O čaji

Připravte si domácí ledový čaj

  • O čaji

Ledový čaj patří v létě mezi nejoblíbenější nápoje. Příjemně osvěží a uhasí žízeň. Tento nápoj nejenže skvěle chutná, je taky plný zdraví prospěšných látek, především pokud si jej poctivě připravíte z kvalitního sypaného čaje. Připravte si domácí ledový čaj a už nebudete chtít nikdy jiný.

Jak vznikl ledový čaj?

Vraťme se ještě zpět do historie. Ledový čaj pochází ze Spojených států amerických, kde se pije už více než sto let. Ikdyž objev ledového čaje je připisován angličanovi Richardu Blechyndenovi, zástupci anglické čajové společnosti, který prodával indický čaj na Světové prodejní výstavě v St. Louis. Kvůli nesnesitelnému vedru ale o horký nápoj nikdo nejevil zájem, tak Blechynden přidal do šálků kostky ledu a rázem se z ledového čaje stal hit.

Ledový čaj nebo také Ice Tea je jedním z nejoblíbenějších nápojů američanů, téměř 80 % zkonzumovaného čaje ve spojených státech tvoří právě ledový čaj. Příprava ledového čaje je jednoduchá a rychlá. Základ zpravidla tvoří klasický zelený nebo černý čaj, ale můžete ho připravit také z ovocných čajů nebo třeba z rooibosu. Čaj byste měli udělat silnější a nechat ho déle louhovat, po vylouhování se totiž mísí s ledovou vodou nebo s ledem, což by při standartní přípravě čaj příliš naředilo a byl by slabý.

Jak si připravit domácí ledový čaj

Vodou o teplotě 90°C zalejte čaj v poměru 10 g (cca 8 vrchovatých čajových lžiček) na 600 ml vody. Ponechte 5 minut louhovat, poté přeceďte. Nádobu o objemu 1 l naplňte do 2/3 ledem (cca 400 g). Přes kostky ledu přelijte připravený čaj. Čaj můžete dát také vychladit do ledničky. K chlazenému čaji přidejte podle chuti plátky citronu nebo bylinky.

Ledový čaj skvěle osvěží v letních parných dnech. Podávejte ho v průhledných sklenicích a džbánku, aby vynikla jeho barva.

TIP: pokud se vám čaj zakalí a nebude krásně průzračný, zkuste příště do ještě horkého čaje přidat špetku jedlé sody a pořádně ji rozmíchejte.

Ledové čaje Oxalis

Vyberte si z naší nabídky ledových čajů, které  jsou ideálním osvěžujícím nápojem bez použití konzervantů, umělých barviv a sladidel. Čajové směsi mícháme tak, aby byla chuť ledového čaje výrazná a skvělá i po zředění ledem. 

Ledový čaj Jahoda – levandule

Osvěžující chuť jahod, voňavé levandule a svěží máty pro inzenzivní zážitek z ledového nápoje. Chcete ještě intenzivnější chuť? Doplňte ledový čaj kousky  jahod, trošku je pomačkejte, ať pustí šťávu a přidejte pár lístků čerstvé máty.

Goa

Ovocný čaj s ibiškem tvořen osvěžující směsí tropických plodů.

Ledový čaj Broskev - Citron

Nejoblíbenější příchutě ledových čajů jsme spojili do jedné opojné kompozice chutí. Vychutnejte si pravý zelený čaj Sencha s ochlazující letní chutí broskve a citronu.

Heřmánek - levandule

Bylinné čaje jsou skvělé i na ledu. Vyzkoušejte harmonickou kombinaci chutí s příznivými účinky na zdraví. Heřmánek a levandule přispívají k normálnímu trávení, duševní pohodě - relaxaci. Heřmánek působí navíc jako antioxidant.

Mezi další osvěžující bylinky patří citronová tráva a máta, můžete si z nich připravit teplý i studený nápoj nebo je přidejte do džbánku s vodou a citrony.

Ledový čaj Citrus – zázvor

Směs pravých bílých čajů Shou Mei, Pai Mu Tan, Snow Buds a zeleného čaje Banča v osvěžující kombinaci s citróny a zázvorem.

Beduín

Hledáte čaj, který vás v chladném počasí zahřeje a v letním vedru osvěží? Naše letní novinka Beduín splňuje obě varianty. Černý assámský čaj se v chuti příjemně spojuje s chladivou marockou mátou. Osvěžující citrusovo-mátová vůně vás naprosto dostane.

Stay Cool

Nemáte čas na přípravu čaje nebo vás náhle přepadla žízeň? Ochutnejte naše ledové nápoje Cool Drinks, které jsou připraveny k okamžitému pití. Nápoje vznikají metodou cold brew, tedy několikahodinovou macerací (louhováním), což jim dodává plnou chuť a vůni. Na výběr máte čisté čaje, čajové směsi i kávu. Mezi nejoblíbenější patří nápoje s matchou s příchutí višně, s citronem nebo exotickým kiwi. Cool Drinks jsou dostupné na e-shopu i v našich prodejnách, kde jsou k dispozici i vychlazené přímo z lednice. Zajímají vás tyto nápoje? Přečtěte si více zde.

Den ledového čaje

Víte, že existuje dokonce Mezinárodní den ledového čaje? Připadá na 10. červen a můžete ho s námi oslavit nealkoholickými čajovými kokteily. Můžete se už brzy těšit na další osvěžující recepty s ledovými čaji, které pro vás připravujeme.