O kávě

Jak si připravit skvělou kávu doma?

  • O kávě

Existuje spousta způsobů, jak si můžete doma připravit kávu, stačí si pořídit potřebné vybavení a můžete testovat, který způsob přípravy vám přiroste k srdci. Možná zjistíte, že jiný způsob přípravy ještě vylepší chuť vaší kávy.

 

Coffee dripper - V60

Pokud nejste příznivci usazené kávy na dně hrníčku, připravte si kávu filtrovanou. Budete potřebovat kávový držák (coffee dripper), který může být buď keramický nebo skleněný, je navržený tak, že stěny dripperu svírají úhel 60° a vnitřní vroubky pomáhají odvádět kávu do dolní části a šálku. Nejprve si nachystejte papírový filtr a propláchněte ho horkou vodou. Nasypejte do filtru 17g kávy (6-7g na 100ml vody) a zalijte 30ml vody o teplotě 93°C a počkejte 30vteřin. Dolévejte horkou vodu od středu krouživými pohyby. Extrakce kávy trvá max. 3 minuty. Pokud jste filtrovali kávu do konvičky, nyní ji přelejte kávu do šálku a můžete podávat.

Moka kávovar

V moka konvičce se využívá k přípravě šálku silné kávy tlak páry, káva je silná a má hedvábnou texturu. Postup je snadný, nalijte horkou vodu do spodní části tak, aby sahala těsně pod vnitřní ventilek. Naplňte filtr kávou, vložte na zarovnanou kávu filtr a přišroubujte horní část. Postavte kávovar na sporák a víčko nechejte otevření. Sledujte proces vaření vody, jakmile začne tzv. soptit a káva zesvětlá a začne bublat, sundejte ji ze sporáku a počkejte až přestane bublat. Kávu můžete rovnou nalévat do šálků. Použijte kávu namletou na střední hrubost pro uvolnění potřebného aroma.

Aeropress

Aeropress patří mezi nejmladší vynálezy, které slouží k přípravě kávy. Příprava je na principu působení mírného tlaku přes papírový filtr. Díky tomu dochází k extrakci všech účinných látek obsažených v kávě. Postup zvládne i kávový začátečník, odšroubujte umělé sítko a vložte propláchnutý papírový filtr. Postavte aeropress na píst (obráceně), naplňte 17g mleté kávy a zalijte 275ml vody o teplotě 93°C. Počkejte 60 vteřin. Nasaďte zpět sítko s promytým filtrem a opatrně položte aeropress na šálek. Stlačujte píst a vyprázdněte celý obsah do šálku. A nyní už si můžete pochutnat na dobré kávě.

Chemex

Jednoduchá a příjemná varianta přípravy dobré filtrované kávy. Prolití vody mletou kávou přes papírový filtr je jednoduchý způsob přípravy nápoje.  Částice kávy zůstanou ve filtru, jde tak o velice čistou metodu, která nevyžaduje práci navíc. Chemex je skleněná konvice, která má tvar přesýpacích hodin, v nejužším místě ve středu bývá opatřena dřevěnou nebo plastovou částí, za kterou se chemex dobře drží a nespálíte si tak prsty o horkou kávu. Nejdříve propláchněte důkladně papírový filtr horkou vodou a předehřejte nádobu a poté vodu vylijte. Vložte filtr do vrchní části a nasypte do něj kávu v poměru 60g kávy na 1 litr vody. Zalijte mletou kávu na filtru trochou vody o teplotě 90-94°C a nechte ji 30 vteřin předpařovat. Pozvolna prolévejte kávu plynulým nebo přerušovaným proudem horké vody, dokud nebudete mít požadované množství. Podávejte až poté, co všechna voda projde filtrem. Voda by měla filtrem protéct za 3-4 minuty. Použijte hruběji namletou kávu.

French Press

Tato metoda přípravy kávy patří k nejjednodušším a chuť některých káv při této přípravě vyniknou daleko více. Doporučuje se používat u jednodruhových čerstvých káv. Použití je jednoduché a příprava rychlá. Velmi důležitá je hrubost mletí, pro french press je potřeba mít hruběji namletou kávu (asi jako zrníčka cukru). Nádobu nejprve prolijte horkou vodou, abyste ji předehřáli a poté vodu vylijte. Přidejte kávu v poměru 30 g na 500 ml vody. Zalijte horkou vodou o teplotě 90-94°C a dbejte na správné množství. Zamíchejte kávu a nechejte extrahovat 4 minuty, pak znovu lehce promíchejte. Stáhněte pomocí lžičky z povrchu pěnu a plovoucí částečky. Umístěte sítko na nádobu a píst jemně stlačujte dolů, dokud nejsou všechny částečky u dna. Nechte kávu vydýchat v nádobě pár minut a podávejte. Při čištění vyšroubujte sítko a zbavte se všech nečistot, zachycené částečky by mohly způsobovat hořkou nebo kyselou chuť další kávy.

Stroje na kávu

Nejpopulárnější a zároveň nejdražší varianta přípravy kávy. Kávovary jsou dost drahé, pokud ale investujete do kvalitního přístroje, vrátí vám to výbornou kávou. Moderní varianta kapslových kávovarů je sice levnější na pořízení, ale budete navždy odkázáni pouze na nabídku výrobce a nemáte možnost ovlivnit chuť ani kvalitu nápoje, navíc jeden šálek z tohoto kávovaru je podstatně dražší než šálek výběrové kávy například z pákového kávovaru. K pákovému kávovaru budete potřebovat ještě kvalitní mlýnek na kávu, káva z těchto expresso kávovarů však patří mezi nejlepší. Obsluha kávovaru však není nejjednodušší a vyžaduje docela pracnou přípravu, od mletí, přes pěchování kávy až po nastavení tlaku a teploty vody pro správnou extrakci kávy a to nepočítáme následné čištění. Další variantou je automatický kávovar, který nabízí určitý luxus ve smyslu přípravy, stačí nalít vodu do nádobky, nasypat kávu, zvolit požadovaný program jedním stisknutím tlačítka a je to. U automatických kávovarů je lepší si trochu připlatit, dražší kávovary vám dovolí nastavit hrubost mletí kávy, množství, tlak a spoustu dalších možností. Na pár stisknutí vám připraví i oblíbené cappuccino nebo třeba latté macchiato.