O čaji

Průvodce čerstvými sklizněmi 2022

  • O čaji

Každým rokem netrpělivě čekáme na první vzorky čerstvých sklizní. První sklizeň neboli First Flush probíhá podle počasí od konce února až do dubna. Na tyto čaje se těší celý svět. Nejznámější čerstvé sklizně pocházejí z indického Darjeelingu. Aby se čaje dostaly co nejdříve na trh, jsou dopravovány většinou letecky. Čerstvé sklizně vynikají svou svěží květinovou a někdy ovocnou vůní s nasládlou chutí. Čerstvé lístky čajovníku ukrývají spoustu cenných látek a mají velmi povzbuzující účinky.

Po dvou letech pandemie se začala situace na trhu vracet do normálu. V letošním roce jsme dostali rekordní počet vzorků z čajových zahrad, dorazilo k nám snad 40 reprezentantů z čajových zahrad, což bylo historicky nejvíce.

Postupně k nám přicházely další vzorky čerstvých sklizní, které letos začínaly o něco později než obvykle. Důvodem byla delší zima a čajovým lístkům tak trvalo déle, než začaly na čajovnících rašit. Aby se k nám čerstvá sklizeň dostala, co nejdříve, tedy ihned po sběru, je třeba využít leteckou dopravu, aby k nám čaj dorazil během pár dní nebo maximálně týdnů. Čerstvost se pak projevuje v každém šálku čerstvé sklizně a vy si ji tak můžete vychutnat.

Výběr čerstvých sklizní

Všechny vzorky čerstvých sklizní k nám putují letecky, aby tady byly rychle a včas. Režim jejich nákupu se však v posledním roce zkomplikoval. Je třeba, aby i vzorky prošly celním řízením, což s sebou přináší zdržení, než se nám čaje dostanou na stůl k degustaci a porovnání. U čerstvých sklizní je totiž důležitá hra o čas, v okamžik, kdy obdržíme vzorek, musíme taky rychle reagovat, protože ve stejný okamžik, kdy k nám čaj putuje, už může být dávno u konkurence, která může tuto sklizeň objednat rychleji než my. V případě, že se nám vzorek čaje zalíbí a posoudíme, zda je zajímavý i pro naše zákazníky, okamžitě telefonicky kontaktujeme dodavatele a zjišťujeme dostupnost, cenovou relaci a v případě spokojenosti ihned objednáváme domluvené množství. Většinou se jedná o celý lot, tedy veškeré množství, které se v daném místě a danou dobu sklidilo. Protože jedině tak máme záruku jedinečnosti a víme, že na světě nebude mít nikdo stejný čaj jako my. S každým dalším lotem se mění kvalita, vůně i chuť, jedná se tak o úplně jiný čaj.  

Indie

Nilgiri Frost tea 50 g čerstvá sklizeň 2022

V březnu jsme zahájili prodej čerstvých sklizní, jako první k nám opět dorazil jedinečný, za mrazu sbíraný čaj Nilgiri Frost. Tento unikátní čaj pochází z čajové zahrady Parkside Estate, sklízí se v jižní části Indie, v oblasti Modrých hor. Zde se pěstují speciální odrůdy čajovníků, jejichž lístky raší i při lehce mrazivém počasí. Proto také označení "Frost Tea" (frost = mráz). V době globálního oteplování je ale čím dál složitější najít v jižní Indii ten správný čas, kdy přijde mráz, panuje zde totiž jen pár dní v roce. Letos se čekalo až do konce února, ale zadařilo se a vy si nyní můžete tento skvělý čaj užít ve svém šálku. Robustní hnědozelené lístky vytvářejí po zalití oranžový nálev se zlatavým odstínem. Nasládlá chuť i vůně připomíná lipový květ v kombinaci s lesním medem, je velmi svěží s jiskřivou chutí.

V Darjeelingu je celkem 87 čajových zahrad, my jsme vybrali 5 čajových reprezentantů. Čerstvé sklizně z Darjeelingu se vyznačují rostlinnou a květinovou vůní, můžeme v nich dále objevit vůni rozkvetlé louky, ale také šťavnatého ovoce. Jejich chuť je svěží a jiskřivá. Při jejich zpracování dochází k tzv. tvrdému zavadnutí, kdy se odstraňuje až 65 % vlhkosti z čajových lístků, zatímco při běžném zpracování je to kolem 35 %. Vysušení při zavadnutí čaje zabraňuje větší oxidaci, která je jednak kratší, a zároveň není tak výrazná. První sklizně z Darjeelingu a Nepálu prochází kratší oxidací, dá se říci, že mají blíže k zelenému čaji nebo oolongu než k černému čaji, ikdyž jsou klasifikovány jako černé čaje. V čerstvých sklizních můžete vidět směs zelenějších lístků, tipsů, což pro oxidované černé čaje není typické.

Darjeeling Balasun FTGFOP1 Flowery čerstvá sklizeň 2022

Vznik zahrady Balasun se váže k roku 1871. Jméno získala podle řeky, která tudy protéká. Rozprostírá se na kopcích ve výšce od 360 do 1375 m.n.m.

