O čaji

Milé dámy, uvařte si šálek zeleného čaje ...

  • O čaji

Již od dávných dob lidé oceňují zelený čaj jako skvělý a zdravý životabudič. Zelený čaj vám dokáže udržet tělo i duši v dobrém stavu.

Hlavní měrou za léčivé účinky zeleného čaje odpovídají polyfenoly.

Co je to za kouzelné částečky z chemického pohledu?

Rostliny obsahují silně zdraví prospěšné látky. Těmto látkám se říká fytolátky. Jedná se o přirozeně se vyskytující látky v rostlinách, které mají blahodárný účinek na lidské zdraví. Rostliny využívají těchto sloučenin ke svému přežití. Díky těmto látkám jsou schopné se bránit proti volným radikálům, virům, hmyzu, poranění apod.

Fytolátky nejsou živinami v pravém slova smyslu, tj. neposkytují tělu energii nebo prvky bezpodmínečně nutné k látkové výměně, mají však stejně prospěšný účinek na zdraví jako vitamíny.

Fytolátky tvoří velmi obsáhlou skupinu látek a tak je vědci rozdělují do několika skupin. Jednou takovou skupinou jsou polyfenoly. Polyfenoly můžeme najít v čaji, jablkách, vínu a mnoha dalších potravinách.

Každý druh čaje obsahuje polyfenoly. U zeleného čaje, minimální proces zpracování zaručuje, že jsou téměř všechny zachovány v konečném produktu ve své nejreaktivnější podobě. Díky tomu má zelený čaj obrovský antioxidační potenciál.

Díky, již několika studiích provedených na dobrovolnících, není pochyb o tom, že se polyfenoly ze zeleného čaje do těla vstřebávají a že je následně tělo může využít.

Zelený čaj je velmi účinným bojovníkem proti volným radikálům.

Polyfenoly jsou účinnou prevencí kardiovaskulárních chorob, snižuje riziko zvýšení špatného cholesterolu. Dále snižují riziko vzniku rakoviny, díky tomu že neutralizují volné radikály ještě před tím, než stihnou způsobit jakékoliv genetické mutace.

Těchto účinků ovšem můžou využívat i muži.  V následujících řádcích se ale zaměříme na skvělé účinky zeleného čaje na ženský organismus.

Milé dámy, proč dávat přednost šálku zeleného čaje a to nejlépe každý den?

pro silné kosti

Osteoporóza vzniká nepozorovaně a převážnou většinu času o ní žena nemusí ani vědět. Výrazně se neprojevuje, dokud se neprojeví neodstranitelná bolest kostí, snížení tělesné výšky nebo zlomeniny kostí.

Díky osteoporóze se kosti stávají nadměrně porézními a křehkými. K riziku vzniku osteoporózy rozhodně nepřistupujte lehkovážně. Na každého muže, u něhož dojde k rozvoji osteoporózy, připadá osm stejně postižených žen.

Kosti se neustále obnovují. Stará kostní hmota je nahrazována novou. Pokud ke kostní resorpci neboli odstraňování staré kostní hmoty dochází rychlejším tempem než ke vzniku nové kostní hmoty, může dojít k osteoporóze.

Díky katechinům obsažených v zeleném čaji bylo pití tohoto lahodného čaje v souladu se závěry studií označeno v tzv. Středozemské studii osteoporózy za ochranný faktor proti osteoporóze.

 

prevence proti rakovině prsu

Počet žen s onemocněním rakoviny prsu meziročně stoupá. Proč touto zákeřnou chorobou trpí tolik žen? Vědci se snaží již nějakou dobu najít na tuto otázku dopověď. Zastávají názor, že na jejím vzniku se podílí souhrn několika rizikových faktorů – počínaje výskytem rakoviny prsu v rodině, a tím, že žena neměla žádné dítě, konče.

Epidemiologové dospěli k názoru, že existuje souvislost mezi pitím zeleného čaje a výskytem rakoviny prsu. Tento jev pozorovali u Japonek. Japonky, které se přestěhovaly do Spojených států a začaly konzumovat zdejší stravu, měly stejně zvýšené riziko onemocnění jako zdejší ženy. Ženy žijící v Japonsku mají velmi nízké riziko onemocnění rakoviny prsu.

Laboratorní studie dokázaly, že extrakty ze zeleného čaje a zejména EGCG tlumí růst buněk rakoviny prsu u myší.

Dále vědci testovali protirakovinnou účinnost přirozených antioxidantů a objevily, že polyfenoly ze zeleného čaje jsou z testovaných látek, které napomáhají ochraně proti rakovině prsu, nejúčinnější.

 

krásná a zdravá pleť

Každá žena chce vypadat krásně a svěže. Zdravá pleť je předpokladem krásného a mladistvého vzhledu. Na stavu kůže se podepisuje špatná strava, slunce a působení volných radikálů.

Kolagen, stavební bílkovina kůže, propůjčuje pleti mladistvý vzhled a pevnost. Společně s elastinem (bílkovina, která se nachází v elastických částech těla) způsobuje, že je pleť hebká, napjatá a pevná.

Když volné radikály napadnou kolagen, poškodí molekuly, které jsou za svěží vzhled odpovědné, a tím způsobí to, že obličej vypadá starší.

Časté nebo dlouhotrvající slunění výrazně napomáhá předčasnému stárnutí kůže a tvorbě vrásek.

Anitioxidanty včetně flavonoidů chrání pleť před poškozením volnými radikály. Flavonoidy jsou obecně známy svým prospěšným účinkem na zachování elasticity kolagenu a elastinu. Polyfenoly ze zeleného čaje mají pozitivní vliv na redukci aktivity kolagenázy. Doplněním stravy o polyfenoly ze zelného čaje, se snižuje sklon kůže tvořit vrásky.

 

zdravé zuby a zářivý úsměv

Jen málo částí lidského těla plní v běžném životě tak různorodou funkci jako jsou ústa a zuby. Nebojte se vyjádřit své pocity prostřednictvím řeči, smíchu či zpěvu.

V Číně a Japonsku běžně zapíjejí jídlo trochou zeleného čaje. Výzkumy naznačují, že se jedná o metodu, která zabraňuje vzniku zubního kazu.

Zelený čaj zabraňuje růstu bakterií, které se podílí na vzniku zubního povlaku. Polyfenoly v zeleném čaji rovněž snižují riziko vzniku zubního kazu tím, že zvyšují odolnost zubů vůči aktivitě kazotvorných bakterií.

Podle léčitelů lze zmírnit bolest zubů žvýkáním čajových lístků nebo prostým vtlačováním čajových lístků do postiženého zubu.

Využijte prospěšných účinků zeleného čaje v pravidelné a preventivní péči o své zuby.

Vyplachování zeleným čajem je bezbolestnou a příjemnou metodou, jak si udržet svůj chrup v dobrém stavu.

 

Milé ženy, dopřejte si pravidelný čajový dýchánek ať už sama s knihou či s jinými ženami. Každý takový pravidelný relax se zeleným čajem bude mít pozitivní vliv na vaše kosti, zdraví a pleť. Občas šálek lahodného zeleného čaje uvařte i svému muži. Vytvořte si na sebe čas, vyberte si z naší široké nabídky zelených čajů, ať už v našem e-shopu nebo v kamenné prodejně a udělejte tak něco pro zdraví své i svého partnera.