O čaji

Průvodce účinky čajů i nečajů

  • O čaji

Mnoho z nás začíná svůj každodenní ranní rituál šálkem horkého čaje. Víte, kolik druhů čajů lze ochutnat a co jsou vlastně nečaje? Objevte s námi všechny druhy, které zalahodí vašim jazýčkům a obdaří tělo i mysl pozitivními účinky z přírody.

Existuje hned několik druhů čaje, všechny ale pocházejí z jedné rostliny, a to z čajovníku (Camelia Sinensis). Oxidace zodpovídá za změnu barvy, chuť i vůni čajových lístků, podle stupně oxidace čajových lístků se čaje dělí na černé a oolongy. Čajové lístky pro výrobu zelených, žlutých a bílých čajů vůbec oxidací neprocházejí, pouze se suší. Ani pu-erhy neprocházejí oxidací, ale fermentací neboli několikaletým zráním.

Čaj má skvělé zdravotní přínosy, je plný antioxidantů, polyfenolů, katechinů a a aminokyselin, zejména L-teaninu, tyto látky přispívají k posílení imunitního systému organismu. Nejvíce těchto látek obsahují zelené a bílé čaje, které obsahují mladé čajové lístky a při zpracování procházejí nejmenší úpravou.

Nelze vyvrátit, že pití čaje přispívá k celkovému zdraví, ale i duševní pohodě. Jedinečné složky obsažené v čaji prospívají organismu, chrání tělo před stresem, detoxikují a obnovují normální funkce vnitřních orgánů, působí příznivě na trávicí systém. K tomu všemu čaj skvěle chutná a krásně voní.

V Česku se zvyšuje čajová znalost a lidé stále častěji sahají po kvalitních sypaných čajích než po těch porcovaných v sáčcích. Jakmile jednou ochutnáte dobrý sypaný čaj, poznáte ten obrovský rozdíl ve vůni a hlavně chuti čaje, rozdíly se ale projevují i v účincích čaje. S čím vším vám čaj může pomoci se dozvíte níže.

Čaj na povzbuzení

Čaje, které obsahují kofein, mají povzbuzující účinky na nervový systém. Množství kofeinu v čaji ovlivňuje období sklizně, kvalita čajových lístků – nejvyšší obsah kofeinu je ve vrcholových pupenech (tipsech) a v mladých lístcích, odrůda čajovníku – assámský čajovník (Camellia sinensis assamica) má vyšší obsah kofeinu než čínský čajovník (Camellia sinensis sinensis), druh čaje – proces výroby čaje do jisté míry ovlivňuje celkový obsah kofeinu. Kolik kofeinu je obsaženo v 1g kávy a kolik v 1g čaje si můžete porovnat podle této tabulky:

Rozmezí pro obsah kofeinu v kávách:

NÍZKÝ OBSAH                    <6 mg kofeinu v 1 g kávy

STŘEDNÍ OBSAH               6 - 10 mg kofeinu v 1 g kávy

VYSOKÝ OBSAH                >10 mg kofeinu v 1 g kávy

Při dávkování 13 g kávy na 250 ml vody (šálek) doporučujeme max. 1-2 šálky denně u káv, které máme označeny jako káva s vysokým obsahem kofeinu. Dbejte na správný pitný režim, pestrou, vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Rozmezí pro obsah kofeinu v čajích:

NÍZKÝ OBSAH                    1-15 mg kofeinu v 1 g čaje

STŘEDNÍ OBSAH               16-29 mg kofeinu v 1 g čaje

VYSOKÝ OBSAH                >30 mg kofeinu v 1 g čaje

Při dávkování 12 g čaje na 1 litr vody doporučujeme max. 1 litr čaje denně u čajů, které jsou označeny přívlastkem vysoký obsah kofeinu. Pro jednorázový příjem doporučujeme 250-500 ml u čajů, které jsou označeny přívlastkem vysoký obsah kofeinu. Dbejte na správný pitný režim, pestrou, vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Aminokyseliny a třísloviny v čaji však zpomalují uvolňování kofeinu, takže dodávají energii a pocit bdělosti postupně a působí po mnohem delší dobu. Oproti tomu má káva okamžitý nástup energie, ale její účinky rychle vyprchají. Kofein v kávě působí spíše na kardiovaskulární systém (srdce a krevní oběh) a čaj působí spíše na CNS (centrální nervovou soustavu). Mezi čaje s vysokým obsahem kofeinu patří především černé a bílé čaje.

