O kávě

Naše nová pražička je jediná v ČR

  • O kávě

Bez kávy si mnoho z nás nedokáže představit svůj den. Káva je pro nás hnacím motorem i chvilkou k odpočinku. Dokonalá chuť kávy a vyvážené aroma stojí nejen na zkušenostech pražiče, ale také na samotné pražičce. Proto jsme pořídili novou ekologickou pražičku Loring S70 Peregrine, která patří k těm nejlepším a v Česku je jediná.  

Pražírna Oxalis

Vůně čerstvě připravené kávy je pro mnoho z nás životabudičem. Právě správným pražením se z kávy získává maximum chuti a aroma. V naší pražírně Oxalis ve Slušovicích pražíme na pražičce Loring už od roku 2011. Každá káva se praží jinak. Záleží na tom, zda bude připravovaná na espresso nebo na filtr. V začátcích jsme preferovali hlavně přípravu pomocí filtrů. Tato preference se nám zdála příhodnější s ohledem na různorodost chutí světle pražených káv. Nelze zastírat, že tento způsob přípravy je také bližší přípravě čaje.

Dnes jsou už naše pražící procesy komplexnější. Dokážeme vyladit profily pražení tak, aby výsledná káva byla vhodná i na espresso směsi, a to jak čistou arabiku, tak i směs s robustou. Vrcholem našeho umění je pražení microlotů, což jsou výjimečné kávy v omezeném množství.

Čas na změnu

Postupem času jsme získávali zkušenosti a rozšířili náš okruh dodavatelů i spokojených zákazníků. Nyní nastal čas rozloučit s naší pražičkou Loring Kestrel, která dokázala napražit 35 kilogramů zelených zrn kávy během 15 minut. Pořídili jsme totiž novou pražičku, která zvládne napražit za stejný čas dvojnásobek, celých 70 kilo kávy. I když má nová pražička na svou velikost kompaktní rozměry, museli jsme v souvislosti s jejím spuštěním připravit nový vstup do budovy, postavit novou příjezdovou rampu, a taky výkonné nové komíny.

Hlavním důvodem pro koupi nové větší pražičky byla rostoucí poptávka, kterou máme jak celosvětově, tak v tuzemsku. Až 30 % naší kávy putuje do zahraničí, exportujeme do 35 zemí a zvýšenou kapacitou pražičky si vytváříme prostor, abychom navýšili objemy jak v našem exportu, tak i v dodávkách v České republice.

Loring S70 Peregrine

Loring S70 Peregrine je velmi inovativní a ekologická pražička kávy. Využívá nejmodernějších technologií, je možné využívat jak automatizovaný proces, tak manuální, aby se mohl pražič realizovat. Pražička je udržitelná díky tomu, že má velmi nízkou spotřebu plynu. Je osazena pouze jedním plynovým hořákem, který slouží k zajištění horkého vzduchu pro pražení kávy, a zároveň pro následné spalování kouře a pachů z pražení. Kapacita pražičky je 70 kilo, ročně dokáže vyrobit až 600 tun.

Společnost Loring se neustále snaží své pražičky vylepšovat, a proto stále vyvíjejí nové funkce. A i když na první pohled není velký rozdíl mezi pětatřiceti a sedmdesátikilovými pražičkami, S70 Peregrine je té nejnovější generace a nese označení „C-mode“, což znamená, že má inovovaný software, a proto je uživatelsky přívětivější a dokonce ekonomičtější. Díky tomu pražíme konstantně, naše káva chutná stále stejně. To je dáno spoustou kontrolních čidel, které operativně reagují na všechny změny v průběhu pražení, opravdu výkonný hořák a špičkový software.

První model pražičky Peregrine byl uveden do provozu v roce 2013 a byl dodán do Evropy zákazníkovi v Holandsku. V té době byl stroj však velmi odlišný od toho, co tu máme dnes. Vypadal vizuálně stejně, ale byl méně uživatelsky přívětivý. Od té doby proběhlo spoustu inovací, což dělá tuto pražičku jednu z nejmodernějších na světě.  

Výhody nové pražičky

  • Chytré pražení – jediný hořák praží zrnka a spaluje kouř. Vysokorychlostní chladicí tác zkracuje dobu chlazení a zároveň chrání zrna.
  • Udržitelnost a úspory – až 80% úspora paliva a snížení skleníkových plynů při každém pražení ve srovnání s běžnými pražičkami.
  • Automatizace procesu – automatické ovládání pro vypouštění zelených zrn z násypky, vypouštění zrnek z pražící komory a přesné ovládání hořáku, což umožňuje soustředit se na přípravu té nejlepší kávy.
  • Vyrobeno v U.S.A. - vyrobeno zkušenými odborníky. Konstrukce z nerezové oceli. Certifikace ISO 9001:2015.
  • Bezkonkurenční ovládání – dotyková obrazovka a PID zajišťují ovládání otáček hořáku a ventilátoru. Profily lze ukládat a konzistentně opakovat. Plně automatizovaný proces pražení.

Zajímavost: Loring pojmenovává své pražičky po ptácích, naše původní pražička Kestrel znamená v překladu poštolka, nová pražička Peregrine představuje sokola stěhovavého.