O čaji

Ochranný štít v šálku čaje

  • O čaji

Víte, že látky obsažené v černém čaji působí jako ochranný štít při oslabené imunitě? Už naše babičky nám při nachlazení připravovaly černý čaj, abychom byli dříve zdraví. A dobře věděly proč. Černý čaj totiž obsahuje látky, které pomáhají posilovat přirozenou obranyschopnost. Chcete vědět, jak? Čtěte dál. 

Čaj je oblíbený nápoj, který se pije po celém světě, obsahuje spoustu prospěšných látek, které mají příznivé účinky na náš organismus. A pouze v čajích, které prošly oxidací, tedy v černém čaji, Pu-Erhu a tmavém oolongu, se vyskytuje látka theaflavin, která z těchto čajů činí téměř zázračné nápoje.

Ve vědecké studii pocházející z Číny se zkoumaly chemické struktury tradičních čínských léčivých látek, u nichž bylo prokázáno, že vykazují antivirovou aktivitu u těžkého akutního respiračního syndromu koronaviru (SARS-CoV) a podobných chemických struktur.

Studie zjistila, že theaflaviny (polyfenoly s významnými antioxidačními vlastnostmi) přirozeně obsažené v černých čajíchčaji Pu-Erh vykazují značně zpomalující funkci vývoje koronaviru SARS-CoV-2. V této studii byly zkoumány všechny látky, které se obecně v čajích vyskytují, pouze však theaflaviny vykazovaly účinnost v inhibiční aktivitě, laicky řečeno, díky nim docházelo ke zpomalení vývoje viru. Výsledky vědecké studie naznačují, že theaflavin lze použít jako hlavní sloučeninu pro vývoj inhibitoru SARS-CoV– 2, což je látka, která by snížila aktivitu enzymu, který způsobuje množení viru.

Výzkum byl zatím proveden in vitro, účinek u živých organismů je zatím nejasný a k prokázání je třeba další výzkum. Tato studie byla podpořena grantem CMRPG6H0162 z nemocnice Chang Gung Memorial Hospital a grantem MOST 108–2320 − B − 182–021 čínského Ministerstva vědy a technologie.

Studie v originálu je dostupná zde: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jmv.25761#.XnX2hJzJ_HU.twitter

 

Dbejte na prevenci

Čaj vám pomůže, když se chcete zahřát, posílit imunitu nebo doplnit vitamíny. Po dlouhé zimě nastává období, kdy je naše imunita oslabená. Nedostatek vitamínů, ale i pohybu na čerstvém vzduchu a pobytu na slunci si často vybere svou daň v podobě nachlazení nebo chřipky. Proto je důležité svou obranyschopnost pravidelně posilovat. Ideálním prostředkem jsou právě čaje. Díky obsahu široké škály látek se budete cítit skvěle po fyzické i duševní stránce. 

Bylinky pro pevné zdraví

Nepodceňujte sílu přírody, která nám poskytuje obrovské množství rostlin s prospěšnými látkami pro naše zdraví. V současné době všichni hledáme odpověď na otázku, jak se chránit před nemocemi, jak zvýšit svoji odolnost, jak posílit svůj imunitní systém. Nejlepší prevencí je dlouhodobé dodržování zdravého životního stylu, jehož součástí je zdravý jídelníček, do kterého můžeme zařadit i užívání bylinek. Nejdůležitější význam mají léčivé rostliny v období prevence. Bylinky jsou při správném užívání neškodné a většinou nemají žádné vedlejší účinky.

Třapatka pro posílení imunity

Echinacea purpurea neboli česky třapatka nachová přispívá k přirozené obranyschopnosti. Má mnoho vlastností podporujících zdraví, už domorodí Američané ji používali k léčbě různých onemocnění. Tato silná bylina dokáže zvýšit odolnost organismu, proto je vhodné její preventivní používání ke zvyšování imunity při chřipkových epidemiích. Třapatka má protizánětlivé účinky, užívá se při chronických zánětech horních cest dýchacích i bolestech kloubů. Dále léčí žaludeční vředy či prostatické potíže.

Zázvor na prohřátí

Zázvor je známý přírodní lék, který působí protizánětlivě, pozitivně působí na dýchací systém a posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Běžně jej používáme v boji s nachlazením nebo chřipkou. Zázvor prohřívá organismus, proto je vhodný při léčbě chřipkových onemocnění, nachlazení, horečky, křečí i bolesti svalů. Podpůrně působí i při infekcích horních cest dýchacích. Má protizánětlivé účinky a vzbuzuje chuť k jídlu. Určitě znáte pozitivní účinky zázvoru při žaludečních potížích a nevolnostech.

Šalvěj na bolavý krk

Tato aromatická bylinka se v tradiční medicíně používá k léčbě zánětlivých onemocnění. Šalvěj má protivirové, antibiotické a protizánětlivé účinky. Zmírňuje záněty dýchacích cest a skvěle pomáhá při zánětech v krku. Postaví vás zpět na nohy při přetížení organismu a zmírňuje stres.

Máta osvěží organismus i dech

Máta peprná je bylinka, která vás okouzlí svou svěžestí. Tato silná bylina se často používá v bylinných čajích, můžete ji užívat samostatně nebo v různých bylinných směsích. Má pozitivní vliv na Váš imunitní systém. Máta navíc obsahuje mentol, který vyvolává pocit chladu a tím potlačuje citlivost u nervových zakončení a snižuje bolest. Doporučuje se při žaludečních potížích, ale můžete ji užívat také na nespavost, stres nebo bolesti hlavy. Jako bonus skvěle osvěží dech a zbaví vás zápachu z úst, což v období nošení roušek jistě oceníte.

Černý bez na nachlazení

Květy černého bezu jsou výborné proti nachlazení. Bezové květy mají silný účinek zejména při nachlazení horních cest dýchacích. Rozpouští hleny, zklidňují sliznici a podporují vykašlávání.

Lékořice proti kašli

Lékořici pravděpodobně znáte jako cukrovinku ve formě černého pendreku. Lékořice je ale silná bylina, která se používá v tradiční čínské medicíně při léčbě kašle a přispívá k posílení imunity. Tato bylina se doporučuje při chronických dýchacích potížích, zánětu průdušek, podporuje odkašlávání a zmírňuje dráždivý kašel.

https://cdn.pixabay.com/photo/2016/05/23/15/16/herbal-tea-1410565_960_720.jpg

Všechny tyto byliny najdete v našich bylinných čajových směsích a některé nabízíme i samostatně jako monodrogy. Dodržujte správné užívání, bylinné čaje se nedoporučuje užívat dlouhodobě. Bylinné směsi popíjejte po dobu 3 týdnů bez přerušení, poté si dejte na týden pauzu nebo změňte bylinnou směs. Tyto čaje můžete užívat kdykoliv během dne, ideálně ráno, odpoledne a večer.

Tak šup do kuchyně, postavte vodu na čaj a udělejte si z přípravy čaje každodenní rituál. Vychutnáte si nejen skvělou chuť, ale doplníte také potřebné vitamíny, minerály a při pravidelném užívání dojde i k celkovému posílení organismu. Nespoléhejte se však, že vás před virovou epidemií ochrání pouze čaj, dodržujte hygienická a další preventivní opatření. Umyjte si ruce, připravte čaj, sundejte roušku a připijte si s námi čajem na zdraví!