Černý čaj

Oblíbená klasika po celém světě, to je černý čaj, který si můžete vychutnat samotný, nebo v anglickém stylu zjemněný mlékem a doslazený cukrem. Černý čaj dokáže dodat pocit vitality a celkového povzbuzení. Je to skvělý čaj na žaludek, působí příznivě na trávicí trakt a pomáhá při střevních potížích. Pití černého čaje mají lidé často spojeno s nemocí a nachlazením, podporuje totiž vykašlávání a pomáhá se vypotit. (1) Víte, že látky obsažené v černém čaji působí jako ochranný štít při oslabené imunitě

Zelený čaj

U zeleného čaje neprocházejí čajové lístky oxidací, uchovává si tak nejen svěží zelenou barvu, ale především cenné látky, vitamíny a minerály. Aby vám čaj při louhování nezhořkl, zalejte ho vodou o teplotě 70-80° C, louhujte 3 minuty a můžete si být jistí, že takto bude zelený čaj chutnat naprosto dokonale. Čím nižší teplotou zelený čaj zalijete, tím jemnější nálev bude. Spousta lidí pije zelený čaj pro jeho povzbuzující účinky. Ve srovnání s kávou má zelený čaj kofeinu méně, zato přispívá k pozitivním účinkům na zdraví.  Dokáže zlepšit náladu nebo předcházet vzniku zubních kazů. Díky vysokému obsahu polyfenolů se řadí mezi účinné antioxidanty, může také přispět k prevenci nádorových a srdečně cévních onemocnění (2).

Mate

Pokud při poklesu energie často sáhnete po energy drinku, zkuste tento nápoj nahradit čajem maté. Yerba maté se zpracovává z lístků a stonku cesmíny paraguajské, v Jižní Americe je považován za „nápoj bohů“. Maté zvyšuje koncentraci, projasňuje mysl a spolu s vitamíny a minerály je z něj velmi zdravý a povzbuzující nápoj. Maté nepijte večer, ale při konzumaci v průběhu dne vám může pomoci vyřešit problémy s nespavostí, podporuje totiž normalizaci cyklů spánku a stavu bdělosti (3). Tradičně se pije z ručně vyráběné kalabasy, což je vydlabaná tykev, každá kalabasa je originál. Čaj se pije z kalabasy bombillou, což je taková slámka se sítkem, které slouží k přecedění nálevu od lístečků.

Čaj na spaní

Dostali jste večer chuť na čaj, ale máte obavu, že neusnete? Teplého nápoje se nemusíte hned vzdávat, jen je potřeba si správně vybrat. Vhodné pro tuto dobu jsou nápoje, které nepocházejí z čajovníku, ale přesto je nazýváme čaji. Tyto (ne)čaje neobsahují kofein, proto nebudou narušovat váš spánek.

Rooibos a honeybush

Rooibos a honeybush si zamilujete pro jejich lahodnou chuť a sladkou vůni. S klidným svědomím si ho můžou dopřát i těhotné a kojící maminky a pochutnají si na nich i děti. Je skvělým zpestřením pitného režimu. Na jaře uvítáte jeho skvělou vlastnost, rooibos zmírňuje totiž alergie, má antioxidační účinky, posiluje imunitní systém, zmírňuje cukrovku a doplňuje minerály jako železo, draslík, zinek, sodík.

Ovocné čaje

Ovocné čaje jsou oblíbeným nápojem již od 20. století. Svěží chuť, spousta chutných kombinací i snadná příprava patří mezi největší benefity těchto čajů. Ovocné čaje si můžete vychutnat teplé nebo v osvěžující ledové variantě. Je to zkrátka ideální nápoj, který si můžete dopřát kdykoliv během dne. Můžete si vybrat z varianty s ibiškem, který dodává čaji kyselejší chuť. A pro ty, kteří ibiškové čaje nemůžou ze zdravotních důvodů pít, máme i nabídku čajů bez ibišku.

Bylinné čaje

Pokud trpíte nespavostí nebo potřebujete před spaním čaj na uklidnění, jasnou volbou jsou bylinné čaje. Existuje spousta bylin, které dokážou zklidnit mysl, uvolnit celé tělo a zbavit stresu. Hledejte především čaje obsahující meduňku, která přispívá k relaxaci a snadnému usínání, nebo také heřmánek a levanduli, které přispívají k duševní pohodě a relaxaci.

Čaj na hubnutí

Možná však řešíte naopak problém s únavou, často jsou příčinou ztráty energie toxiny, které se v těle usazují. Z organismu je vyplavíte snadno pomocí detoxu. Tato očistná kůra je skvělým startem před začátkem diety. Nečekejte však, že zázračně shodíte přebytečná kila pouhým pitím čaje. Když jej ale zařadíte do svého pitného režimu, jistě uvítáte jeho pozitivní účinky pro tělo i duši.

Důvod, proč se ručička váhy nechce zastavit na vysněném čísle může být i jednodušší, příčinou bývá zadržování vody v těle. To způsobuje otékání, pocit těžkých nohou, nadváhu i nenáviděnou celulitidu. V naší nabídce najdete skvělý čaj na odvodnění, který svým složením přispívá k vylučování vody z organismu a také k normální činnosti ledvin a močových cest.

Bílý čaj

Možná jste si přečetli již spoustu článků o účincích zeleného a černého čaje, nezapomínejte ale ani na bílý čaj, ten totiž obsahuje vysoké množství antioxidantů, které na sebe vážou volné radikály z organismu, posilují imunitu, napomáhají při snižování hladiny cholesterolu a působí příznivě i na vysoký krevní tlak. Látky v čaji a obsažený kofein urychlují metabolismus a zpomalují množení a usazování tukových buněk v těle. Je proto vhodným kandidátem na oživení pitného režimu při redukční dietě.

Někdy stačí šálek čaje a vaše tělo i duše budou opět ve skvělé kondici.