Ťuk, ťuk… co to? To už Vánoce klepou na dveře. Nejvyšší čas začít vybírat dárečky pro své blízké. Pokud nechcete darovat jen další nepotřebné chytače prachu, potěšte druhé příjemným dárkem, který je zahřeje.
Ťuk, ťuk… co to? To už Vánoce klepou na dveře. Nejvyšší čas začít vybírat dárečky pro své blízké. Pokud nechcete darovat jen další nepotřebné chytače prachu, potěšte druhé příjemným dárkem, který je zahřeje.
Podzim – období barev a krátkého dne, období chladu a mlh. Je to zároveň doba, kdy nás začínají zmáhat virózy, kdy je náš organismus oslabený. V tomto období mohou pomoci léčivé byliny a čajové směsi.
Máte rádi čaj s medem? Tak to si Honeybush čaj zamilujete ihned po zalití. Jeho specifická medová vůně a chuť jsou pohlazením pro váš mlsný jazýček.
Než skončí káva ve vašem hrníčku, urazí dlouhou cestu. My se teď podíváme na úplný začátek. Co se děje s kávou, když se na plantáži posbírají zralé třešně? Čtěte dále a dozvíte se vše o různých metodách zpracování kávy.
Vyznáte se v jednotlivých názvech a přípravách kávy? Pokud stále tápete, co je to ristretto, jaký je rozdíl mezi cappuccinem a macchiatem, tak vás dnes uvedeme do obrazu. Jak uvidíte, příprava různých druhů káv není nijak zvlášť složitá, chce to jen trošku cviku a i vy se můžete stát domácím baristou.
Ve společnosti Oxalis vám již 26let nabízíme to nejlepší z čaje a kávy do vašich hrníčků. Ani za dlouhou dobu své existence jsme neusnuli na vavřínech a sledujeme nejnovější trendy v gastronomii, abychom vám mohli naservírovat nové požitky a potěšit vaše chuťové buňky.
Když jsme se s manželem před dvěma lety rozhodovali, kam vyrazíme na dovolenou, hledali jsme zemi s krásnou přírodou, horami, plážemi a dobrým jídlem. Jistě je takových míst v Asii hodně, nicméně my se rozhodli pro Srí Lanku. Nejen, že splňuje naše „požadavky“, ale navíc je zemí s krásnými čajovými plantážemi.
Text & foto: Ing. Petra Náplavová
Příprava čaje není žádná složitá alchymie, ale abyste získali z čaje cenné látky a dokonalou chuť, je dobré dodržovat pár základních pravidel.
Při výběru kávy se můžete setkat s mnoha popisy, které jsou na obalu kávy uvedeny. Kávové společnosti používají svůj jazyk, proto můžou být popisy káv často matoucí. Pomůžeme vám se základní terminologií, abychom vám usnadnili výběr kávy, kterou právě hledáte.
V listopadu 2016 jsem na pozvání Boseong World Tea Championship Committee zavítal do Korejské republiky, abych se spolu s několika čajovými znalci z takřka všech světadílů zúčastnil jedinečné prezentace korejského čaje a příslušenství. Cesta za místní čajovou kulturou vedla na nejjižnější cíp poloostrova do města Boseong (oblast GwangJu) a dále pak na subtropický ostrov Jeju.
Jihokorejské čajové plantáže jsou úchvatné, kvalita místní čajové produkce opravdu vysoká. Než však společně vstoupíme do fascinujícího světa čaje, pojďme nahlédnout do útrob země, která v posledních desetiletích zaznamenala bouřlivý rozvoj.
Text & Foto: Ing. Petr Zelík