Recepty

Jak připravit espresso, cappuccino a jiné nápoje?

  • Recepty

Vyznáte se v jednotlivých názvech a přípravách kávy? Pokud stále tápete, co je to ristretto, jaký je rozdíl mezi cappuccinem a macchiatem, tak vás dnes uvedeme do obrazu. Jak uvidíte, příprava různých druhů káv není nijak zvlášť složitá, chce to jen trošku cviku a i vy se můžete stát domácím baristou.

Espresso

Příprava domácího espressa nemusí být složitá, chce to jen trošku zkušeností a i příprava espressa se může stát každodenním koníčkem. Budete k tomu potřebovat kvalitní přístroj a velmi jemně namletou kávu. Pro zaručený chuťový zážitek si kupte kávu zrnkovou a namelte ji až těsně před přípravou kávy. Káva je oblíbená pro svou intenzivní chuť, vůni a pěnu zvanou crema. Z espressa lze pak připravit nespočet dalších kávových nápojů, u některých si vystačíte s mlékem u jiných můžete zapojit fantazii.

Příprava:

Pojďme ale rovnou na přípravu oblíbeného espressa. Připravte váš kávovar, naplňte ho čerstvou vodou a nechejte přístroj i páku prohřát, nechejte hlavou protéct trochu vody, aby se ustálila její teplota a odplavily se případné zbytky. Namletou kávu 16-20g rovnoměrně rozprostřete v košíku páky nebo jí poklepejte o podložku tak, aby byla hladina zarovnaná. Odpovídajícím napěchovačem upěchujte kávu do pevného puku, vrstva musí být rovnoměrná. Nemusíte příliš tlačit nebo opakovaně pěchovat. Cílem je stlačit všechnu kávu a vytvořit tak pevné a rovné lůžko, které ustojí tlak vody a nechá ji proudit skrz a rovnoměrně kávu extrahovat. Nyní zasuňte páku do hlavy a ihned začněte extrahovat. Použijte nastavení pro automatickou dávku na dvě porce espressa nebo stiskněte ovladač pro volný průtok, který vypnete po dosažení požadovaného objemu. Pod výpustí páky postavte nahřátý šálek, kávovar má k tomu určenou ohřívací plochu nebo je stačí propláchnout horkou vodou. Zapněte extrakci, káva by se měla objevit po cca 5 vteřinách a bude mít tmavě hnědou až zlatavou barvu, která v průběhu mírně světlá, jak se mleté částečky rozpouštějí. Během 25-30 vteřin získáte asi 50ml kávy včetně cremy.

espresso

Jak poznáte perfektní espresso?

Taková káva má na povrchu hladkou vrstvu cremy, zlatavě hnědé barvy bez velkých bublin, skvrn, nebo viditelné hladiny. V chuti espressa by měly být v rovnováze sladké i kyselé tóny, tělo by mělo být hladké a krémové s příjemnou dochutí. Správná extrakce by měla uvolnit základní chuť kávových zrn – například čokoládovou, oříškovou, rybízovou atd.

Pokud káva vizuálně, ani chuťově neodpovídá  tomuto popisu, zkuste upravit hrubost mletí, gramáž použité kávy nebo celkovou dávku kávy. Nezapomeňte, že chybami se člověk učí, tak se nebojte zkoušet přípravu různými způsoby než najdete svůj správný poměr. Zkuste si ze začátku kávu přesně vážit a používat odměrné skleničky pro odzkoušení správných poměrů než najdete svůj recept.

 

Ristretto a Lungo

Ristretto a lungo jsou pouze obměnami klasického espressa. Celý rozdíl je pouze v délce extrakce, u ristretta je omezená, získáte tedy menší objem kávy asi 10-20ml, lungo má naopak delší dávku, získáte asi 50-90ml kávy.

Ristretto je takové kafíčko pro opravdové labužníky, kávová esence zanechává silnou a dlouho doznívající dochuť. Často bývá tato káva označována jako „piccolo“ (ne, opravdu piccolo jako káva neexistuje), také ji doprovází mýtus, že je káva silná a pořádně nabudí. Silná opravdu je, ale jen, co se týče chuti, obsah kofeinu je nižší kvůli krátké době extrakce.

Příprava:

Postupujte jako při přípravě klasického espressa, tok vody ale zastavte po dosažení asi 15-20ml v šálku či sklence, výsledkem je vysoce koncentrovaný doušek kávy se silnou texturou a velmi intenzivní chutí.

ristretto

Lungo je naopak jemnější obdoba espressa, připravuje se s větším obsahem vody při stejném množství kávy. V zahraničí se setkáte spíše s názvem Americano, jedná se ale o stejný způsob přípravy kávy.

