O kávě

Káva s mlékem nebo bez?

  • O kávě

Patří mléko do kávy nebo nepatří? Kávoví odborníci preferují čistou kávu, jedině tak si totiž mohou vychutnat jedinečné chutě a vůni kávy. Pokud nejste zarytí zastánci černé kávy, klidně si ji dolijte mlékem, oslaďte cukrem, prostě si ji dochuťte podle svého gusta.

Opravdu kvalitní káva si zaslouží být vychutnána černá, bez mléka a dalších ochucovadel. Nikdo ale nemůže namítat, že mléko se ke kávě opravdu hodí a dokáže ji zjemnit a dodat krémovou chuť. Ať už s mlékem nebo bez, kávu si oběma způsoby vychutnávají miliony lidí a ani v kavárně se na vás nebudou dívat přes prsty, když požádáte o mléko ke kávě. Pokud kávu s mlékem pijete pravidelně, můžete zdůraznit jeho přirozeně sladkou chuť napěněním.

Jaké mléko do kávy?

Napěnit můžete každé mléko, ať už nízkotučné, polotučné nebo plnotučné, budou se však lišit v jejich chuti a textuře. Nízkotučné vytváří hodně pěny, ale jeho chuť je nevýrazná a může být až suchá. Naopak plnotučné mléko pění o poznání méně, za to je jeho pěna krémová a hladká. A čím nahradit mléko do kávy? Pokud nesnesete klasické kravské mléko, můžete napěnit i sójové, mandlové, oříškové nebo jiné varianty. Tato mléka můžou reagovat na jiné teploty, proto dávejte dobrý pozor, abyste je nepřehřáli. Nemusí tak výrazně pěnit a pěna zřejmě nebude tak krémová jako z kravského mléka, ale pro alergiky je to jediná vhodná varianta, jak si kávu s mlékem vychutnat. Můžete zkusit experimentovat a kávu si doladit různými druhy mlék, dbejte však na chuťové kombinace kávy a mléka. Někdo si rád dává do kávy smetanu, po vyšlehání se ale smetana změní na tuhou šlehačku a budete mít Vídeňskou kávu.

Jak napěnit mléko

Mléko nejlépe napěníte parní tryskou kávovaru. Budete k tomu potřebovat džbánek nebo konvičku, mléko a špetku trpělivosti než dosáhnete požadované konzistence. Trénujte s větším množstvím mléka, abyste získali víc času na experimentování a zachytili ten správný okamžik pro vhánění vzduchu. Menší množství mléka se rychle zahřeje a pokud nenapěníte mléko včas, můžete ho přehřát a tím zkazit texturu pěny.

https://live.staticflickr.com/2298/1590456081_5542223d63_b.jpg

Pojďme na samotnou přípravu

Naplňte konvičku studeným mlékem nejvýš do poloviny. Očistěte parní trysku od jakýchkoli pozůstatků vody nebo mléka, aby vycházela jen čistá pára. Přiložte konvičku ke trysce ve vzpřímené poloze. Pod mírným úhlem umístěte dovnitř rameno trysky lehce mimo střed tak, aby se nedotýkala stěn konvičky. Tryska by měla být těsně pod hladinou. Pokud jste praváci, držte ucho konvičky pravou rukou a levou zapněte trysku.

Použijte dostatečně silný tlak páry, ten poznáte tak, že se začnou tvořit bubliny a mléko bude vydávat hlasitý pištivý zvuk. Dejte levou ruku na dno konvičky, budete tak měřit správnou teplotu. Mléko by mělo pod proudem páry kroužit dokola. Tvorbu pěny poznáte podle charakteristického zvuku „srkání“, čím je déle slyšet, tím více pěny se vytvoří. Jakmile se tvoří hustší pěna a bublinky se zmenšují, typický zvuk slábne. Jak se mléko zahřívá, tak v nádobce začne stoupat a omezuje přístup vzduchu.

Pokud chcete hodně pěny, snižte nádobku tak, aby tryska zůstala těsně pod hladinou. Udržujte kroužení tekutiny a rozbíjejte velké bubliny na menší, aby se tvořila hustá pěna. Přidávejte vzduch dokud je mléko chladné, jakmile ucítíte, že je dno přibližně tělesné teploty, přestaňte vhánět vzduch. Bublinky vytvořené v mléce nad 37°C je obtížnější rozmíchat do hladké pěny. Viřte mléko, dokud nebude dno nádoby na dotek příliš horké. Až bude obtížné ruku na dně konvičky udržet, odtáhněte levou ruku a nechte páru působit ještě 3 sekundy a poté páru vypněte.  Teď by mělo mít mléko teplotu 60-65°C. Pokud uslyšíte hluboký dunivý zvuk, tak už mléko vaříte, pak bude mít chuť po vejcích a kaši, tak dávejte pozor. Takovým mlékem byste svou kávu akorát znehodnotili.

Konvičku odložte stranou a mezitím otřete vlhkým hadříkem trysku a odpusťte trošku páry, aby v ní nezůstaly usazeniny a zbytky mléka. Pár velkých bublin na hladině mléka se během pár vteřin zmenší. Jemně párkrát poklepejte dnem konvičky o podložku. Jakmile se přestanou objevovat velké bubliny, kružte mlékem v konvičce až v kombinaci s pěnou získá lesklou texturu. Pokud kroužením udržíte správnou texturu napěněného mléka až do okamžiku, kdy ho budete nalévat do šálku, nebudete muset pěnu odstraňovat lžičkou a s trochou cviku zvládnete i malování mlékem tzv. latte art.

https://cdn.pixabay.com/photo/2015/03/26/10/30/coffee-691464_960_720.jpg

Škodí káva s mlékem zdraví?

Každému chutná něco jiného, pokud máte rádi černou kávu, dejte si černou, pokud její chuť rádi zjemníte mlékem a třeba i dosladíte cukrem, určitě neděláte nic špatně. Problém může nastat, když trpíte intolerancí na laktózu, v tom případě vám káva s mlékem nemusí udělat dobře, klasické kravské mléko můžete ale nahradit jiným, například rostlinným. Pokud máte problémy s játry nebo slinivkou, snažte se tyto orgány příliš kávou netrápit (ať už je s mlékem nebo bez). Jestli nedáte dopustit na své oblíbené cappuccino nebo café latte, pijte tyto nápoje s rozumem a v přiměřeném množství. Hustou pěnu lze našlehat pouze z plnotučného mléka, získáte tak kávovo-mléčný nápoj, často si jej lidé sladí cukrem a dopřejí si ke kafíčku i zákusek, taková kalorická bomba je zátěží pro organismus a vám pak může být těžko. Což pak může vést k mýlce, že za těmito potíži stojí právě mléko. Káva s mlékem zdraví neškodí, jen stačí dodržovat zdravou míru max. 2-3 šálků kávy denně.