lepší. Ovšem většina z nás nepije stále dokola jeden druh čaje. Rádi zkoušíme i jiné druhy. Z tohoto důvodu se doporučuje spíše konvice skleněná.

Nina - tea for one s podšálkem

 

Výhoda skleněné konvice je v její průhlednosti. Vidíte, jak se čajové lístky rozvíjejí a čajový zážitek, tak dostane ještě další rozměr.

Čajová konvice je dnes nutným doplňkem každé domácnosti. Mnohdy není jen jedna. Najděte i vy tu pravou a zjistěte, že pak vlastníte něco opravdu speciálního. Konvička bývá označována jako srdce čajového servisu.

Pokud čaj milujete, vychutnejte si ho podle pravidel.