Recepty

Tiramisu vs. Tearamisu

  • Recepty

Máte rádi čaj? A máte rádi dezert Tiramisu? Tak to jistě musíte ochutnat jeho čajovou variantu, tzv. TEAramisu.

Abychom mohli ohodnotit, který z těchto dezertů je lepší, tak jsme pro jistotu připravili obě varianty. 

Začneme s klasickým kávovým dezertem Tiramisu. Tiramisu je dnes jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších italských receptů. Název můžeme volně přeložit jako "povzbuď mě", obsahuje totiž piškoty namáčané v espressu, proto vás tento dezert dokáže i pořádně probrat. Když si k tomu dáte ještě kafíčko, očekávejte pořádný nášup energie. V tradičním receptu se v krému používají žloutky, my však vejce v dnešním receptu nepoužijeme, často přebíjí chuť mascarpone a to je velká škoda, navíc krém později použijeme na čajovou variantu tohoto dezertu, kde by žloutky v krému úplně chuťově neladily s čajem.

Kávové Tiramisu bez vajec

Ingredience:

  • 125ml silné kávy, nejlépe espressa
  • 60ml likéru Amaretto (pro nealko verzi můžete vynechat) - v tomto případě doporučujeme uvařit kávu s příchutí Amaretta
  • 500g sýru mascarpone
  • 250ml smetany na šlehání
  • 50g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt (nebo 1 balíček vanilkového cukru)
  • 1 balíček (125g) cukrářských piškotů
  • 3 lžíce kakaa

 

Příprava:

1. Nejprve si uvařte silnou kávu, do té nalijte velkého panáka Amaretta (pokud chcete verzi bez alkoholu, tak likér vynechte).

2. Vyšlehejte šlehačku do tuha a poté do ní zašlehejte cukr a vanilkový extrakt. V další misce si rozšlehejte mascarpone a postupně do něj ručně přimíchejte vyšlehanou šlehačku.

3. Jakmile máme připravenou kávu i krém, můžeme se vrhnout do vrstvení. Nejprve namočte piškoty do kávy a vložte do servírovací misky nebo skleničky. Skládejte takové množství, aby bylo zaplněné dno, na piškoty přijde vrstva krému. Nyní poprašte přes sítko kakaem a jdeme na další vrstvu. Opět začneme piškoty namočenými v kávě, vrstvu krému a poprášit kakaem. Další vrstva záleží na výšce vaší servírovací misky či sklenice. Poslední vrstva ale musí být krém poprášený kakaem.

4. Dejte ztuhnout do lednice na 2-3 hodiny a poté můžete servírovat.

Tip: Pokud chcete servírovat tiramisu jako řez, přidejte do krému ztužovač, díky tomu si řez udrží pěkný tvar. Při servírování v misce nebo skleničce není ztužovač potřeba, dezert má naopak hezky krémovou konzistenci.

Nemáte rádi kávové dezerty? Nevadí. Tento čajový dezert je jemný a moc dobrý. Tearamisu neboli čajové tiramisu je vhodné i pro ty, kteří nemohou kofein ze zdravotních důvodů. Stačí kávu nahradit dobrým čajem a můžou si zamlsat i děti.

Čajové Tearamisu

  • 125ml silného černého čaje (pro děti nahraďte Rooibosem nebo ovocným čajem)
  • 60ml brandy (opět pro nealko verzi můžete vynechat)
  • 15ml medu
  • 1 balíček (125g) cukrářských piškotů
  • 25 g moučkového cukru
  • 500g sýru mascarpone
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce drcených sušenek, strouhané čokolády nebo oříšky na posypání (pokud chcete, můžete nahradit ovocem - třeba jablkovým kompotem, jahodami nebo banány)

Příprava:

1. Uvařte silný čaj, do něj nalijte velkého panáka Amaretta (pokud chcete verzi bez alkoholu, tak likér vynechte). Pro děti můžete uvařit čaj Rooibos nebo oblíbený ovocný čaj, tyto čaje neobsahují kofein.

2. Vyšlehejte šlehačku do tuha a poté do ní zašlehejte cukr a vanilkový extrakt. V další misce si rozšlehejte mascarpone a postupně do něj ručně přimíchejte vyšlehanou šlehačku. Nám zbyl ještě krém z předchozího dezertu, takže zbytek využijeme pro tuto čajovou variantu.

3. Jakmile máme připravený čaj i krém, můžeme se vrhnout do vrstvení. Nejprve namočte piškoty do čaje a vložte do servírovací misky nebo skleničky. Skládejte takové množství, aby bylo zaplněné dno, piškoty lehce zakápněte medem, pak přijde vrstva krému. Nyní posypejte sušenkami nebo oříšky (my jsme nadrtili oblíbené karamelové sušenky Lotus) a jdeme na další vrstvu. Opět začneme piškoty namočenými v čaji, zakápneme medem, dáme vrstvu krému a posypeme. Další vrstva záleží na výšce vaší servírovací misky či sklenice. Poslední vrstva ale musí být krém s posypkou dle vašeho výběru.

4. Dejte ztuhnout do lednice na 2-3 hodiny a poté můžete servírovat.

 

Dezert je hotový za pár minut a nedočkavci si na něm můžou smlsnout ihned.

Nebojte se experimentovat, děti mají radši sladší chutě, zkuste třeba tearamisu s ovocným čajem a krém proložený ovocem.

A jaký je náš verdikt?

Pokud chcete pořádnou vzpruhu a milujete kávovou chuť a vůni, sáhněte po klasickém Tiramisu. Čajová variace Tearamisu je mnohem jemnější, vůně je sladká a dezert je vhodný i pro děti, které si taky rády smlsnou.

Dobrou chuť.