O kávě

Nejčastější kávové otázky a odpovědi

  • O kávě

V dnešní době máme k dispozici spoustu informací, jenže ne všechno, co nám prezentují média je pravda. Vydali jsme se cestu za hledáním pravdy, abychom vám ujasnili rozdílné informace o kávě.

Někdy totiž není snadné vybrat pro sebe tu správnou, každý má rád jiné chutě, a účinky kofeinu se u každého taky liší. Proto vám přinášíme několik důvěryhodných odpovědí na nejčastější dotazy ohledně kávy a jejích účinků.

Je káva návyková?

Káva není považována za látku, která vzbuzuje závislost a jakékoli „abstinenční příznaky“ je možné v krátké době zmírnit snížením denní konzumace kávy. Takže až vám příště dojde káva a vás přepadne chvilkový „absťák“, zkuste snížit váš denní počet šálků nebo si dejte slabší kávu, třeba lahodné latté macchiato.

Dehydratuje káva?

Káva může mít diuretické (močopudné) účinky, nicméně ji z 98 % tvoří voda. Případnou ztrátu tekutin tak víceméně kompenzuje, ale nelze ji zahrnovat do denního množství příjmu tekutin. V kavárnách je často ke kávě servírována i sklenička vody.

A glass of water macro shot Free Photo

Prospívá pití kávy zdraví?

Bylo dokázáno, že káva a především v ní obsažené antioxidanty – kofein a další organické složky, mohou mít pozitivní vliv na širokou škálu zdravotních problémů. Kromě zdravotních přínosů působí blahodárně i na psychiku.

Může káva ovlivnit schopnost koncentrace?

Ano, při pití kávy se dočasně posiluje mozková aktivita, která kontroluje koncentraci a paměť. Zvýšení koncentrace je závislé nejen na počtu vypitých káv, ale také na obsahu kofeinu.

Abstract symbol graphic using telephone Free Photo

Dokáže mě kofein udržet vzhůru?

Kofein blokuje chemickou látku zvanou adenosin, takže se nemůže dostat ke svým receptorům a vyvolat pocit ospalosti. Současně tato blokáda spouští produkci adrenalinu, jenž zvyšuje pocit čilosti. Proto máme po vypití pocit, že jsme plní energie a často pijeme kávu, když nás čekají náročné úkoly a nebo se chystáme na delší cestu autem.

Jaký vliv má kofein na sportovní výkonnost?

Mírný přísun kofeinu může zvýšit vytrvalost při aerobních sportech stejně jako při posilování. Vaše průdušky se otevírají a dýchání se zlepšuje, současně se do krve uvolňuje cukr a dostává se ke svalům.

Close-up of woman running with unfocused background Free Photo

Je v tmavě pražené kávě víc kofeinu?

Ve skutečnosti může hodně pražená káva obsahovat kofeinu méně a rozhodně vás nepovzbudí rychleji. Množství obsaženého kofeinu v nápoji závisí na délce její extrakce.

Proč mě kofein „nenakopne?

Pokud pijete kávu každý den ve stejnou dobu, může se vaše citlivost na kofein výrazně snížit, proto svou každodenní rutinu čas od času změňte. Zkuste místo kávy třeba silný černý nebo zelený čaj.