O kávě

Nejzdravější způsob přípravy kávy

  • O kávě

Bez kávy si mnozí z nás nedokážou představit den. Šálek voňavého horkého nápoje dokáže probudit smysly, cítíme se plní energie a zvládáme snadněji každodenní povinnosti. Káva přináší spoustu benefitů pro náš organismus. Víte ale, jaká příprava kávy je podle odborníků nejzdravější?

Každý z nás má rád kávu trochu jinak, někdo nedá dopustit na šálek silného espressa, jiný si pochutná na cappuccinu s bohatou mléčnou pěnou. Ať si připravíte kávu jakkoliv, vždy vám dodá dávku kofeinu a potřebnou energii. Přesto však může být některá volba zdravější.

Stejně jako výběr kávových zrn, tak ani správnou přípravu není radno podcenit. Každý způsob přípravy může z kávových zrn dostat jiné nuance chutí. Vhodně připravená káva uvolní kromě neodolatelné vůně i spoustu prospěšných látek. Pokud kávu připravíte špatně, například ji necháte dlouho louhovat, můžou se kromě nepříjemné chuti dostavit i potíže jako bolest hlavy nebo podrážděný žaludek.

Připravte si zdravou kávu

Podle závěrů studie švédských vědců z Göteborské univerzity je nejzdravější způsob přípravy kávy filtrování. Filtrovaná káva nejenže skvěle chutná, ale díky procesu filtrování přes speciální papírový filtr dokáže zachytit škodlivé látky. Jedná se hlavně o látky, které zvyšují hladinu tzv. špatného cholesterolu v krvi.

Filtrovaná káva pomáhá zvyšovat soustředění, pozornost, dokáže zlepšit náladu, paměť i vaše sportovní výkony. O zdravotních přínosech kávy se můžete dočíst v mnoha studiích, to nejlepší z kávy pro vaše tělo získáte, když si denně dopřejete 3-4 šálky. Káva přispívá ke snížení rizika vzniku melanomu, srdečních chorob, roztroušené sklerózy, Alzheimerovy choroby, cukrovky, onemocnění jater apod. A dámy, pozor, díky pití kávy můžete i zhubnout, přispívá totiž ke zrychlení metabolismu a podporuje rozklad tuků, navíc vám dodá pro cvičení více energie.

Správný postup při přípravě filtrované kávy

Nemusíte mít obavy, příprava kávy v dripperu je snadná a zvládne ji každý. Budete potřebovat konvičku nebo jinou nádobu, dripper V60, filtrační papír, mlýnek a středně mletou kávu.

Pojďme na to:

  1. Na konvičku nebo nádobu, do které se bude káva filtrovat nasaďte dripper a do něj vložte papírový filtr odpovídající velikosti.
  2. Propláchněte filtr horkou vodou, pročistíte tak filtr, který bude hezky držet a zároveň ohřejete konvičku. Nakonec vodu vylejte.
  3. Do filtru nasypte mletou kávu, na 100 ml vody se dává 6-7 g kávy. Vybírejte vždy výběrovou kávu a namelte ji nejlépe těsně před přípravou.
  4. Dejte vařit vodu a po uvaření ji nechte zchladnout na 93°C (počkejte asi 45 vteřin). Kávu zalijte 30 ml vody, aby se vsákla do kávy a počkejte 30 vteřin.
  5. Pomalu dolévejte zbytek vody krouživým pohybem od středu filtru ke kraji. Kávu nechte extrahovat maximálně 3 minuty. Při delší době extrakce by měla káva hořkou chuť.
  6. A můžete servírovat.

Podívejte se na video, jak si filtrovanou kávu připravit.

Kdy je pravý čas na kávu?

Většina lidí pije kávu hned ráno po probuzení. Ale je to ten pravý čas? Pokud jste si dali někdy kávu a měli jste pocit, že její účinky nezabírají, zřejmě jste si ji dali v nesprávný čas. Chronofarmakologie je věda, která zkoumá vhodný čas použití léku, aby správně účinkoval. Podobný princip lze aplikovat i pro pití kávy a nástup jejich povzbuzujících účinků. Podle neurovědce Stevena Millera může pití v nesprávnou dobu dokonce vést k nižší toleranci a účinnosti kofeinu na lidský organismus.

Ve studii, kterou Miller provedl, hovoří o důvodech, proč pít kávu v určitou dobu. V lidském těle se během 24hodinového cyklu mění hladina kortizolu, což je stresový hormon, který je zodpovědný za úroveň bdělosti a s konzumací kofeinu jeho hladina roste. Nejvyšší hodnoty máme v těle mezi 8 a 9 hodinou ráno, poté se jeho úroveň snižuje. Když vypijete šálek kávy právě v době maximální úrovně hladiny kortizolu, efektivita účinků kofeinu bude mnohem nižší než v době, kdy je jeho přirozená produkce nižší.

Ideální čas na kávu je tedy mezi půl desátou a půl dvanáctou dopolední. Druhý šálek kávy vám dodá energii odpoledne mezi půl čtvrtou a půl pátou.