O čaji

Jak zvládnout Vánoce bez stresu a šílenství

  • O čaji

Vánoce – světlý bod v blížící se době zimy. Svátky, které má snad každý rád. Je však potřeba opravdu nepodlehnout stresu a šílenství, které se z Vánoc v dnešní době dělá.

Vánoce jsou časem bilancování, chystáme se na nový kalendářní rok. A je to i doba očekávání, tím nemyslíme dárků, ale třeba zlepšení vztahů v rodině. Máme více volna, takže máme i více času přemýšlet o svém životě. Vánoce jsou o rituálech, zastavení se a odpočinku. O respektování jinakosti druhého.

Zkuste se tento rok na období Vánoc připravit jak tělesně, tak i duchovně. Svátkům podle tradic předchází postní doba. Dopřejte vašemu organismu odlehčení, očistnou kůru, a to jak ve stravě, tak i pomocí bylin.

Popíjejte čaje s heřmánkem, lípou, meduňkou, mátou a kopřivou.

Na dobu povánoční je dobré mít po ruce směs na žlučník či slinivku. Doporučujeme směs z natě hluchavky, kořene proskurniku, listu břízy, kořene a listu pampelišky, květu vřesu a měsíčku a natě řepíku.

Při nervozitě, neklidu, stresu nebo i při špatném spánku mohou pomoci čajové směsi z meduňky lékařské, třezalky tečkované nebo nejlépe zvolte bylinnou směs Balzám na nervy či Čas snění.

TIP: Tyto bylinné směsi můžete použít i při přípravě uklidňujících koupelí.

Vyrobte pro své blízké voňavý dárek

Sáčky do koupele plněné bylinkami

Darujte bylinky do koupele ve vlastnoručně vytvořeném sáčku z organzy, který je ještě lepší než obyčejný sáček z mušelínu.

Budete potřebovat:

  • Koupený hotový dárkový sáček z organzy vysoký 15cm a zavázaný šňůrkou.
  • Bylinný čaj:

Meduňka přispívá k duševnímu zdraví. Máta pomáhá k přirozené obranyschopnosti organismu. Levandule podporuje relaxaci a spánek.

Měli jste dnes opravdu náročný den a potřebujete si pořádně odpočinout? Poddejte se opojnému účinku těchto bylin a nechte se unášet na vlně relaxace.

Heřmánek přispívá k duševnímu zdraví. Květy lípy zlepšují spánek. Levandule je vhodná k relaxaci a spánku.

Taková koupel vás příjemně zklidní a naladí na pohádkovou říši snů.

Sáček naplňte bylinnou směsí tak, aby obsahoval 50g bylinek a šňůrku zavažte.

Sáčky můžete vyšít nebo na ně vyrobit štítek s popisem, složením a s návodem k použití.

Návod na přípravu: 3 litry vody přiveďte k varu, sáček zalijte, nechte luhovat 15 minut a pak nalijte do koupele.

Další skvělý zimní životabudič je

Rakytník řešetlákový

Rakytník má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví, o čemž svědčí mimo jiné i to, že se využíval již v tibetské, mongolské i indické medicíně, ale také ve starověkém Řecku a Římě.

Plody rakytníku obsahují širokou škálu biologicky aktivních látek a patří k nejbohatším zdrojům vitaminu C. V jeho plodech a listech je až 10krát vyšší koncentrace vitaminu C než u citrusů. Dále jsou zastoupeny vitamíny A, E, K1 a komplex vitaminů B (B1, B2, B9).

Plody rakytníku slouží jako prevence viróz a nachlazení, zvyšuje obranyschopnost organismu a také odolnost proti stresu a infekcím. Rakytník má protizánětlivý a antioxidační účinek.

Příprava rakytníkového čaje je velmi jednoduchá. Vodou o teplotě 70-80°C zalijte čaj v poměru 1,5dl na jednu čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc jednu lžičku na konvici a ponechejte jej 2-3minuty louhovat.

Rakytníkový čaj můžete kombinovat i s černým nebo zeleným čajem, listy maliníku a máty.

Vyzkoušejte z našeho sortimentu:

Ať už si uvaříte čaj bylinný, ovocný, zelený nebo kávu, vždy je to čas k zastavení, malému odpočinku nebo posezení s blízkými. Kéž prožijete v dnešní uspěchané době Vánoční čas v pohodě a bez újmy na zdraví.