Příprava:

Postupujte tedy stejně jako při přípravě klasického espressa, jen místo uzavření vody po dosažení klasického množství espresa nechte vodu téct, dokud nemáte v šálku něco mezi 50-90ml. Tím, že necháte stejnou dávku kávy, jako je v espressu, projít zvýšeným množstvím vody, získáte jemnější nápoj s vyšší svíravostí.

lungo

Macchiato

Italská káva, vyznačující se silnou chutí kávy s dotekem nadýchané mléčné pěny. Macchiato znamená v italštině skvrnitý nebo ušpiněný, což u této kávy značí zvyk pokládat na espresso kopečky mléčné pěny. Právě pěna dodává této kávě sladší chuť. Můžete se také setkat s názvy café macchiato nebo espresso macchiato. A jak se to vlastně správně vyslovuje? Správná výslovnost je „makjáto“, takže pokud si nechcete udělat ostudu, zapomeňte na mačáto, machjáto, machijáto nebo mačijáto.

Příprava:

Zahřejte šálky na kávovaru nebo je propláchněte horkou vodou. Připravte si 25ml espresso na jeden šálek. Napěňte 100ml mléka na tepletu 60-65°C, teplotu poznáte tak, že na dně konvičky bude obtížné udržet ruku. Opatrně lžičkou navršte na cremu espressa 1-2 kopečky mléčné pěny a můžete podávat.

espresso macchiato

TIP: Pokud chcete získat jemnější chuť, přilijte trošku teplého mléka, které vám zbylo v konvičce po napěnění.

Flat white

Tento nápoj nemá kořeny v Itálii, ale u protinožců. V Austrálii pijí tento nápoj jako obdobu silnějšího cappuccina.

Příprava:

V podstatě jde o kapučíno z dvojitého espressa. Připravte si tedy dvojtou dávku espresssa (50ml) a zalijte ji mléčnou pěnou (100ml mléka napěňte na 60-65°C) až po okraj. Stejně jako u cappuccina můžete kreslit v pěně obrázky.

flat white

Cappuccino

Tento oblíbený italský nápoj pijí téměř všichni. Příprava kapučína je snadná, chuť je díky mléčné pěně lahodná a přitom obsahuje dávku kofeinu, která vás postaví na nohy. Italové si dávají cappuccino většinou ke snídani, mnoho jeho příznivců si jej pochvaluje pro perfektní poměr kávy a nadýchaného mléka.

Příprava:

Příprava cappuccina je rychlá a snadná, kdo má rád coffeeart, může zkoušet vytvořit různé obrázky do mléčné pěny, začněte třeba obyčejným srdíčkem nebo si pořiďte šablonky a vytvářejte obrázky kakaem přes sítko. Ale teď zpět k přípravě, šálky nejprve nahřejte na kávovaru nebo propláchněte horkou vodou. Připravte dávku 25ml espressa na jeden šálek. Napěňte 130-150ml mléka na 60-65°C. Jakmile je dno konvičky moc horké na držení, má mléko příjemnou teplotu na podávání. Nalijte mléko na espresso. Udržujte přitom cremu na obvodu, tak bude mít první doušek silnou kávovou chuť. Snažte se vytvořit 1cm vysokou vrstvu pěny. Podle chuti můžete po povrchu s pomocí jemného sítka rozprášit trochu kakaa nebo skořice.

 cappuccino

Caffé Latte a Latte macchiato

Další italská snídaňová klasika. Ve srovnání s jinými kávovými nápoji jejichž základ tvoří espresso, má zhruba dvakrát více mléka a díky tomu jemnější chuť. Jen pozor, pokud si budete chtít objednat caffé latte v česku, stačí říct kouzelné slovíčko „laté“ nebo „latéčko“ a kávu podle vašich představ vám přinesou, ovšem pokud si objednáte tímto slovíčkem v zahraničí, přistane vám na stole pouze sklenice mléka, v italštině totiž latte znamená mléko, proto si jej v zahraničí objednávejte celým názvem „caffélatte“.

Příprava:

Předehřejte sklenice na kávovaru nebo je propláchněte horkou vodou. Připravte si 25ml espresso na jeden šálek. Napěňte asi 210ml mléka na teplotu 60-65°C, jakmile bude dno konvičky horké na držená, má ideální teplotu k podávání. Espresso ve sklenici přelijte mlékem, držte konvičku s mlékem co nejblíže sklenici a nalévejte kývavým pohybem. Pokud se vám pěna povedla, můžete si opět vyzkoušet malování do pěny a vytvořit si hezký obrázek. Vrstva pěny by měla být vysoká alespoň 5mm.

Můžete vyzkoušet i opačný postup, nejprve do sklenice nalejte napěněné mléko a teprve na něj nalijte expresso a máte Latté macchiato. V tomto případě ale potřebujete více mléka a espresso nalévejte opatrně, aby se vrstvy nepromíchaly, získáte tak efekt tří vrstev: horké mléko-espresso-mléčná pěna.

TIP: Vyberte si kávu s bohatými kakaovými nebo ořechovými tóny, které ideálně doplňují sladkost napěněného mléka.

cafe latte