O čaji

Ájurvéda - umění dlouhověkosti

  • O čaji

Ájurvéda je nejdokonalejší a nejpropracovanější léčebný sytém na světě. Vznikal před více než 5000 lety.

Ájurvéda je ucelený systém, který pojednává o výživě a trávení, možnostech posilování psychiky, metodách léčení nemocí, poznatcích o léčivých rostlinách, způsobech udržení zdraví a cestě k dlouhému životu, radách, jak překonávat špatné charakterové vlastnosti a jak získat příjemné rysy osobnosti.

Znovuoživení zájmu o ájurvédu odpovídá celkovému přechodu myšlení, jímž svět v současné době prochází. Existují posuny v našem hodnotovém systému, jak je možno zcela zřetelně pozorovat na počtu hnutí zabývajících se lidským zdravím či ekologií, a podle toho, že stále více lidí usiluje o duchovní vědomí.

Ájurvéda ovlivnila nejen medicínu v oblasti Asie, ale o ájurvédu se opíral i samotný představitel starořeckého lékařství – Hippokrates.

Sanskrtský termín ájurvéda se překládá jako věda o životě (ÁJU znamená život a VEDA znalost, věda). V současné době se často setkáváme s překladem „umění žít“ nebo nauka o dlouhém životě.

Principy ájurvédy jsou univerzální, nadčasové a platí jako zdroj všech tradic přírodního léčitelství.

Ájurvédská teorie je založena na konstituci jedince, určující jeho náchylnost k určitým nemocem. Základem ájurvédy je víra, že se skládáme ze tří životních energií známých jako tři dóši – váta, pitta a kapha.

Každý člověk se narodí s jedinečnou konstitucí, takovou úrovní tří dóš, která je pro něho správná – tzv. stav prakruti. Pokud se tři dóši v průběhu života dostanou například vlivem nevhodného stravování, stresu a přepracování do nerovnováhy, staneme se náchylní k různým nemocem.

Ájurvéda pomáhá předcházet rozvinutí nemoci prací s konstitucí jednotlivce, kterou usiluje navrátit do stavu prakruti.

Ájurvéda není vědou o nemocích či lécích, ale vědou o životě – je to moudrost o plnosti života.

„Není jiného léku, jenž by se mohl srovnávat s potravou. Lidé mohou být zdraví jen tehdy, požívají-li vyváženou stravu. Nemocného nelze vyléčit jen léky bez náležité volby stravy. Proto každý lékař ví, že potrava je nejlepším ze všech léků.“

V dnešní uspěchané době lidé na význam zdravého stravování zapomínají. Hodnotné potraviny nahrazuje odpad. Potrava se naopak velmi často stává příčinou nemoci.

Základní znaky ájurvédy:

  • má velmi blízko k přírodě
  • zdůrazňuje předcházení nemocem
  • léčí vždy celé tělo, duši a mysl
  • apeluje na samoléčebnou sílu každého organismu
  • klade důraz na výběr té správné stravy a pití
  • ukazuje, jak prožít život ve zdraví
  • léčba je jednoduchá a nenáročná na prostředky
  • kromě výživy, bylin a jiných léků doporučuje vhodný typ meditace, dechových cvičení, jógové asány, změnu životního stylu a případně další jemné metody léčby

 

Pomoc hledejte v bylinkách

Bylinky jsou již po tisíce let nejdůležitější součástí ájurvédské praxe. Jejich chutě vytváří energii, která šíří jejich účinky a podporují rovnováhu mezi dóšami.

Prokázalo se, že směs většího množství bylin, má silnější účinek než součet účinků jednotlivých bylin.

Základním principem léčení v ájurvédě je obnovit harmonii, neboli rovnováhu tří dóš. Pro navrácení rovnováhy využívá ájurvéda sílu jednotlivých druhů bylin a koření. Ájurvédské byliny přispívají k obnovení tělesných a duševních sil – harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Všechny byliny používané v ájurvédě jsou popsány podle svých ras (chutí) a gun (vlastností).

Každá rostlina přitom obsahuje jednu nebo více základních chutí: sladkou, kyselou, slanou, pálivou, hořkou nebo svíravou.

