O kávě

Základní dělení kávy

  • O kávě

Při výběru kávy se můžete setkat s mnoha popisy, které jsou na obalu kávy uvedeny. Kávové společnosti používají svůj jazyk, proto můžou být popisy káv často matoucí. Pomůžeme vám se základní terminologií, abychom vám usnadnili výběr kávy, kterou právě hledáte.

Nejzákladnější dělení je podle původu kávových zrn. Káva nese jméno podle latinského označení rostlinného rodu Caffea. Na světě se vyskytuje více než 60 druhů kávy, mezi nejdůležitější patří Arabika a Robusta.

Kávovník Arabika – plody vypadají jako malé třešně a zpravidla obsahují uvnitř 2 zploštělá oválná zrna. Arabika je aromatičtější, chutnější a jemnější. Obsahuje méně kofeinu. Nabízí více tónů od ovocných přes čokoládové, květinové až po kořeněné. Obsahuje 2x více cukru a až o 60% více lipidů (tuků, olejů, vitamínů…).

Kávovník Robusta – plody i zrna jsou menší a kulovitější než u Arabiky. Má výraznější zemitější chuť. Obsahuje téměř 2x více kofeinu než Arabika. Vyšší obsah kofeinu dává robustě intenzivnější hořkou chuť, zároveň obsahuje ale i více antioxidantů.

Arabika nebo Robusta, která je teda lepší?

Arabika je díky rozmanitosti chutí a aroma v kvalitě nadřazenější a je považována za lepší než robusta. Ale nenechejte se zmást nálepkou „100% arabika“, jak často můžete vidět na obalech, i to může být zavádějící. Existují vynikající robusty, ale není tak snadné je v běžných obchodech najít, proto většina kupujících, ale i prodejců sází na arabiku, samozřejmě i tak to nemusí být trefa do černého, najde se i spousta slabších arabik. Orientovat se pouze podle dělení na arabiku a robustu, ale můžeme přirovnat k dělení vín na červené a bílé, rozhodně tak nemáte dostatek informací pro preferovaný výběr a kvalitní nákup.  Sledujte řadu vypovídajících detailů jako je region původu, odrůda, zpracovací proces a chuť. V kvalitních prodejnách tyto informace poskytují nebo vám sami prodavači poradí s výběrem.

Jaký je rozdíl mezi směsí a jednodruhovou kávou?

Pokud jste si vybrali druh, můžete se setkat také s rozdělením na jednodruhovou kávu nebo směs. Tato informace určuje původ kávy – ve směsi najdete namíchaná různá kávová zrna tak, aby vznikl jedinečný chuťový profil, na druhé straně jednodruhová káva pochází z jedné země nebo dokonce z jedné farmy nebo družstva.

Směsi – nabývají na popularitě, především kvůli jejich schopnosti vytvořit stabilní chuťový profil. V komerčním sektoru se toho o zastoupení jednotlivých složek ve směsi moc nedozvíte. Naopak výběrové pražírny uvádějí a oceňují každou položku směsi, můžete se setkat i s popisem každého zastoupeného druhu a jak se vzájemně v chuti doplňují.

Jednodruhové kávy – možná jste už někde viděli napsáno „single origin“ což je právě označení pro jednodruhovou kávu, využívá se převážně pro charakteristiku kávy z jedné země. Ovšem i tak může jít o směs z regionů nebo farem v dané zemi, o směs odrůd nebo o různé procesy zpracování. U výběrové kávy má ovšem toto označení přesnější význam, zpravidla se jedná o kávu z jedné farmy, družstva nebo skupiny producentů. Tyto kávy bývají často limitované nebo nabízeny pouze sezónně.

Důležitý je přístup

Pěstování kávy, péče, sklizeň i následné zpracování jsou velmi náročné. Dobře pěstovaná a zpracovaná, s péčí přepravovaná a pražená s respektem k původní chuti kávy je základem pro výjimečný chuťový zážitek. Výběrové pražírny a specializované e-shopy se pyšní právě tímto přístupem a jako výsledek nabízejí kávy té nejvyšší kvality. Vyzkoušejte exkluzivní výběrové kávy z našeho e-shopu https://www.ikona-coffee.cz/nase-kavy-5.