Tipy na dárky

Kvetoucí čaje

  • Tipy na dárky

Příležitostí k obdarování svých blízkých je opravdu hodně, jenže občas už docházejí nápady, co vymyslet za dárek. S tímto problémem vám moc rádi pomůžeme, v Oxalis si totiž jistě vyberete z naší široké nabídky.

Darovat květinu umí každý, ale pokud podáte oslavenci malou kuličku se slovy, že se jedná o krásnou květinu, zřejmě na vás bude zírat, jestli jste se nezbláznili. O to budou více překvapení, až jim vysvětlíte, co to vlastně dostali a jaká kouzla tato malá kulička dovede. Kvetoucí čaj je skvělým dárkem pro ty, co milují originalitu. Čaj totiž nemusí jen dobře chutnat, ale může i skvěle vypadat. Co to vlastně ten kvetoucí čaj je?

Nejedná se o květ čajovníku, jak si někteří myslí, ale jde o efektní květ ručně vytvořený z čajových lístků a květů různých rostlin. Kvetoucí čaj může být zhotoven z bílého, zeleného nebo černého čaje v kombinaci s květy.

Čajové pupeny se sbírají poměrně mladé v předjaří, ještě dříve než se rozevřou. Lístky se nechají mírně zavadnout, lehce se dosuší a poté napaří. Tím získají vláčnost potřebnou pro ruční svinování.

Květy pro kvetoucí čaj se vybírají podle tvaru a barevnosti. Mezi nejčastěji používané patří jasmín, lilie, měsíček a laskavcovka. Čajové listy a květy se ručně svazují provázkem a vytvoří se z nich kulička nebo jiný tvar, např. srdce.

Po zalití se působením vody začně čajová kulička postupně rozvíjet. Plně rozvinutý je květ nejpozději do deseti minut. Každá kulička předvádí unikátní podívanou. Každá rostlina má totiž jiný tvar a barvu, svoji roli hraje také pečlivé svázání, kterým lze docílit efektního vzhledu po rozvinutí. Podle vzhledu a barvy květu jsou pak čaje pojmenovávány, u nás najdete například Božskou lilii, Posvátné květy, Rodinné štěstí, Vycházející slunce nebo Láskyplné srdce.

Příprava

Abyste mohli pozorovat efektní rozvíjení květu, zalejte čaj ve sklenici nebo skleněné konvici. Vodou o teplotě 85°C zalejte čaj v poměru 3 dl na 1kus. Ponechte 3 minuty louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 3 nálevy.