O čaji

Úžasné věci, které se stanou, když začnete pít zelený čaj

  • O čaji

Pravděpodobně jste již mnohokrát slyšeli o zdravotních přínosech zeleného čaje. O skvělém obsahu antioxidantů a živin, které jsou prospěšné pro vaše tělo a mysl. Zelený čaj je jedním z nejstarších nápojů. Je považován za "anti-aging nápoj."

V tomto článku se dozvíte, co můžete očekávat, když zelený čaj začnete pravidelně pít.

Načerpejte zajímavá fakta, která vás zaručeně povzbudí k tomu, že si ještě dnes uděláte svou chvilku se šálkem zeleného čaje!

  • Ztráta váhy.

Zelený čaj zrychluje metabolismus. Polyfenoly, které se nachází v zeleném čaji, zvyšují hladinu oxidace tuků a zrychlují jeho odbourávání. Ovšem není to tak, že pokud budete pít denně litry zeleného čaje, jako zázrakem zhubnete. K ideální váze si pomozte i pohybem a vyváženým jídelníčkem. Navíc působí močopudně, takže nebudete zadržovat v těle přebytečnou vodu. Pro hubnutí je obzvláště vhodný čaj Matcha.

  • Regulace krevního cukru.

Zelený čaj přispívá k regulaci hladiny glukózy a zpomaluje vzestup hladiny cukru v krvi po jídle. To může zabránit vyššímu vytváření inzulínu a výslednému ukládání tuku.

  • Snížení cholesterolu.

Zelený čaj přispívá ke snížení špatného cholesterolu v krvi a zlepšuje poměr dobrého cholesterolu k špatnému cholesterolu. Má také příznivý vliv na úpravu vysokého tlaku.

  • Zelený čaj v prevenci proti neurodegenerativním chorobám.

Zdá se, že zelený čaj zpomaluje onemocnění způsobené Alzheimerovou chorobou. Studie prováděné na myších ukázaly, že poškozené mozkové buňky se díky zelenému čaji a především obsahu katechinu EGCG lépe obnovují.

  • Zničí zubní kaz.

Studie naznačují, že katechiny obsaženy v zeleném čaji pomáhají ničit bakterie a viry, které způsobují infekce krku, zubní kaz a další zubní nežádoucí stavy.

  • Snižuje stresové vypětí

L-theanin je aminokyselina, která se přirozeně vyskytuje v čajových lístcích. Je to látka, která má relaxační a uklidňující účinky. Pravidelné pití zeleného čaje má pozitivní vliv na duševní zdraví a přispívá ke snížení stresu.

  • Lepší obranyschopnost organismu.

Katechiny obsažené v zeleném čaji mají silné antibakteriální a antivirové účinky.

  • Krásnější pleť.

Zelený čaj může pomoci v boji proti vráskám a známkách stárnutí. Je to kvůli jeho antioxidačním a protizánětlivým účinkům. Studie ukázaly, že aplikací kosmetiky ze zeleného čaje můžete snížit poškození pokožky slunečním zářením, přispívá k redukci akné a skvěle hydratuje.

Proč pít zelený čaj

Zelený čaj obsahuje mnoho dalších vitamínů, minerálních látek, aminokyseliny a třísloviny. Pokud chcete využít všechny výhody, které nám zelený čaj nabízí, je potřeba jej pít pravidelně, nejlépe každý den. V létě si můžete připravený zelený čaj vychladit a získáte osvěžující a povzbuzující ledový čaj.

Rizika, která byste měli vědět

V zeleném čaji je kofein. Pokud jste citliví na kofein, pak by měl být váš limit jeden šálek denně.

Jaký zelený čaj

Existuje spousta možností, které můžete prozkoumat v naší internetové nabídce zelených čajů. Můžete zkusit míchaný zelený čaj s jinými zdravými přísadami, jako je například zázvor, ananas, goji.

Pro ty co chtějí opravdu intenzivní zážitek, doporučujeme tyto recepty.

 


 

Katechiny - Jsou látky složením podobné flavonoidům. Patří mezi polyfenoly. Jednotlivé molekuly se spojují a dochází tak ke vzniku oligomerních a polymerních kondenzátů, z nichž velká většina je biologicky účinná zejména jako antioxidanty.