Dlouhé štíhlé hnědozelené lístky doplněné světlými tipsy vytvářejí nálev zlatavé barvy. Ve vůni naleznete kombinaci lučního medu a meruněk. V chuti je pak cítit zelený ječmen a mandarinka.

 

Darjeeling Chamling SFTGFOP1 čerstvá sklizeň 2022 BIO

Zahrada Chamling, známá také pod názvem Sepoydhoorah, byla založena v roce 1870. Čajovníky zde rostou na jižních kopcích Kurseong (Kurseong nebo také Kharsang znamená v překladu „Země bílých orchidejí“). Zahrada se chlubí nejen environmentálně přátelským pěstováním čajovníků, ale je také velmi čistým prostředím, které poskytuje domov mnoha vzácným rostlinným a živočišným druhům.

Světle zelené podlouhlé lístky s občasnými stříbrnými tipsy dávají čaji zlatohnědý nálev a květinovou vůni čerstvě posečené jarní louky. V chuti převládá kopřivovo-travnatá nota a mladý vlašský ořech.

 

Darjeeling Pandam Jade Delight SFTGFOP1 čerstvá sklizeň 2022 BIO

Zahrada Pandam je obklopena z východu i západu chráněnými lesy a nabízí se z ní překrásný výhled na nejvyšší indickou horu Kanchenjunga.  Čajové keře z této zahrady jsou typické pro čirý světlý nálev a jemnou sladkou chuť.

Ve vůni dominuje květ muškátu. Chuť je výrazná, pronikavá, naleznete v ní tóny sladkých jaderniček a zralých meruňěk. Lístky jsou homogenní, hnědozelené.

 

Darjeeling Nagrifarm FTGFOP1 čerstvá sklizeň 2022 BIO

Původně založena jako mléčná farma se Nagrifarm stala čajovou zahradou v roce 1883. Pojmenování "farm" čili farma už jí však zůstalo.  Kromě čaje se zde pěstují také nádherné orchideje, zázvor, kardamom nebo lahodné pomeranče.

Zelené lístky různých barevných odstínů dávají po zalití zlatohnědý nálev, ve kterém ucítíte mandarinky a lehký nádech jasmínu. V chuti pak naleznete zralý šťavnatý pomeranč.

 

Darjeeling Snowview Snow Pekoe

Název získala zahrada dle dechberoucího výhledu na zasněžené himalájské pohoří. Samotná zahrada je obklopena třemi velkými lesními rezervacemi. Je možné zde zahlédnout slony, bizony, leopardy, jeleny, kance a také nosorožce koupající se v řeče Moortee, která protéká zahradou. Díky bohatému ekosystému se zahrada stala partnerem The Wildlife Enterprise, který se snaží chránit sloní populace. Díky tomu získala ocenění první "elephant friendly Tea Garden" v oblasti Darjeeling.

Úhledná velkolistá směs doplněná světlými tipsy vytváří světle žlutý nálev. Ve vůni i chuti můžete nalézt zelené jablko, sladkou broskev i mladý oves.

 

Tento čaj uzavírá našich pět reprezentantů z Darjeelingu a přesouváme se do další indické čajové oblasti, a tou je Assam.

 

Assam Chardwar

Zahradě Chardwar se přezdívá čajová zahrada čtyř vchodů do nebe. „Char“ znamená v překladu čtyři, „Dwar“ pak dveře. Doslova čtyři vstupy do zahrady, které tady opravdu existují.

Hnědočerné lístky různých tvarů vytvářejí hnědooranžový nálev. Ve vůni můžete objevit slad v kombinaci s jemně namletou pomerančovou kůru. V chuti se snoubí pomeranč s ušlechtilým kakaem.

 

Nepál

Nepálský čaj se pěstuje v blízkosti hranic s Indií, v oblasti, kde Darjeeling plynule přechází v Nepál, odkud pochází naše další čerstvá sklizeň. Chuťový profil i charakter je velmi podobný čerstvým sklizním z Darjeelingu.

Jun Chiyabari Himalayan Spring BIO

Zahrada Jun Chiyabari, což v nepálštině znamená „čajová zahrada osvětlená měsícem“, se rozprostírá po okolních kopcích poblíž městečka Hile, v nadmořské výšce mezi 1650 a 2200 m. Díky střídání slunečných teplých dnů, chladných nocí a mlhavých rán, je čaj velmi jemný. Různě zelené lístky s občasnými tipsy vytvářejí nálev světle žluté barvy. Vůně i chuť jsou mimořádně delikátní. Ve vůni můžete rozpoznat bílé muškátové víno, v chuti dominují broskve a meruňky doplněné lesním medem.

Japonsko

Sérii devíti čerstvých sklizní uzavírá skvělý čaj pocházející z Japonska.

Shincha BIO

Čerstvý jarní čaj pocházející z oblasti Kirishima v prefektuře Kagoshima. Smaragdově zelené, jehličkovité lístky vytvářejí po zalití světle zelený nálev. V chuti a vůni se snoubí umami, mladý lískový ořech a jemná nota citronové trávy zakulacená mléčnou pěnou.

Přejeme vám, abyste si na čerstvých sklizních pochutnali a aby se čerstvost z čajových zahrad z Asie dostala i do vašeho šálku.