Recepty

Voňavé vánoční recepty

  • Recepty

Taky rádi zkoušíte nové kávové recepty? Těch kombinací a chutí je opravdu spousta, vyzkoušejte naše vánočně laděné recepty, které ve vás probudí tu pravou vánoční náladu. Zapomeňte chvilku na diety a oslaďte si život. Vždyť Vánoce jsou jen jednou do roka, tak si je užijte se vším všudy.

Perníčkové latte

Jaké cukroví patří mezi nejoblíbenější? Ano, jsou to perníčky. Zkuste tento recept a uvidíte, že chuť perníčků v kombinaci s kávou je naprosto kouzelná.

Ingredience:

  • 7 g kávy Brazílie Santos na přípravu espressa (40 ml)
  • 300 ml mléka
  • Kousek perníku bez kůrky
  • 1 lžička javorového sirupu

Příprava:

V rendlíčku ohřejte trošku mléka (asi 10 ml) a nechte v něm rozmočit perník.

Přidejte javorový sirup a dobře promíchejte.

Směs nalijte do vysoké latte sklenice, přelijte našlehaným mlékem a promíchejte. 

Přípravte si espresso a opatrně nalévejte na mléčnou pěnu tak, aby jednotlivé vrstvy zůstaly oddělené.

Můžete ozdobit nastrouhaným perníčkem.

Ihned podávejte.


 

Kořeněná káva s mlékem

Ikdyž to na zasněžené Vánoce nevypadá, venku je stále sychravo. Pokud potřebujete zahřát, připravte si tuto kávu a okořeňte si trošku život.

Ingredience:

  • 7g kávy Indie Riverdale na přípravu espressa (30 ml)
  • 4 cl mandlového sirupu
  • 1 dl mléka
  • 1 porce čokoládového prášku
  • Špetka chilli koření

Příprava:

Zahřejte mléko a smíchejte jej s čokoládou v prášku.

Mandlový sirup nalijte do větší sklenice (asi 350 ml), přidejte teplé mléko a promíchejte.

Připravte trochu mléčné pěny a přidejte ji k mléku se sirupem.

Připravte espresso a opatrně jej vlijte do sklenice.

Nakonec posypte pěnu chilli kořením.

Medové cappuccino

Med a káva? Někdo na toto spojení nedá dopustit, jiný nad ním ohrnuje nos. Skvělá káva, nadýchaná mléčná pěna a to vše zakápnuté medem, tohle cappuccino by vám záviděl i medvídek Pú.

Ingredience:

Příprava:

Na dno šálku (170 ml) dejte med.

Připravte do něj espresso.

Připravte mléčnou pěnu a přidejte ji ke kávě.

Nakonec ozdobte troškou medu.

Karamelovo-oříškový sen

Karamel, oříšky ve spojení s nugátovou chutí skvělé kávy Guatemala Hoja Blanca. Nenáročný recept pro velmi náročné kávové nadšence.

Ingredience:

  • 14 g kávy Guatemala Hoja Blanca na přípravu dvojitého espressa (60 ml)
  • 10 cl mléka
  • Javorový sirup
  • Tekutý med
  • Lískové oříšky

Příprava:

Připravte si dvojité espresso.

Z mléka a sirupu připravte ochucenou mléčnou pěnu.

Lískové oříšky krátce opečte v troubě a poté je nasekejte.

Do sklenice nalijte mléko i mléčnou pěnu a opatrně přilijte kávu.

Ozdobte kousky oříšků a medem.

Nepijete kávu? Nebuďte smutní, i pro vás tu máme vymazlené vánoční recepty se zeleným čajem.

Víte, že i čaj si můžete připravit jako lahodné latte? Zelený superčaj matcha chutná s mlékem úžasně, navíc jeho zelená barvička je pro vánoční recepty jako stvořená.

Mandlové latte s matchou

Chuť mandlí k vánocům prostě patří. Tento nápoj je velice chutný a můžete si ho připravit hned v několika variantách, stačí vyzkoušet jiné mléko, třeba oříškové nebo kokosové a opět objevíte nové chutě. Pokud chcete použít kravské mléko, sáhněte spíš po nízkotučném nebo polotučném, díky kterému více vynikne chuť matchy.

Ingredience:

  • ½ lžičky prášku matcha
  • Troška horké vody
  • Kapka agávového sirupu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky vanilkového pudinkového prášku
  • 300 ml neslazeného mandlového mléka

Příprava:

Prášek matcha dejte do hrnku a zalijte horkou vodou o 70°C. Vyšlehejte na pastu.

Přidejte agávový sirup, skořici, muškátový oříšek, vanilkový prášek a vše znovu důkladně promíchejte nebo vyšlehejte.

Ohřejte mandlové mléko a ušlehejte do pěny.

Mléko přidejte postupně k pastě z matchy a koření.

 

Latte s bílou čokoládou a matchou

Toto spojení lahodné bílé čokolády se svěží matchou si prostě zamilujete. Vánoční mlsání tak dostává úplně jiný rozměr.

Ingredience:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 30 g bílé čokolády
  • 200 ml mléka (polotučné nebo můžete použít i rostlinné)
  • ¼ lžičky vanilkového pudinkového prášku
  • ½ lžičky prášku matcha a trošku na ozdobení

Příprava:

Vyšlehejte smetanu na pevnou šlehačku.

V hrnci rozpusťte bílou čokoládu spolu s mlékem a vanilkovým práškem.

Do hrnce přidejte prášek matcha a metličkou vyšlehejte dohladka, poté nalijte do hrníčku.

Latte ozdobte šlehačkou.

Posypejte povrch práškem matcha.

Přejeme dobrou chuť :-)