Recepty

Chai na podzim zahřeje a dodá energii

  • Recepty

Více než jen čaj, chai je čajový nápoj, který mísí různé koření a přináší celou sbírku lahodných chutí, které si můžete vychutnat.

Historie čaje Chai

Masala chai má mnohaletou historii, legendy praví, že se pil dokonce již před 5000 lety. Říká se, že masala chai vzniknul na popud tehdejšího krále Harshvardhany. Obyvatelé Indie byli známí tím, že do čaje, který se používal pro ájurvédskou medicínu a léčebné účely, přidávali léčivé bylinky a koření. Recepty na tento nápoj se však liší v závislosti na kontinentu, zemi nebo oblasti, kde se tento nápoj vyráběl, někde se do něj přidávají lístky zeleného čaje, jinde se podává dokonce se solí.

Původní verze čaje masala neobsahovala čajové lístky, mléko ani cukr, které jsou s tímto nápojem dnes spojovány. Přidávání lístků černého čaje, mléka a cukru bylo zpopularizováno až v polovině 19. století, kdy byla v Indii objevena odrůda čajovníku Camellia sinensis assamica. V té době vládli kontinentu Britové a jejich zvyk pít silný černý čaj s mlékem a cukrem se projevil i v přípravě kořeněného čaje masala a zanedlouho vzniklo masala chai latte.

Chai je hindské slovo, které v mnoha kulturách a jazycích znamená „čaj“, bylo odvozeno z čínského slova „cha“, které označuje čaj. Slovo chai se používá pro označení čaje v nejméně 56 jazycích a také v dalších dialektech. Masala nebo masála znamená směs koření, v pestré indické kuchyni najdete různé masály, které se liší svým složením i účelem, pro který se používá. Masala chai tedy v překladu znamená „kořeněný čaj“, někdy se však můžete setkat i se spojením yogi čaj.

Masala chai je tradiční očistný nápoj indické ajurvédy. Základ tvoří černý čaj, nejčastěji se používá Assam nebo Darjeeling, které pocházejí z Indie. Směs doplňuje povzbuzující ajurvédské koření, jako je zázvor, hřebíček, kardamom, skořice, fenykl, badyán, šafrán, muškátový oříšek a černý pepř.

Chai čaj se často doslazuje hnědým cukrem, javorovým sirupem nebo medem, aby zvýraznil jeho chuť. Často se podává také ve spojení s mlékem jako chai latte.

Chai a jeho účinky

Chai se nejčastěji připravuje ve spojení s mlékem, který tomuto orientálnímu nápoji dodává lahodnou krémovou chuť. Chai latte se v kavárnách začalo objevovat až v polovině 90. let, dnes jej najdeme v nabídce téměř každé kavárny i čajovny. Směs černého čaje, exotického koření a mléka je skvělou náhradou za cappuccino nebo kávu latte.

Díky své jedinečné kořeněné chuti a vůni bývá často spojován právě s podzimem a vánočním obdobím, jelikož vás skvěle prohřeje a dodá energii.  

Chai masala také příznivě působí na zdraví, podporuje trávení, povzbuzuje imunitní systém a díky obsahu theaflavinu v černém čaji také zažene viry. Kofein v černém čaji příjemně povzbudí vaše tělo i mysl.

Naučte se vařit čaj Chai

Chai je nápoj s intenzivní chutí. Základ tvoří směs černého čaje, který je často již sám o sobě výrazný, jeho chuť podtrhuje indické koření. Kombinace těchto ingrediencí nejlépe vynikne ve spojení s mlékem a sladkým medem.

  • 2 hrnky vody
  • Skořice celá 4 ks
  • Kardamom 4 ks / čajovou lžičku drceného
  • Hřebíček 4 ks
  • Badyán ½ ks
  • Čaj 5 čajových lžiček
  • Zázvor – 2 plátky
  • Mléko 1 hrnek
  • Med – 2-4 čajové lžičky

V menším hrnci přiveďte k varu vodu s kořením a zázvorem, přiveďte k varu a povařte na mírném ohni asi 3-5 minut, vypněte a nechte 15 minut louhovat. Poté znovu směs zahřívejte až se začne vařit a vypněte. Nasypte čaj a nechte 3-5 minut louhovat. Připravený nápoj přeceďte, nyní jej můžete osladit medem, hnědým cukrem nebo javorovým sirupem a míchejte, dokud se sladidlo zcela nerozpustí. Chai si můžete vychutnat už takto, pokud chcete zjemnit jeho chuť, tak zahřejte mléko asi na 60 °C a vlijte do čajové směsi. Promíchejte a můžete servírovat.

Domácí Chai latte

Vychutnejte si kombinaci indického čaje a masala koření ve spojení s našlehaným mlékem. Recept na chai latte je téměř totožný, jen mléko napěníte a chai směs nalejete pomalu do mléčné pěny. Pokud máte kávovar s parní tryskou, tak si dávejte pozor, aby teplota nepřekročila 60 °C (poznáte to tak, že na hrnku s mlékem udržíte ruku) jinak se vám mléko spálí a nenapění se. Mléko můžete napěnit také ručním šlehačem nebo využijte french press, s jehož pumpičkou vytvoříte mléčnou pěnu během pár stlačení. Pro nejlepší výsledek použijte plnotučné mléko, můžete ale vyzkoušet chai latte s běžným mlékem nebo rostlinnými náhražkami, jako je mandlové mléko, ovesné mléko nebo sójové mléko.

Mléko nalijte do 2/3 sklenice a zbytek dolijte čajem, pokud budete lít čaj po hraně sklenice nebo přes lžičku můžete docílit i efektního oddělení vrstev.  

Chai latte se obvykle podává horké, ale v létě si jej vychutnáte i studené a s ledem.

Jak si připravit chai latte bez koření?

Možná nemáte doma potřebné koření nebo vás odrazuje zdlouhavá příprava. I tak si můžete pochutnat na tomto nápoji, připravte si chai s naší hotovou směsí Masala Chai, která obsahuje pravý indický černý čaj a směs masala koření.

Příprava pravého indického čaje Masala Chai je snadná: dejte vařit 100 ml vody s 1 lžičkou cukru a 1 lžící čaje. Jakmile směs začne vřít přidejte 300 ml horkého mléka a opět přiveďte k varu. Následně na 3 minuty odstavte a poté přeceďte.

 

Užijte si hřejivé chvilky s tímto nápojem a vychutnejte si podzim s kouzelnou vůní orientu.