Recepty

Kávové osvěžení

  • Recepty

 

Bez kávy někdo nedokáže přežít ani den, ale v urputném vedru nikdo nemá na horký nápoj ani pomyšlení. Proto vás naučíme několik osvěžujících variant, které si můžete vychutnávat nejen v létě.

Ledové espresso

Nejrychlejší způsob, jak získat ledovou kávu, je smíchat ji s ledem. Udělejte si dvojité espresso, do skleničky dejte pár kostek ledu a kávu přes ně nalijte a podávejte. Pokud chcete tento recept povýšit ještě o level výš, dejte kávu, led a cukr do šejkru, protřepejte a nalijte do skleničky, ledové espresso tak získá působivou pěnu.

Cold brew

Jednoznačně velký kávový hit poslední doby. Jedná se o kávu připravovanou různými filtračními způsoby za studena. To znamená, že mletou kávu necháte extrahovat ve studené vodě po dobu 12-24hodin, kterou pak přefiltrujete. Hlavní výhodou této metody je, že získáte z kávy všechny chuti a aromata, můžete tak objevit úplně jiný pohled na  vaši oblíbenou kávu. Obecně platí, že nejlepší cold brew je z ovocných a citrusových káv, z kterých získáte spoustu zajímavých chutí. Pokud se vám nechce čekat dlouhé hodiny, než si budete moct vychutnat cold brew kávu doma, skočte si pro již připravenou kávu do Oxalis, máme pro vás připraveny dva Cool Drinky z kávy - Guatemala Hoja Blanca nebo oblíbené Belgické pralinky.

Espresso tonic

Pro některé možná zajímavá kombinace, ale věřte, že k sobě tyto hořké nápoje skvěle ladí.

Do sklenice dejte led, nalijte tonic asi do poloviny sklenice a potom opatrně nalijte espresso tak, aby se vrstvy nepromíchaly. Nápoj vypadá velice efektně a navíc skvěle osvěží.

Espresso s Colou

Pokud jste fanoušci spíše sladších chutí, zkuste si připravit ledové espresso s colou. Vychlazená cola ochucená dávkou espressa vás pořádně nabije energií.

Do sklenice dejte led, nalijte colu do tří čtvrtin sklenice a zalijte espressem. Pozor, cola může trošku pěnit, to ale můžete zmírnit vychlazenou sklenicí.

Frappé espresso

Pro pořádně napěněné frappé budete potřebovat šejkr nebo ruční mixér. K výrobě tohoto drinku vám stačí studená voda, 3 lžičky instantní kávy a espresso. To vše vložíme do šejkru nebo mixéru a vytvoříme bohatou krémovou pěnu. Pokud si kávu sladíte, cukr dejte do šejkru ještě před mícháním. Podávejte do vysoké sklenice.

Varianta s mlékem

Je krémovější a hustější. Pro ty, kteří kávu bez mléka nevypijí nebo chtějí jemnější kávu je to správné řešení. Postup je stejný jako u frappé bez mléka, pouze vodu nahradíme mlékem.

Ledová vídeňská káva

Máte rádi klasickou „vídeň“? Tak to určitě neopovrhnete její ledovou variantou.

Naplňte vysokou sklenici ledem, zalijte dvojitým espresem a dolijte horkou vodou do tří čtvrtin sklenice. Našlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání, aby nabyla na objemu, ale zůstala stále ještě tekutá. Opatrně nalijte šlehačku na kávu, aby se vrstvy nespojily. Pijte bez brčka, aby se chuť kávy a šlehačky hezky propojily. Můžete vyzkoušet zalít kávu i studenou vodou nebo třeba místo šlehačky použít zmrzlinu.

Espresso Affogato

Pro milovníky espressa a zmrzliny neexistuje lepší kombinace, než je právě affogato. Jedná se spíše o dezert než nápoj, skládá se totiž z kopečku zmrzliny přelitého espressem. Nejlépe se k espressu hodí vanilková zmrzlina, ale určitě můžete vyzkoušet i jiné druhy jako třeba čokoládovou nebo oříškovou, trošku exoticky chutná například pistáciová. Připravte si klasické espresso, vložte kopeček zmrzliny do misky a přelijte přes něj připravené espresso. Zmrzlina se pod teplou kávou začne pomalu rozpouštět a to je ten správný vrchol blaha pro vaše chuťové buňky. Jednoduchý a rychlý dezert, na kterém nejde nic pokazit.

Přejeme příjemné osvěžení :-)