Recepty

Irská káva

  • Recepty

Jak už název napovídá, tento známý koktejl pochází z Irska. Irish Coffee neboli Irská káva spojuje chuť kávy s kvalitní irskou whiskey a jemnou šlehačkou. Hřejivý koktejl je tak oblíbený, že má dokonce svůj svátek, který připadá na 25. ledna. Oslavte Mezinárodní den irské kávy a připravte si tento skvělý nápoj s námi.

Káva, která má říz

Příprava irské kávy není žádný barmanský oříšek, ale přilití panáka whiskey do odpolední kávičky z ní ještě irskou kávu nedělá. Na konci článku se s vámi podělíme o recept na přípravu lahodné irské kávy, kterou zvládne opravdu každý. Nejdřív se ale podíváme zpátky do minulosti, jak vlastně tento koktejl vznikl.

Irská káva

Irská káva se nazývá skutečně podle místa, kde recept na tento nápoj vznikl. K Irsku se navíc opravdu hodí, kde jinde byste uvítali hřejivý nápoj, který má říz pravé whiskey, než právě zde. Traduje se, že irská káva vznikla tak trochu náhodou.

Poprvé ji připravil už ve 40. letech 20. století Joe Sheridan, který vedl kavárnu s restaurací v blízkosti letiště na západě Irska. Když na letiště dorazila jedné kruté zimní noci skupinka amerických pasažérů, připravil jim Sheridan kávu a přidal do ní trochu whiskey na zahřátí. Těm káva velice zachutnala a když se pak zeptali, co to bylo za kávu, odpověděl jim v žertu, že to byla irská káva. A tak se zrodil legendární nápoj.

Ve Spojených státech ji zpopularizoval novinář a cestovatel Stanton Delaplane, který tuto kávu ochutnal při své cestě do Irska. Představil nápoj majiteli kavárny Buena Vista Cafe v San Franciscu a ten ji zařadil do své nabídky. Delaplane tento nápoj často zmiňoval ve svém novinovém sloupku v San Francisco Chronicles, čímž rozšířil povědomí o irské kávě napříč Amerikou.

Zanedlouho si získal tento nápoj oblibu po celém světě a uchytila se jeho verze s vrstvou našlehané smetany. Irská káva je dodnes jedním z nejpopulárnějších zimních koktejlů.

Recept na Irskou kávu

Pro tuto lahodnou kávu nemusíte vyrážet na dovolenou do Irska, její přípravu zvládnete i u vás doma. Pro přípravu pravé irské kávy jsou nezbytné tyto ingredience:

  • 40 ml irské whiskey (doporučujeme použít pravou irskou whiskey, například značku Tullamore Dew nebo Jameson)
  • 1 čajová lžička cukru (použijte nejlépe třtinový cukr)
  • 90 ml horké kávy
  • 30 ml smetany ke šlehání (nejlépe 30%)
  • Na ozdobení: kakaový prášek nebo strouhaná čokoláda

Začněte přípravou kávy. Chuť kávy nejlépe vynikne při přípravě dvojitého espresa, které dolijete horkou vodou do objemu 120 ml (menší hrnek). Pokud nemáte přístroj na espresso, připravte si filtrovanou kávu ve stejném objemu.

Nahřejte si sklenici, ve které budete nápoj připravovat. Jednoduše ji naplňte horkou vodou, aby se sklenice zahřála a poté vodu vylejte. Do sklenice nalijte whiskey a lžičku cukru a důkladně promíchejte. Přidejte uvařenou kávu a vše zamíchejte.

Následně si vyšlehejte smetanu, ideální konzistence by neměla být úplně tuhá jako sníh, ale mírně tekutá. Poté ji nalijte přes lžičku do sklenice, aby vytvořila asi centimetrovou vrstvu (lití smetany přes lžičku zaručí, aby se vrstva smetany nepromíchala s kávou).

Na závěr můžete své dílo ozdobit hoblinkami čokolády nebo posypat kakaem.

TIP: pokud máte rádi vůni a chuť irské kávy, ale nemůžete pít alkohol, vyzkoušejte naši aromatizovanou kávu s příchutí irského krému.