O čaji

Jaký je nejbohatší zdroj vitaminu C ?

  • O čaji

Na podzim se často setkáváme s nachlazením, chřipkou nebo aktuálně i s infekcí koronavirem. Abyste se těmto nemocem vyhnuli, je důležité dbát na prevenci a pravidelně posilovat svou imunitu. Nemusíte do sebe však cpát pilulky s vitamíny, ty najdete i v běžných potravinách nebo ve vašem oblíbeném nápoji.

Účinky vitaminu C

Vitamin C posiluje imunitní systém, pomůže zahnat únavu i stres. Je základní živinou pro lidský organismus. Tělo si však tento vitamin neumí samo vytvořit, proto je nezbytné jej získávat v potravě. Pro zdravou imunitu potřebujete hlavně vitamin C, D a zinek, pokud jich nemáte v těle dostatek, budete se cítit oslabení a můžete mít sníženou odolnost proti infekcím.

Vitamin C hraje důležitou roli v podpoře imunitního systému. Je jedním ze základních faktorů pro tvorbu kolagenu, který má vliv na stav tkání, zlepšuje například i hojení ran. Má vliv na zdravý chrup, dásně i růst kostí a kloubní tkáně. Je také jedním z nejlepších antioxidantů, pomáhá tak snižovat dopad ničivých toxinů [1].

Kde nasbírat „Céčka“?

Hlavním zdrojem vitaminu C je zdravá strava, ideálně čerstvé ovoce a zelenina, které neprošly tepelnou úpravou. Bohatým zdrojem vitaminu C jsou šípky. Tyto krásně červené plody, které zrovna teď rostou, jsou perfektním zdrojem „Céčka“. 10 g šípků obsahuje 80 mg vitaminu C, což splňuje doporučenou denní dávku. Dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1169/2011 je u průměrného dospělého člověka doporučená denní dávka vitaminu C stanovena právě na 80 mg [2]. Citrusy, jako pomeranče, mají několikanásobně nižší obsah, na 10 g připadá pouze okolo 5 mg vitaminu C [3]. Šípky se užívají při prevenci a léčení nemoci z nachlazení, chřipky, horečky, při rekonvalescenci, celkové únavě a při průjmovém onemocnění. Pomáhají také při úpravě střevní mikroflóry například po užívání antibiotik.

Šípkový čaj

Pokud nemáte ve svém okolí šípkový keř, nezoufejte, u nás zakoupíte sušené šípky nebo si jejich benefity můžete vychutnat rovnou v čajových směsích.

Nejrychleji nálev připravíte, když šípky zalejete vroucí vodou v poměru 1-2 čajové lžičky na 1,5 dl vody. Ponechte 5-8 minut louhovat a přeceďte.

Pokud chcete v nápoji ponechat co nejvyšší obsah vitaminu C, můžete si ho připravit i druhým způsobem, tak zvaným macerováním neboli několikahodinovým louhování ve studené vodě. Macerát ze šípků připravíte tak, že na litr vody použijete přibližně dvě polévkové lžíce sušených šípků a necháte je minimálně 3 hodiny nebo nejlépe přes noc louhovat ve studené vodě. Získaný nálev přeceďte přes plátýnko nebo přes papírový filtr. Těsně před konzumací nápoj pak jen zahřejte na zhruba 70°C. Pít ho ale můžete i studený. Při tomto postupu zachováte v získaném nápoji co největší obsah vitaminu C.

Čaj plný vitaminů

Zelený čaj je oblíbený především ve východní medicíně, kde je považován za elixír dlouhověkosti. „Čajové katechiny působí antibakteriálními a antivirovými účinky tím, že na sebe váží pro organismus škodlivé látky a odvádějí je z těla“ (Arcimovičová and Valíček 1998) [4]. Různé studie ukazují, že katechin EGCG (Epigallokatechin-3-gallát) podporuje imunitní systém a zvyšuje obranyschopnost proti infekcím.

Zelený čaj je známý také tím, že obsahuje více vitamínů ve vyšších koncentracích než jiné potraviny. Nejvíce zdraví prospěšných látek obsahuje zelený čaj matcha, který je již po staletí považován za superpotravinu.

Zelený čaj obsahuje až desetkrát více vitaminů než černý čaj, jelikož důsledkem oxidačních a fermentačních procesů (při výrobě černých a tmavých čajů) se vitaminy rozkládají, hlavně kyselina askorbová (vitamin C). Vždyť například japonský zelený čaj Sencha obsahuje přibližně 1,5krát více vitaminu C než červená paprika, která má jednu z nejvyšších koncentrací mezi zeleninou [5]. V šálku zeleného čaje Matcha se nachází dokonce více než 10% doporučené denní dávky vitaminu C, což je téměř sto násobek oproti klasickému zelenému čaji [6]. Při pití čaje Matcha dochází ke konzumaci celého čajového lístku, díky tomu přijmete všechny cenné živiny a minerály.

Kromě katechinů a vitaminu C je zelený čaj nutričně velice bohatý, obsahuje také theanin, kofein, kyselinu listovou, saponiny, vitamíny skupiny B, E, A, beta karoten a minerály jako draslík, fosfor, vápník.

Zelený čaj působí jako životabudič, nejen díky obsahu kofeinu, ale právě kvůli zmíněným vitamínům a minerálům. Dodává tělu energii, zvyšuje koncentraci a dokonce dovede zlepšit náladu. Šálek zeleného čaje si dopřejte nejlépe ráno nebo dopoledne, kdy vás příjemně povzbudí, večer by mohl obsažený kofein narušit váš spánek.

Načerpejte potřebnou dávku vitamínů lahodným šálkem čaje, podpořte tak svou imunitu!