O čaji

Putování za čajem

  • O čaji

ZROZENÍ ČAJE

Kvalitní půda a optimální zeměpisná poloha, oboje potřebují země pěstující čaj splňovat. Je už mnohokrát dokázáno, že v rozumné míře čaj prospívá našemu zdraví. Nejen, že nás povzbudí, zahřeje či ochladí, má také pozitivní účinky proti civilizačním chorobám a mnoho vědeckých studií stále zkoumá účinky čaje proti rakovině či infarktu. Kdy byl tedy objeven tento zázračný nápoj?

Jak a kde to celé začalo?

Příběh čaje začíná v Číně. Podle legendy, v roce 2737 př.nl, čínský císař Shen-Nung seděl pod stromem, zatímco jeho služebník vařil pitnou vodu, když některé listy ze stromu spadly do vody. Shen-Nung, uznávaný bylinkář, se rozhodl zkusit ochutnat doušek nápoje, který jeho služebník náhodou vytvořil. Strom, pod kterým císař seděl, byl Camellia sinensis (Čajovník čínský, zvaný též Thea sinensis) a výsledný nápoj bylo to, co dnes nazýváme čajem.

Jiná legenda vypráví o indickém mnichovi jménem Daruma, jenž v roce 520 našeho letopočtu přinesl do Číny zenový buddhismus. Daruma dostal darem od císaře chrám s jeskyní, kde mohl meditovat. Mnich meditoval devět let. Devět let nezavřel oči, až jednoho dne přeci usnul. Mnich se rozzlobil, a aby ho spánek již nikdy nepřemohl, odříznul si oční víčka. Na místě, kam je odhodil, vyrostl keř – čajovník, z jehož listů lze připravovat nápoj zahánějící spánek.

Z Číny se vynikající nápoj rozšířil do Tibetu (Tibetský čaj s chutí, ve které dominuje zemitost a kořenitost s příjemně sladkým dozvukem sušených fíků.). Dodnes se tam pije smíchaný s jačím máslem ochucený špetkou soli.

 

Velkou oblibu si čaj získal v Japonsku.

První čaj se do Japonska dostal z Číny nejspíše už za vlády císařovny Suiko (554–628) současně s buddhismem a čajová kultura se zde pak vyvíjela prostřednictvím japonských buddhistických mnichů, kteří do Číny jezdili na studijní cesty. Dovezená semena a čajovníky se v Japonsku dále kultivovaly a vytvářely se nové druhy i svébytné způsoby zpracování. Později se stal nápojem velmi rozšířeným a pro jeho pro jeho přípravu se začaly od 13. století v okruhu mnichů postupně tvořit první koncepce čajového obřadu (ča no ju). Tradice čajového obřadu se drží dodnes. Za pomoci nejlepšího čajového náčiní se připravuje až 4 hodiny.

V Indii, která byla dlouhou dobu anglickou kolonií, se skutečný zájem o čaj objevil až v 19. století. V této době měla totiž Anglie uvaleno embargo na čínský čaj, a tak hledaly angličané nové místo pro pěstování tolik oblíbeného čaje. Až v roce 1823 skot Robert Bruce objevil zdejší (assámskou) varietu čajovníku, a tak odstartoval čajový průmysl v Indii. Dnes se za nejkvalitnější a nejdražší považuje čaj z oblasti Darjeeling (naši nabídku čajů z různých zahrad Darjeelingu najdete ZDE).

Na Cejlonu se původně pěstovala káva. Bohužel došlo k přírodní katastrofě, kdy kávovníky napadla rez (houbová choroba) a během pár let byl zdecimován místní kávový průmysl. To byl však impulz k novému začátku pěstování čaje. Oblíbený zde byl především kávovník, který se zde kvůli rzi, jež zničila plantáže, nedal dále pěstovat. Na tomto ostrově se čaj cení podle nadmořské výšky, ve které roste. Nejkvalitnější cejlonský čaj pochází z výšek okolo 2000 m.n.m. Ceylonský čaj je součástí v našich směsích tolik oblíbeného a známého čaje Earl Grey Superior a Imperial.

Přestože si tento nápoj získal mnoho příznivců, našli se i odpůrci, kteří tvrdili, že pitím čaje ztrácí muži přitažlivost pro ženy.

Zmínky o čaji v Evropě

V rozvojové fázi dějin čaje Evropa zaostávala. Mezi Evropany jsou první krátké zmínky o tomto nápoji, až ve druhé polovině šestnáctého století. Čaj mezi prvními konzumovali lidé z Portugalska, kteří žili na východě jako obchodníci a misionáři.

Na přelomu století založil Holanďan místo pro obchodování s čajem na ostrově Jáva. V roce 1606 byla první zásilka čaje dodána z Číny do Holandska. Čaj se brzy stal holandským módním nápojem a odtamtud se rozšířil do dalších zemí v západní Evropě, ale kvůli vysoké ceně zůstal jen jako nápoj bohatých.

Po Portugalsku a Holandsku se stala třetí velmocí zapojenou do obchodu s Čínou a Indií Anglie, jejíž král Karel II se roku 1660 oženil s portugalskou Kateřinou z Braganzy. Oba prý byli velkými milovníky čaje.

  

Kateřina díky své výbavě čítající několik kilogramů čaje rozšířila lásku k tomuto nápoji po celé Anglii.

Postupně pronikla čajová kultura do Afriky, zbytku Asie, Indonésie a do Ameriky.

Dále si budeme povídat o zemích, které jsou s čajem spojeny. Podíváme se na to, co je to vlastně čaj a jak dlouhou cestu musí projít, než se dostane až do naší oblíbené čajové konvičky.  

A jaký čaj si uvařit k dalšímu čtení? Mrkněte na naše NOVINKY. Určitě si vyberete.