Recepty

Domácí Frappé

  • Recepty

Osvěžte se dokonale našlehaným kávovým nápojem. Ledové frappé s hustou pěnou je skutečná lahůdka. Připravte si frappé jako z řecké kavárny.

Milujete kávu, ale v létě byste si dali něco osvěžujícího? Ideální kávový nápoj do horkých letních dní je frappé. Tuto ikonickou řeckou kávu si můžete vychutnat i v pohodlí domova. Příprava vám nezabere víc než minutu.

Řecké frappé vzniklo tak trochu náhodou. Zástupce firmy Nestlé Yannis Dritsas představoval v roce 1957 na veletrhu v Soluni nový čokoládový nápoj pro děti, který se připravoval protřepáním čokoládového prášku s mlékem v shakeru. Když si chtěl o přestávce vychutnat svoji oblíbenou instantní kávu, zjistil, že nikde není horká voda. Inspiroval se tedy přípravou čokoládového nápoje, nasypal do shakeru instantní kávu, zalil ji studenou vodou, přidal pár kostek ledu a nápoj protřepal. Lahodný kávový nápoj získal název Frappé.

Během pár let získal tento našlehaný nápoj v Řecku obrovskou popularitu, oficiálně se frappé stalo národním řeckým nápojem v roce 1979 a následně se rozšířil i do dalších zemí.

Jak si vyrobit frappé doma?

Abyste si tuto kávu vychutnali, nemusíte letět do Řecka, frappé si zvládnete snadno připravit i doma. Klasické frappé se připravuje z instantní kávy, my ale nedáme dopustit na chuť výběrové kávy, proto vám představíme recept na frappé z espressa.

Připravte si espresso, doporučujeme využít naší letní edice espresso směsi Summer 22. Pečlivě vybrané dva druhy kávy typu arabika se perfektně kombinují s mlékem. Espresso nechte zchládnout.

Do shakeru nalijte vychlazené espresso, přilejte asi 150 ml mléka a podle vaší preference i cukr nebo jiné sladidlo. Všechny ingredience protřepávejte, dokud nevznikne hustá pěna. Pokud nemáte shaker, můžete frappé vytvořit v mixéru, smoothie makeru, skvěle vám poslouží i elektrický šlehač na mléko nebo zkuste trik s french pressem - několikrát zapumpujte pístem a během pár okamžiků se vytvoří bohatá pěna.

Výsledný nápoj servírujte do vysoké sklenice s ledem, přidejte brčko a vychutnejte si letní kávové osvěžení.

Pokud nemáte rádi kombinaci kávy s mlékem, namíchejte si v shakeru pouze espresso s drceným ledem, káva pak bude mít mnohem výraznější chuť.

Pro milovníky sladkého

Nedáte v létě bez zmrzliny ani ránu? Dopřejte si osvěžující spojení zmrzliny a našlehané kávy. Na do sklenice dejte místo ledu kopeček oblíbené zmrzliny (nejlépe se hodí vanilková, čokoládová nebo s příchutí karamelu), zalijte připraveným frappé a ozdobte šlehačkou nebo čokoládovým sirupem.

Další tip je pro opravdu mlsné jazýčky, při přípravě frappé dejte do shakeru lžičku karamelového krému Lotus. Sklenici na frapé polijte po stranách čokoládovým sirupem, nasypte led, zalijte připraveným frappé a ozdobte šlehačkou s čokoládovým toppingem.

Vychutnejte si letní dny s tímto jedinečným drinkem.