O kávě

Kvalita vody ovlivňuje chuť kávy

  • O kávě

 

Voda tvoří 98 % obsahu šálku kávy, je tedy jasné, že kvalita vody, kterou používáte na vaření má zásadní vliv na chuť kávy. Jak poznáte, že máte dobrou vodu?

Jakou máte vodu?

Na přípravu kávy by měla být voda čirá a bez zápachu. Pouhým ochutnáním však nezjistíte obsah minerálů, solí nebo kovů, které mohou ovlivňovat přípravu kávy. Někde je voda měkká a průzračná, jinde naopak tvrdá, která může obsahovat i stopy chemických látek. Příliš tvrdá voda už může být nasycená minerály tak, že špatně extrahuje kávu a vy získáte jen slabý až vodový nápoj, jak se říká lidově „břečku“. Někdy pomůže zvýšení dávky kávy nebo jiné nastavení jemnosti mletí. Naopak příliš měkká voda může způsobit, že vaše káva bude moc hořká nebo kyselá.

Výsledek obrázku pro hard water

Kontrola kvality

Otestujte si kvalitu vody u vás doma. Připravte si dva šálky kávy, použijte stejná kávová zrna a stejný způsob přípravy, ale na jeden šálek použijte vodu z kohoutku a na druhý balenou vodu. Při ochutnávání dávejte dobrý pozor, zda neobjevíte nové chutě a porovnávejte, jak káva chutná z jednoho a druhého šálku, možná vás rozdílnost chutí překvapí.

Výsledek obrázku pro hard water

Chcete kvalitní vodu? Filtrujte!

Pokud je voda z kohoutku příliš tvrdá a nechcete kávu připravovat z balené vody, pak je nesnadnějším řešením použití filtrovacího zařízení, které vám pomůže problém vyřešit. Můžete si pořídit speciální soupravu, která se instaluje do rozvodu vody nebo džbánek s vyměnitelným uhlíkovým filtrem. Rozdíl v chuti vody s optimálním množstvím minerálů a bez nich je obrovský a pro mnohé překvapující. Znáte to, když vám voda z kohoutku prostě nechutná, ani převařením z ní lepší vodu neuděláte. Balená nebo filtrovaná voda je určitě vhodnou cestou, jak získat nejen kvalitní vodu, ale také lahodnou kávu. 

Výsledek obrázku pro water filter