O kávě

Jak si správně vybrat kávu

  • O kávě

Vybrat kávu pro domácí použití není jednoduché. K dispozici je široká nabídka druhů, značek i kvality a cenově se každá z nich pohybuje jinde. Jak tedy vybrat kvalitní kávu, aniž byste museli absolvovat kurz baristy? Máme pro vás pár tipů.

Kde kávu koupit?

U opravdu kvalitní kávy je důležitá především její čerstvost. V supermarketu se tak s moc kvalitní kávou nesetkáte, ikdyž se spousta balení i cen tváří jako luxusní zboží. Lepší šanci koupit dobrá a hlavně čerstvá kávová zrna máte při nákupu online nebo v místní kavárně nebo prodejně s výběrovou kávou. Tam můžete zpravidla kávu i přímo ochutnat, tak hned zjistíte, jestli je to ta pravá. Školený personál vás může provést světem kávy, odkud berou zrovna tu jejich, jak ji praží, jakou má chuť a třeba i poradí, jak si správně kávu připravit.

Ovšem orientovat se ve všech možnostech a charakteristikách může být velice obtížné. Chce to čas a udělat si menší průzkum než zjistíte, jaká káva vám opravdu vyhovuje. Porovnávejte, jak je káva popsána třeba na obalu, spoléhejte se na své chuťové pohárky a zkoušejte, dokud nenajdete svého dodavatele, který vyhovuje vašim nárokům.

Cena versus kvalita

Ty nejlevnější kávy nikdy nejsou příliš kvalitní. S velkou pravděpodobností jsou pořizovány za cenu, která nepokryje ani náklady na produkci. Dávejte si ale pozor na kávy, jejichž vysoká cena slouží pouze jako marketingový trik a s kvalitou nemá moc společného. Bývají to třeba kávy sbírané ze zvířecího trusu (cibetková) nebo káva z exotických ostrovů, kde platíte spíš za propagaci značky než za skvělou chuť.

Cenová propast mezi levnou kávou a kvalitní kávou nebývá zas tak hluboká, jak se většina domnívá. Šálek luxusní kávy si tak můžete snadno dovolit.

Na co si dát pozor?

Při nákupu volných zrn na váhu sledujte, kde je káva uložena. Káva by měla být v zásobnících s víčky a bez přístupu vzduchu, jinak totiž po několika dnech ztrácí vůni a čerstvost.

Nebojte se zeptat, kdy byla káva pražená, čím čerstvější, tím lepší.

Tip: Nakupujte v menším množství, jedině tak si káva udrží svou čerstvost a aroma.

Pokud tedy můžete, kupte si raději 150g balení kávy, kterou spotřebujete během pár dní až dvou týdnů. Pokud se už rozhodnete pro koupi většího množství, snažte se kávová zrna uchovávat v celku a mlít je až těsně před přípravou kávy. Pokud máte automatický kávovar, nasypejte jen potřebné množství, zbytek uskladněte.

Jak správně kávu skladovat?

Nákup zrnkové kávy a domácího mlýnku na kávu je jedním z nejlepších způsobů, jak mít vždy po ruce čerstvou kávu. Mletá káva totiž ztrácí svou chuť už za pár hodin, kdežto celá zrna zůstávají čerstvá až několik týdnů, samozřejmě jen pokud je správně uskladníte. Ukládejte kávu v hermeticky (vzduchotěsně) uzavíratelných nádobách na tmavém a suchém místě při pokojové teplotě. Krásná dóza bude i designovým prvkem vaší kuchyně.

Rozhodně nedávejte kávu do ledničky, káva velice snadno a rychle nasává vlhkost i okolní pachy.

Pokud potřebujete uchovat zrna po delší domu a zamrazíte je, rozmrazujte vždy pouze potřebné množství, nikdy kávu nezamrazujte opakovaně.