O čaji

Novinky této sezóny

  • O čaji

Mezi drobné radosti, které jsou tu bez ohledu na aktuální stav světa, patří šálek lahodného čaje nebo kvalitní kávy. Navíc tento požitek může člověk opakovat několikrát denně, nabíjet se pořád dokola energií těchto blahodárných nápojů. Ať čaj nebo káva – obojí dokážou nabídnout hodně muziky za stále ještě málo peněz.

Radostí je pro nás i sestavení nového sortimentu, objevování nových teritorií, chutí a vůní. Výsledek je to nejlepší z možného. Jak se nám to podařilo, samozřejmě posoudíte nejlépe až vy sami.

Čisté čaje

Těšit se můžete na jaře na dvě novinky z první sklizně v Darjeelingu. Letos jsme byli nadšeni z kvality, kterou vyprodukovali čajoví mistři na zahradě Okayti, tradičně vysoko si stojí také Risheehat. Do produkčního období inbetween spadá velmi vydařená úroda z plantáže Gopaldhara. V její chuti dominuje šťavnatý špendlík s meruňkami a lipovým medem – pochutnání ze sklizně v darjeelingském mezidobí. Second flush reprezentuje další stálice naší nabídky – zahrada Puttabong. Novinky z předhůří Himálaje doplňuje zelený čaj opět z plantáže Okayti, která je pro nás objevem sezóny. Indické čaje uzavírá Assam Borpatra, v jehož vůni i chuti se objevuje ušlechtilá hořká čokoláda a mandarinka.

O několik stupňů jsme povýšili kvalitu našich čajů ze Srí Lanky. Ještě před rozvinutím vnitrostátní krize na tomto malebném ostrově jsme navázali spolupráci s novým pěstitelem a dodavatelem zároveň. S kvalitou čajů jsme nadmíru spokojeni. Věříme, že rozdíl rozpoznáte i vy. Ke stávajícím druhům cejlonského čaje navíc přibylo Kandy FBOP – vydařená sorta s vůní i chutí sladkého citrónu a kakaa.

Zelené čajové novinky letos pocházejí z netradičních regionů. Z Gruzie jsme přivezli čaj Gamarjoba. V jeho delikátní vůni i chuti se snoubí mladý hrášek a pěna mandlového mléka. Zajímavý je rovněž Myanmar Red Mountain. V chuti tohoto čaje převažují sušená jablka a umami s lehkým kouřovým tónem.

Segment ochucených čajů také nepřišel zkrátka. Oblíbený bílý Pai Mu Tan je obohacen kvalitními květy jasmínu, zelený White Monkey je decentně doplněný růžovými plátky.

Z oblasti Wu Yi pochází tmavý oolong Da Hong Pao. Jeho výrazná vůně i chuť připomíná karambolu s tóny tropického dřeva a praženého pekanu. Opravdová delikatesa.

Bylinné a aromatizované čaje

Novinku mezi bylinnými monodrogami reprezentuje Hojník horský, známý také jako Řecký horský čaj. Nabízíme jej v kvalitě BIO.

Nových aromatizovaných čajů je letos opět dvanáct. Mezi nimi najdete několik vydařených druhů pro předvánoční prodej, stejně jako ledových čajů vhodných pro osvěžení při vyšších teplotách. Zvláště jsme se koncentrovali na rozšíření segmentu aromatizovaný rooibos-honeybush.

Porcované čaje

V novém designu, v decentních pastelových barvách najdete krabičky našich porcovaných čajů OXABAG. Čajové pyramidy jsme umístili do bílých doypackových sáčků a celou řadu přejmenovali na OXALIS PYRAMIDS.

Káva

Ve výběrové kávě jsme přidali dvě nové pěstitelské lokality. Pochutnat si můžete na Mexiku Mokabe BIO a Myanmaru Bant Sawk. Novinky můžete zaznamenat také mezi aromatizovanými kávami – v katalogu se poprvé objeví Pařížský krém, Rumba a Barbados bez kofeinu.

Cool Drinks a novinka Tea Syrups

Ledové nápoje ve skle rozšiřujeme o Matcha jahodu. Ve skleněném obalu rovněž zavádíme unikátní řadu „Tea syrups“, a to hned ve třech druzích: zelený čaj China jasmín–aronie, Pu-Erh černý rybíz a Rooibos rakytník-jablko. Pouhým naředěním těchto koncentrátů lze v mžiku připravit lahodný drink.

Müsli

Nadmíru spokojeni jsme s oblibou řady Mlsání povoleno. Do ní nově zahrneme segment spékaných, bezlepkových müsli ve třech originálních provedeních: s práškovým červeným Rooibosem, s čajem Matcha a Pekany s javorovým sirupem.

Příslušenství

V oblasti příslušenství znovu nabyla řada OXALIS design. Ve spolupráci s ilustrátorkou Lucií Škodovou vznikl Kávový motiv použitý na nový hrnek a dárkové balení a námět Česká louka natištěný na tea for one a čajový hrnek. Od stejné výtvarnice jsme opět aplikovali Čtyřlístek na nový čajový hrnek, čímž se dotváří ucelená řada produktů s naším znakem. Navíc je do sortimentu začleněna porcelánová sada Japandi, která obsahuje čajovou konvičku se šálky. Kávové příslušenství jsme rozšířili o dvě menší moka konvičky – Prestige pro tři šálky a Perlu pro čtyři šálky. Vedle osvědčených asijských dodavatelů si necháváme na míru zhotovit vlastní porcelán i u největší tuzemské porcelánky Thun.

Pro kvalitní domácí skladování čaje je určena nová, 100g plechová dóza s popisovatelným povrchem. K ní je možno zakoupit speciální, dobře smazatelnou fixu. Zákazník si na prodejně do kompostovatelného obalu nakoupí své oblíbené druhy čaje, doma přesype do dózy a popisovačem dózu pojmenuje. Při obměně obsahu dózy text lehce smaže a označí ji novým aktuálním popisem. Uchování kvality suroviny v domácím prostředí se tak diametrálně zvyšuje, vlastní rukou dekorované dózy mohou navíc vytvořit zajímavý designový prvek.

Dárková balení

Značnou obměnou prošel segment dárkových balení. Letos jsme pro zákazníky připravili celkem deset novinek. Tři vánoční motivy pro nás nachystali studenti UTB Zlín, ostatní navrhli osvědčení nezávislí tvůrci. Zároveň jsme také designově upravili řadu stávajících dárkových balení. 

Pro zlepšení obrazu značky jsme se v uplynulém roce činili i v jiných oblastech. Otevřeli jsme nové prodejny v blízkosti hypermarketů Globus v Brně a Plzni. Do přívětivého designu hygge jsme rekonstruovali provozovny v Centro Zlín a pražské Harfě. Na jaře jsme uspořádali několik workshopů v Czech Tea Centre ve Vodičkově ulici v Praze. Na ty navážeme v nové čajové sezóně dalšími vzdělávacími akcemi. Naše produkty jsme vyvezli do 32 zemí světa. O další exportní teritoria budeme usilovat na marockém veletrhu v Casablance, kterého se v září aktivně zúčastníme.

Máme radost z tvůrčí činnosti, která nás někam posouvá, zlepšuje kvalitu naší produkce i náš obraz navenek. Doufáme, že se naše energie promítne i do radosti vaší.