O čaji

Jedinečné bylinky z Vysokých Tater

  • O čaji

Chceme pro vás jen to nejlepší, proto jsme do nabídky zařadili vysoce kvalitní bylinné směsi v BIO kvalitě. Dozvíte se, kde a jakým způsobem se bylinky pěstují, jak si správně bylinný čaj připravit a kdy jej nejlépe užívat.

Dlouho jsme hledali místo, kde jsou byliny pěstovány v neposkvrněném prostředí a podle zásad ekologického zemědělství. Pak jsme narazili na slovenský projekt BIOTATRY, který tyto podmínky do puntíku splňuje. V oblasti Vysokých Tater, severně od malebné slovenské vesničky Východná, přímo pod majestátním Kriváněm se rozprostírají pole s jedinečnými bylinkami. Právě tam roste už po tisíciletí mnoho léčivých rostlin, které si díky nedotčené přírodě uchovávají svou sílu.

Vysoká nadmořská výška s alpským klimatem, vhodná půda, čistý vzduch a dostatek srážek vytváří příznivé podmínky pro růst bylinek a drobného ovoce, které se zde šetrným způsobem pěstují a ručně sbírají.

Tajemství těchto lahodných čajů se skrývá ve velmi kvalitních surovinách v BIO kvalitě. Každé bylince je věnována péče nejen při pěstování, ale i při sklizni a následném zpracování. Díky unikátním recepturám má každý čaj svou jedinečnou vůni, barvu a chuť. V bylinných směsích můžete rozeznat i kousky jednotlivých rostlin.

BIO kvalita

Bylinky jsou pěstovány ekologicky a zpracovávány v certifikované BIO kvalitě, prověřené kontrolní organizací BIOKONT CZ. V těchto bylinných čajových směsích nenajdete žádná umělá aromata, ani éčka. Veškeré suroviny se pěstují a vyrábí přímo v srdci tatranské přírody s ohledem na citlivý ekosystém.

Účinky léčivých rostlin

Výjimečnou sílu a účinky bylin znali už dávno naši předci, kteří jimi dokázali léčit různé neduhy. Při správném užívání můžete i vy pocítit jejich blahodárné působení na lidský organismus.

Kdy pít bylinné čaje

Čaje z léčivých rostlin je potřeba střídat a užívat vždy s mírou a rozvahou. Doporučený denní příjem je uveden vždy na zadní etiketě.

Bylinky mají spoustu blahodárných účinků a dokážou vás zbavit přirozenou cestou různých neduhů. Mezi nejčastější problémy, které lze bylinkami vyřešit patří detoxikace organismu, podpora funkce vnitřních orgánů jako jsou játra, ledviny nebo střeva. Monodrogy jako například kopřiva, šalvěj a třapatka podporují imunitní systém, proto se doporučuje pít bylinné čaje preventivně ještě před začátkem chřipkové sezóny. Pokud se často cítíte podráždění, ve stresu nebo trpíte nespavostí, spolehněte se na bylinky pro klidný spánek a celkové zklidnění, mezi které řadíme třeba třezalku, meduňku, kozlík nebo levanduli.

Je však důležité vědět, kdy bylinné čaje pít, aby měly ty správné účinky:

  • ráno, na prázdný žaludek – čaje na podporu trávení, vylučování a střevní potíže, čisticí nebo detoxikační čaje
  • před jídlem nebo po něm – čaje na játra, revmatismus, čaje s antiseptickým účinkem, čaje proti kašli
  • 20 minut před jídlem – čaje na podporu imunitního systému, čaj na pálení žáhy, čaje bohaté na minerální látky
  • před spaním – čaje na uklidnění, dobrý spánek, zlepšení krevního oběhu.

Účinky jednotlivých bylin si můžete přečíst i v našem herbáři.

TIP: Bylinné čaje si můžete dle chuti přisladit medem, nebo naopak doplnit kyselým citronem.

Bylinné čajové směsi s Tater

Vybrali jsme pro vás sedm bylinných směsí, které pochází z nedotčené tatranské přírody. Tyto čaje nejenže skvěle chutnají a neodolatelně voní, ale jejich příznivé účinky pocítíte již po pár dnech užívání. 

Pokud vás trápí nepříjemné nachlazení, vyzkoušejte čaj Tatranský doušek.

Na unavené hlasivky a škrábání v krku zabere Doktor z hor.

Jako prevenci před nachlazením a pro posílení obranyschopnosti vyzkoušejte čaj Tri studničky nebo Svěží vánek.

Pro kvalitní spánek, duševní pohodu a sladké sny si dejte před spaním šálek čaje Pod Kriváňom nebo Liptovská Mara.

Nezapomínáme ani na děti, víme, jak dokážou být při výběru čaje nároční. Byliňáček však vyhoví i těm nejvybíravějším jazýčkům. Lahodný čaj s heřmánkem, jitrocelem, dobromyslí a ostružiníkem je vhodný pro děti už od 1 roku věku. 

Dbejte na pestrou, vyváženou stravu a zdravý životní styl.

 

Přesvědčte se sami, jak skvěle chutnají bylinky z Vysokých Tater v BIO kvalitě.