Základem indické medicíny jsou, stejně jako u většiny dalších, léčivé rostliny. Indie ve svých rostlinopisech eviduje přes 2000 druhů a ájurvéda jich využívá nejméně 800.

Příkladem bylin, které hojně a velmi rádi používáme do našich ájurvédských čajů jsou:

Černý pepř

Hřejivý a vysušující. Přispívá k normálnímu trávení, je to přírodní antioxidant. Má pozitivní vliv na pohlavní systém u žen, proto jej také najdete v čaji Aktivní žena. Přispívá k normální činnosti nervové soustavy a dýchacího systému, ke zdraví jater a normálnímu stavu pokožky.

Skořice

Skořice je se svou pálivou, sladce svíravou chutí hřejivá, antiseptická a stimulující.

Působí jako afrodiziakum a analgetikum, uvolňuje křeče a působí močopudně. Její antibakteriální a antiseptický účinek se využívá při léčení dásní a kvasinkových infekcí.

Kurkuma

Má antibiotické účinky a působí protizánětlivě. Kurkuma se doporučuje taky proti bolestem na hrudi.

Zázvor

Antidiuretický účinek. Doporučujeme, aby se s výjimkou velmi horkých dní, stal čerstvý zázvor pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Stimuluje funkci jater a pomáhá při krčních infekcích. Zároveň pomáhá proti nechutenství.

Kardamon

Podporuje uvolnění křečí v trávicím systému, chrání žaludeční sliznici a zmírňuje pálení žáhy. Zvyšuje chuť k jídlu a má kladný vliv na funkci jater. Používá se při zácpě a plynatosti. Pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu. Podporuje funkci mozku a paměti. Pomáhá i na zklidnění nervů. Má mírně močopudné účinky a odstraňují nadbytečnou vodu z těla. Pročišťuje a podporuje funkci ledvin.

Vroucí vodou zalijte čaj v poměru 10 g (cca 6 zarovnaných čajových lžiček) na 1 litr vody. Ponechte 7 minut louhovat. Poté přeceďte.

Ještě se podíváme na stav, kterým trpí stále více lidí. Jedná se o ÚNAVU.

Trvalý stav snížené výkonnosti a pocit, že nejste ve své kůži, se obvykle označuje za únavu.

Nejde o nemoc, ale pokud o únavu nedbáte, dostaví se další závažné zdravotní potíže, jako jsou bolesti hlavy, migréna a bolesti zad. Přetrvávající únava zvyšuje náchylnost vůči vnějším infekcím a dochází k oslabení imunitního systému organismu. Věnujte pozornost jednotlivým příznakům únavy.

Hektický životní styl, znečištěné ovzduší, hluk a další faktory narušují naši rovnováhu. Jedinou možností je, že si dopřejete včas dostatečně dlouhé přestávky klidu. Uvaříte si šálek ájurvédského čaje s bylinkami a kořením a vydechnete.

V naší technologicky orientované společnosti žádné skutečné zotavení neexistuje. Děláme pořád něco a to i v době volna. Představa úplného uvolnění v tichém prostředí (naše psychika by přímo vrněla blahem) ani neexistuje.

Je jen jeden skutečný prostředek, který vám pomůže a tím je KLID.

Skutečný klid znamená, že se zbavíme myšlenek, že „něco musíme udělat“, že nemyslíme na to „co bylo“ a „co by mohlo být“. Zkrátka prožít pár okamžiků v naprosto uvolněném stavu a sami se sebou.

Včasné zotavení je velmi důležité, jinak se únava hromadí. Naordinujte si jeden nebo dva dny v klidu, masáž, lázeň, výživnou stravu, horký zázvorový čaj a posilující bylinkové čaje.

Buďte k sobě naprosto upřímní. Buďte v souladu se svou fyzickou a psychickou stránkou. Jestliže potřebujete více spánku než ostatní nebo se rychleji unavíte, pak tuto skutečnost akceptujte a chovejte se podle toho.

Nesrovnávejte se s jinými lidmi, ale naslouchejte sobě samým.

Navštivte naši kamennou prodejnu nebo si vyberte z bohaté nabídky ájurvédských čajů v našem e-shopu. Pokud budete chtít poradit kdykoliv se na nás obraťte.

Přejeme jen klid a pohodu nad lahodným šálkem čaje.