Recepty

Tajemství dokonalé chuti čaje

  • Recepty

Příprava čaje není žádná složitá alchymie, ale abyste získali z čaje cenné látky a dokonalou chuť, je dobré dodržovat pár základních pravidel.

Spousta lidí má ráda čaj, ovšem jen málo z nich jej připravuje správným postupem, proto se někdy můžete setkat s názory, že jim třeba nechutná zelený čaj, protože je moc hořký nebo naopak třeba bez chuti. Při dodržení jednoduchého postupu přípravy čaje ovšem nemůžete šlápnout vedle a váš čaj bude vždy chutnat skvěle.

Největší chybu lidé dělají, že všechny druhy čaje zalévají vroucí vodou, ovšem taková teplota není vhodná pro každý druh čaje, třeba u zeleného je doporučená teplota mezi 60-80°C, při zalití vroucí vodou ztrácí nejen cenné látky, ale zvýší se i jeho hořkost.  

Důležitá je také doba louhování čaje, nedoporučuje se nechat čaj louhovat po celou dobu pití čaje, některé čaje můžou zhořknout, ovocné mohou být příliš kyselé, proto dodržujte i doporučenou dobu louhování. Pořiďte si třeba skleněnou konvičku a můžete sledovat, jak se v průběhu louhování proměňují čajové lístky, barva čaje a vůně se stává intenzivní.

Pojďme se podívat, jak na správnou přípravu jednotlivých druhů čaje:

Černý - 3 lžičky černého čaje zalejte 400ml vody o teplotě 90°C, nechte louhovat 3-5 minut, poté vyjměte sítko s čajem nebo čaj přeceďte a podávejte.

Zelený – 3 lžičky zeleného čaje zalejte 400ml vody o teplotě 60°C, nechte louhovat 4 minuty, poté vyjměte sítko s čajem nebo čaj přeceďte a podávejte. 

Ovocný - 3 lžičky ovocného čaje zalejte 400ml vroucí vody, nechte 6 minut louhovat, poté vyjměte sítko s čajem nebo čaj přeceďte a podávejte. 

Bílý - 2 lžičky bílého čaje zalejte 400ml vody o teplotě 90°C, nechte louhovat 5 minut, poté vyjměte sítko s čajem nebo čaj přeceďte a podávejte. 

Žlutý – 3 lžičky žlutého čaje zalejte 400ml vody o teplotě 80°C, nechte louhovat 3 minuty, poté vyjměte sítko s čajem nebo čaj přeceďte a podávejte. 

Kvetoucí – vložte čajovou kuličku a zalejte 300ml vody o teplotě 85°C, nechte 3 minuty louhovat, poté čaj přeceďte a podávejte. 

Oolong – 3 lžičky čaje oolong zalejte 400ml vody o teplotě 90°C, nechte 5 minut louhovat, poté vyjměte sítko s čajem nebo čaj přeceďte a podávejte. 

Rooibos – 3 lžičky rooibosu zalejte 400ml vroucí vody, nechte 5 minut louhovat, poté vyjměte sítko s čajem nebo čaj přeceďte a podávejte. 

Honeybush – 3 lžičky čaje honeybush zalejte 400ml vroucí vody, nechte 5 minut louhovat, poté vyjměte sítko s čajem nebo čaj přeceďte a podávejte. 

Ajurvédský – 3 lžičky ajurvédského čaje zalejte 400ml vroucí vody, nechte 6 minut louhovat, poté vyjměte sítko s čajem nebo čaj přeceďte a podávejte. 

Mate – 3 lžičky bylinného čaje zalejte 400ml vody o teplotě 80°C, nechte 3 minuty louhovat, poté vyjměte sítko s čajem nebo čaj přeceďte a podávejte.  

Matcha – 1,5g čaje Matcha prosejte do misky zalejte 180ml vody o teplotě 80°C a metličkou šlehejte ve tvaru písmene W dokud nevznikne na povrchu pěna.

TIP: Zkuste občas experimentovat s teplotou vody i dobou louhování, můžete tak objevit nové chutě a přizpůsobit si tak přípravu čaje na míru svým chuťovým buňkám.