Recepty

Vánoční cukroví má zelenou

  • Recepty

Už máte všechno napečeno nebo teprve začínáte? Máme pro vás pár rychloreceptů se zeleným čajem matcha. Stačí jen pár surovin a zelené chuťovky jsou na stole za pár minut. Tak si pusťte koledy a pojďte do toho s námi.

Matcha kuličky

Mlsejte o Vánocích zdravě. Kuličky se zázračným zeleným čajem Matcha nejen skvěle vypadají, ale jsou i moc dobré, mají blahodárné účinky pro vaše tělo a dokonce mají podobné povzbuzující účinky jako káva. Navíc jsou lehoučké, rychle hotové a můžete si je připravit hned na několik způsobů.

Na těsto:

  • 100 g loupaných mandlí
  • 100 g sušeného mléka (může být i sojové)
  • 110 g změklého másla
  • 80 g cukru moučka
  • 1-2 lžičky prášku Matcha (asi 4 g)

Na ozdobu:

  • 20 g mletých mandlí

Postup:

Nameleme mandle. Do větší nádoby nasypeme všechny ingredience a robotem s hnětací metlou nebo rukama vše pečlivě smícháme a prohněteme. Vznikne nám zelená hmota, ze které začneme vytvarovávat kuličky.

Nasypejte do misky mleté mandle a kuličky v nich hezky obalte po celém povrchu.

Pak už stačí je dát na chvíli do ledničky ať nejsou tak lepivé, ale můžete je jíst klidně hned, hlavně pozor na uzobávání, ať vám něco zbyde.

Tip: Pokud nemáte zrovna mandle, můžete je nahradit lískovými nebo vlašskými ořechy, kdo má rád spíš exotiku, tak kuličky obalte v kokosu. Pokud vám nezbylo na obalení kuliček, tak nesmutněte, jen je lehce zmáčkněte a nahoru dejte třeba rozinku nebo kapku čokolády.

Nezapomeňte, čím více dáte do těsta matchi, tím budou kuličky zelenější, takže kdo chce, klidně přidejte, na skvělé chuti jim to určitě neubere. Z této dávky vyrobíte asi 30 kuliček, můžete je dát do cukrářských košíčků pro snadnější servírování.

 

Zelená poleva na perníčky

Chystáte se zdobit perníčky? Udělejte to letos jinak, zdravěji a dodejte voňavým perníčkům trošku svěží barvy.

Bílková poleva na zdobení:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 g matchy (pokud chcete tmavší barvu, dejte větší množství)
  • cukrové perličky nebo čokoládové zdobení

 

Postup:

Prosejte moučkový cukr, aby nedělal hrudky, přidejte bílky, citronovou šťávu a matchu, všechno smíchejte dohromady a přelijte do zdobícího sáčku. Polevu nanášejte vždy na vychladlé cukroví. Zelená poleva se hodí především na tvary vánočního stromečku nebo kapříka, prostě na věci, které jsou přirozeně zelené. Uvidíte, jak zelené perníčky mezi ostatními vyniknou. Pokud nejste přeborník ve zdobení, využijte různá cukrová nebo čokoládová zdobení. Stačí zlehka posypat polevu a perníčky budou vypadat naprosto luxusně.

Tip: pokud dáte na perníčky jako první vrstvičku bílé polevy a na ni až matcha polevu, tak bude zelená barva výraznější.

Ať už jste zvyklí na svůj oblíbený recept na linecké, perníčky nebo jiné cukroví, stačí přidat 2 lžičky matchy a vaše oblíbené cukroví získá úplně novou šťávu ;-)

Kokosové raw karamelky s matchou

Tyto karamelky můžete mlsat celoročně, ale vůně kokosu v nás vyvolává vánoční náladu. Recept je navíc snadný, rychlý a nemusíte ani zapínat troubu. Pokud Vám zbyl kokos z vánočního pečení a chcete vyzkoušet i něco jiného než obyčejné kokosky, tak je to ten správný recept pro vás. Navíc je plný zdravých věcí, obsahuje minimum cukru a díky matche nejen skvěle vypadá, ale dodá vám i potřebnou energii při vánočním shonu.

Na 20 ks karamelek budete potřebovat:

  • 6 lžic kokosového oleje
  • 1 hrnek kokosu
  • 1 hrnek nasekaných kešu oříšků (mandlí nebo jiných oříšků)
  • 1/2 hrnku nasekaných datlí
  • 4-5 lžic agávového sirupu (místo něj můžete použít i javorový sirup)
  • Pár kapek vanilkového extraktu
  • Větší špetka jemné mořské soli
  • 2 lžičky prášku matcha

Na ozdobu: 50g rozpuštěné hořké čokolády

Postup:

Připravte si menší čtvercový pekáček a vyložte ho pečicím papírem.

V rendlíku na mírném plameni rozehřejte kokosový olej

Do mixéru nebo kuchyňského robotu dejte strouhaný kokos, oříšky, datle většinu sirupu, vanilku, možskou sůl a prášek matcha a mixujte spolu s rozheřátým kokosovým máslem, dokud se všechen prášek matcha dobře nerozmíchá. Chcete-li směs sladší, přidejte ještě trošku agávového sirupu.

Lžící směs přendejte do pekáčku, vytvořte rovnoměrnou vrstvu a povrch uhlaďte. Dejte ztuhnout na 1-2 hodiny do ledničky.

Vychlazenou směs nakrájejte na čtverečky a vyjměte z pekáčku. Kostky můžete posypat strouhaným kokosem nebo matchou. Skladujte je v uzavřené nádobě v lednici nebo v mrazáku a vyndejte je až těsně před servírováním, při pokojové teplotě se totiž kokosový olej rozpouští.

Karamelky můžete nechat takto, jestli ale milujete čokoládu, tak vychladlé karamelky pocákejte rozpuštěnou čokoládou a nechejte vychladnout.

Šťastné a zelené