O čaji

Čaj jako úklidový pomocník

  • O čaji

Šálek horkého čaje si můžete vychutnávat i několikrát za den. Dokáže vás příjemně povzbudit, zmírní stres nebo pomůže při nachlazení. Čaj, jak ho známe, toho dokáže opravdu mnoho a je oblíbeným nápojem nejen pro své zdraví prospěšné účinky a skvělou chuť, pro některé je to samotný rituál přípravy, co na něm zbožňují nejvíce. Víte, že čaj můžete využít i jako pomocníka pro úklid v domácnosti? Podívejte se na několik tipů, jak čaj využít neobvyklým způsobem.

Víte, že čaj můžete využít i jinak než jako lahodný nápoj? Jeho všestranné využití oceníte v domácnosti, je to šikovný pomocník při leštění dřeva, mytí oken a pomůže odstranit i nepříjemný zápach. Pokud máte doma starší čaj, který už se nechystáte vypít, nebo třeba levný porcovaný čaj, tady jsou tipy, jak ho zužitkujete v domácnosti. Kvalitní sypaný čaj si vychutnávejte raději klasickým způsobem, toho by byla škoda :-)

Dodejte dřevu šťávu

Pokud máte dřevěnou podlahu a nábytek, tak jistě víte, že péče o něj je náročná. Mnoho čisticích prostředků totiž obsahuje chemické látky, která dřevu nesvědčí, po čase tak může ztratit lesk i původní barvu. Dodejte dřevu ztracenou zašlou krásu pomocí jednoduchého triku. Uvařte silný černý čaj, do hrnce s vroucí vodou dejte čaj o množství pro 3-5 šálků a nechte louhovat alespoň 10 minut. Nálev přelijte do kbelíku a přidejte studenou vodu. Pak už stačí jen popadnou hadr nebo mop, pořádně je vymáchejte ve vodě s čajem a vrhněte se do mytí podlahy (vždy vyzkoušejte předem na menším úseku, zda roztok nezpůsobuje nežádoucí zabarvení). Díky obsaženým tříslovinám bude podlaha nejen čistá, ale i lesklá. Tímto připraveným roztokem můžete ošetřit i dřevěný nábytek. Jen pozor, musí se jednat opravdu o dřevo, na jiném povrchu může tento způsob mytí nadělat fleky. Nezředěný koncentrát vrátí dřevěnému nábytku krásnou barvu, černý čaj je vhodný především na tmavší dřevo, kterému dodá zlatavý nádech.

Wooden floor

Lesk jako blesk

Vyleštit okna, aby byla beze šmouh je někdy nadlidský úkol. Chemické přípravky často nesplní očekávané výsledky, přípravky s alkoholem navíc nelibě voní a alkoholový odér budete muset chvíli větrat. Zkuste to přírodní cestou, uvařte si zelený čaj, nechte ho zchládnout, přelijte do rozprašovače, nastříkejte na povrch a vyleštěte. Čaj můžete použít také na zrcadla nebo jiné skleněné povrchy. Zelený čaj krásně voní, takže budete mít jako bonus provoněný domov.

Pro nadšence jógy

Pokud používáte při cvičení podložku, můžete si časem všimnout, že její povrch už není, co to bývalo. Pot, prach, nečistoty, to vše se na povrchu cvičební podložky rádo usazuje. Uvařte si zelený čaj, nechte zchládnout, namočte do něj hadřík a tím pak podložku pěkně vyčistěte. Bude opět jako nová a navíc bude i hezky vonět.

Výsledek obrázku pro yoga mat

Pohlcovač pachu

Čaj je známý pro své absorbční schopnosti. Proto je důležité dbát na jeho správné skladování, jinak natáhne okolní pachy a bude znehodnocen. Při problému se zápachem je však právě tato vlastnost více než vítaná. Dejte čajové lístky do lednice, do mikrovlnky, nasypejte je do bot, nebo třeba na koberec, prostě kamkoliv, kde vás trápí nepříjemný zápach. Čaj pohltí veškeré pachy a navíc dodá příjemnou svěží vůni. Čaj poté vyhoďte.

Woman Wearing Pink Knit Top Opening Refrigerator

Domácí pot pourri

Máte rádi tu vůni, když vejdete do naší prodejny? Tuto vůni můžete mít i doma a to nejen, když si zrovna uvaříte oblíbený čaj. Vytvořte si domácí pot pourri na základu zeleného čaje. Do skleněné nádobky nasypejte lístky zeleného čaje a přidejte suroviny podle vašich preferovaných vůní. Skořice, muškátový oříšek, hřebíček, sušená citronová a pomerančová kůra, bobkový list, rozmarýn, šalvěj a jiné bylinky - všechny tyto vůně mají příjemně teplé a dřevité aroma. Okouzlující vůni dodají květiny jako levandule, okvětní lístky růží nebo jasmín. Pokud chcete být opravdu kreativní, vyberte si svůj oblíbený éterický olej a ovoňte pár kapkami čajové lístky. Vybrané ingredience dobře promíchejte a rozsneste v dózičkách po celém domě. Vybírejte taková místa, kde nejčastěji procházíte nebo kde je dobrá cirkulace vzduchu. Tak si můžete užívat krásnou vůni po celý den. Pokud chcete osvěžit i šatnu nebo skříně, vložte pot pourri do malých mušelínových pytlíčků a vložte je na poličku do skříně, provoníte tak nejen skříň, ale i všechno vaše oblečení. Pytlíček si můžete dát i do auta nebo jím obdarovat své blízké.

Výsledek obrázku pro tea potpourri

Hnojivo pro rostliny

Vylouhovaný čaj určitě nevyhazujte, lístky můžete použít jako hnojivo k rostlinkám nebo na zahrádce, působí také jako ochrana proti plísním a odpuzuje škůdce. Zvlášť v zimě vám rostlinky poděkují za tuto voňavou péči. Živiny z čajových lístků probudí rostlinky k životu. Na jaře vám kvetoucí zahrádku budou sousedky závidět.

colorful, flowers, plant, nature, flowerpot, vase, water, outdoor, garden, display

 

Existuje snad něco, co čaj nedokáže?