O čaji

Toužíte po opravdovém požitku z čaje? Dodržujte těchto 7 důležitých bodů!

  • O čaji

Tento nápoj má mít vůni svatyně v chrámu Šivově, zlatohnědou barvu pleti javánských tanečnic, měl by vzbuzovat pocit rozkoše přinejmenším stejné jako úsměv thajských dívek, tak praví indonéská nauka. A měl by se pít ze šálků z tak tenkého porcelánu, že je jím možné sledovat západ slunce v průhledu. Taková je prý dávná tradice a kultura čaje. Jak takového zážitku docílit? Vyzkoušejte tyto rady a čaj vás svou chutí ohromí.

1. JEMNÉ ZACHÁZENÍ JE ZÁKONEM

Tajemství dobré jakosti čaje je skryto nejen v oblasti pěstování a odrůdě, ale zejména ve správné a pečlivé sklizni čajových lístků. Je velmi důležité čaj sklízet v době, kdy se mladé listy čajovníku začínají právě rozvíjet. Promeškání vhodné doby se rovná téměř katastrofě. Sklízejí se vrcholové části – koncové výhonky. Sběr listů začíná většinou od sedmého roku života keře. Pro sběr a následné zpracování se používá jen prvních pět lístků z každé větvičky. Nejkvalitnější je vrcholový pupen a první lístek. Ostatní lísky mají kvalitu nižší. Označení jednotlivých lístků na výhonku čajovníku postupně od vrcholového pupenu:

  • Vrchol výhonku tzv. tips, jsou listové pupeny porostlé stříbřitě bílými chloupky, při fermentačním procesu zlátnou.
  • První list nejmladší a nejbohatší na cenné látky, se nazývá orange pekoe – OP. Poskytuje spolu se zlatavými výhonky nejlepší čaje.
  • Druhý list je označován jako pekoe – P. Poskytuje dobrý čaj střední jakosti.
  • Třetí list pekoe souchong – PS.
  • Čtvrtý list souchong – S
  • Pátý list congou – C.

2. KVALITA A RŮZNORODOST

Vlastnosti čajů závisí na mnoha různých faktorech, na složení půdy, četnosti srážek, rozložení rostlin na plantáži, klimatu, nadmořské výšce atd.

Chcete-li čaje s výraznou chutí, volte čaje z nižší nadmořské výšky (Assam Dikom TGFOP). Pokud toužíte po jemnosti a lahodnosti volte čaje z hor (Darjeeling FTGFOP 1 first flush).

Na kvalitu čaje má vliv i sezóna. Čajové lístky se sklízejí několikrát do roka. V teplejších oblastech se čaj sbírá prakticky celý rok.

Dělení dle doby sklizně (typické pro indickou oblast Darjeeling):

  • First Flush - první jarní sklizeň (čerstvá sklizeň), od konce února do konce dubna
  • Inbetween – intermediální sklizeň, od konce dubna do začátku května
  • Second Flush - druhá sklizeň, od května do června. First Flush a Second Flush jsou mezi znalci čaje považovány jako nejlepší
  • Letní a podzimní sklizeň - hlavní vegetační sklizeň
  • Third Flush (TF, Autumnal) – podzimní sklizeň po době dešťů; září - listopad.

 

3. PÉČE PŘI VÝROBĚ

Ruční sběr a šetrný přístup ve výrobě zaručí plné rozvinutí vůně a chuti čaje, což se projevuje v jeho kvalitě. Ruční sběr zaručí důkladnou péči, kterou si vybrané pravé čaje zaslouží. Díky pečlivému zpracování a jemnému přístupu je dosahováno vysoké kvality lístků, což se projevuje nejen v chuti a vůni čaje, ale také v obsahu příznivých látek pro náš organismus.

 

4. SKLADOVÁNÍ

Aby vás čaj skutečně svou chutí ohromil a osvěžil, musí být zachována jeho organoleptická kvalita. Čaj je vhodné uchovávat v hermeticky uzavřené nádobě, tedy v takové, kam neproudí kyslík, ten totiž působí jako zabiják chuti i dalších cenných látek. Navíc čaje velice dobře absorbuje okolní pachy, proto není vhodné jej uchovávat například v ledničce, kde se mísí hodně pachů a působí tam vysoká vlhkost. Čaji také nesvědčí přímé sluneční paprsky, pokud tedy máte čaj ve skleněné dózičce, raději ji schovejte do skříňky, kam neproniká denní světlo. Nejlépe uděláte, když budete čaj uchovávat na temném, suchém a chladnějším místě. Jedině tak vám čaj vydrží opravdu dlouho a zachová si své vlastnosti, aroma a především lahodnou chuť.

https://oxalis.cz/img/p/5/3/0/5/5305.jpg

Volně sypaný čaj si můžete uložit třeba do takovéto stylové krabičky s pevným víčkem, krásná čajová dóza se bude společně s vaším čajovým servisem vyjímat nejen na poličce.

 

5. SPRÁVNÁ TEPLOTA A ČAS

Čaj si nejlépe vychutnáte, pokud dodržíte správnou teplotu vody a délku louhování. Při koupi čaje čtěte návod na přípravu. Každý druh čaje vyžaduje jinou teplotu a jinou dobu louhování. Pozornost věnujte i množství čaje.

Nevěřili byste, jak moc může složení vody ovlivnit chuť výsledného nápoje. Ideální je voda měkká nebo pramenitá, může být i balená. Pozor nesmí se jednat o vodu minerální a tvrdou. Vhodná je také filtrovaná voda.

Pokud máte rádi čaj silnější, neprodlužujte dobu louhování, ale použijte větší množství čajových lístků. Pamatujte: Čím více čaje, teplejší voda a delší luhování, tím bude čaj silnější a trpčí.

TIP: Ideální je nechat kohoutkovou vodu převařit a následně nechat zchladnout na požadovanou teplotu, abychom se zbavili chloru a v případě tvrdé vody solí, které by mohly ovlivnit výslednou chuť nápoje. Vyzkoušejte si připravit stejný čaj z různých tvrdostí vody. Budete překvapeni rozdílností chutí.

 

6. DBEJTE NA ČISTOTU

Možná jste někde slyšeli, že se čajová konvice nemá často vymývat. Je to mýtus a opak je pravdou. Je potřeba po každém použití čajovou konvici umýt. Docházelo by k usazování čajových taninů na stěnách konvice a smíšené zbytky chutí střídajících se čajů by narušily chuť a kvalitu právě konzumovaného druhu čaje.

Pro vás, co vlastníte konvici z pálené hlíny, platí pravidlo jedné - zasvětit konvici jen jednomu druhu čaje. V konvici je už navždy zachováno jeho aroma.

 

7. MYSLETE NA DESIGN

Spařování čaje musí být prováděno v tenkostěnné porcelánové nebo skleněné nádobě, kterou nepoužíváme k jiným účelům. Kovové nádoby nejsou vhodné. Přímý styk čaje s kovem totiž narušuje výslednou chuť.

Čaj si opravdu vychutnáte jen z čajové konvičky a hrníčku, který má design podle vašich preferencí a vkusu.

Pokud si připravujete čaj jen pro sebe, použijte šálek s pokličkou zvaný zhong a stejně velký šálek na slití nálevu. Tyto šálky jsou vhodným pomocníkem při přípravě čajů vyšší jakosti, které se můžou zalévat víckrát.

Nebojte se experimentovat a nenechte se ničím svazovat. Nedělejte z přípravy čaje vědu. Přísady jako je med, cukr, koření nebo mléko používejte dle libosti. Do některých čajů přímo patří. Záleží jen na vás co vám chutná.